Ήταν αρχές Νοεμβρίου του 2020, όταν ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε δημόσια την πρόταση να υπάρξει ένα άτυπο μορατόριουμ με την κυβέρνηση εν μέσω του δεύτερου κύματος πανδημίας.
Η πρόταση τότε του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχε τρεις άξονες: κοινά αποδεκτό σχέδιο έξι μηνών όπου στον πυρήνα του υπήρχε η ενίσχυση του ΕΣΥ, το πάγωμα των «αντιλαϊκών νομοσχεδίων», όπως η αναστολή του Πτωχευτικού Κώδικα και ο ορισμός κοινά αποδεκτού υπουργού Υγείας και μάλιστα τότε είχε προτείνει την καθηγήτρια Αθηνά Λινού.
Τότε ο Αλ. Τσίπρας με την κίνησή του θέλησε να θέσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποκλειστικά υπεύθυνο για ότι γίνει στο πεδίο της πανδημίας τους επόμενους έξι μήνες. Από τότε πέρασαν περίπου 130 μέρες και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανήλθε, εν μέσω της ιδιαίτερα κρίσιμης κατάστασης στο υγειονομικό πεδίο και έθεσε με ένταση το ζήτημα του μορατόριουμ.
Ο Αλ. Τσίπρας πήγε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή και μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, αφού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για «βλακώδη μέτρα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας ζήτησε από τον Κυρ. Μητσοτάκη να υπάρξει «πολιτικό μορατόριουμ» στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης μέχρι να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση.
«Να ζητήσετε με δική σας ευθύνη ένα πολιτικό μορατόριουμ μέχρι να βγει η χώρα από αυτή την κρίσιμη στιγμή. Να καθίσουμε όλοι μαζί για να δούμε πως θα βγούμε από αυτή την κρίσιμη κατάσταση που μας φέρατε. Να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος ουσιαστικά στην κριτική τις κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις.
Η κίνηση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα των τελευταίων παρεμβάσεων του Αλ. Τσίπρα με στόχο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ενώ μόλις χθες τον είχε καλέσει με ανάρτησή του στο facebook να σταματήσει την επικοινωνιακή διαχείριση και να αναζητήσει ουσιαστικές λύσεις για την διαχείριση της κρίσης.
Με την παρέμβαση του αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επιχειρεί, στη σκιά και των κατηγοριών ότι το κόμμα του στήριξε τις διαδηλώσεις της τελευταίας περιόδου, να χτίσει συναινετικό προφίλ.
Η απόφασή του πρώην Πρωθυπουργού είναι σε γενικές γραμμές να εμφανίζεται συναινετικός, αλλά χωρίς όμως να αναιρείται και ο ρόλος της αντιπολίτευσης που είναι και να ελέγχει την κυβέρνηση και να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίστηκε στη Βουλή ιδιαίτερα επικριτικός για τον Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά ταυτόχρονα έθεσε και προϋποθέσεις, όπως τον περασμένο Νοέμβριο, για να υπάρξει ουσιαστικά ένα μορατόριουμ για το επόμενο εξάμηνο.
Τότε όμως ο Αλ. Τσίπρας είχε επιλέξει να θέσει ευθέως το αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όχι για μια τυπική συνεδρίαση, αλλά για να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο δράσης για το επόμενο εξάμηνο ώστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ.
Ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος να κινηθεί με ουσιαστική συναινετική διάθεση το προσεχές διάστημα και με εποικοδομητική αντιπολίτευση, αν και όλα όπως λένε κεντρικά στελέχη εξαρτώνται και από την στάση του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Μάλιστα έλεγαν στο «Βήμα» ανώτερα κομματικά στελέχη ότι δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεται η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και να λέει ότι δεν έχει καταθέσει προτάσεις για την υγεία ο ΣΥΡΙΖΑ όταν πρόσφατα έγινε η μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση για το νέο ΕΣΥ, παρουσία και αξιόλογων επιστημόνων, όπως π.χ. ο Ηλίας Μόσιαλος, κ.α., και αναδείχθηκαν συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε όλο το υγειονομικό πεδίο.