Τελευταίο αντίο στον Γιάφετ Κότο

Ο εξαιρετικός ηθοποιός, σταρ του «Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν» και «Αλιεν» άφησε την τελευταία πνοή του

Ο ηθοποιός Γιάφετ Κότο θα μείνει στην ιστορία για τον διπλό ρόλο του Μπιγκ/ Δρ. Κανάγκα, ενός από τους αντιπάλους του Τζέιμς Μποντ, τον οποίο υποδύθηκε στην πρώτη ταινία του Ρότζερ Μουρ ως 007, το «Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν». Ηταν μάλιστα πολύ υπερήφανος που υπήρξε ο πρώτος Μαύρος αντίπαλος του Βρετανού πράκτορα.

 

Ομως ο Κότο που σε ηλικία 81 ετών άφησε την τελευταία πνοή του στις Φιλιππίνες, υπήρξε επίσης ένας από τους πολύ χαρακτηριστικούς ρολίστες του αμερικανικού κινηματογράφου παίζοντας σε εμβληματικές ταινίες, μια εκ των οποίων είναι το «Αλιεν: ο επιβάτης του διαστήματος» (1979) η ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ που θα γινόταν παγκόσμια επιτυχία και θα ακολουθούνταν από πολλές «συνέχειες».

 

Ο Κότο που γεννήθηκε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης στις 15/11/1939, αποφάσισε να γίνει ηθοποιός όταν ως τινέιτζερ είδε τον Μάρλον Μπράντο και τον Σίντνεϊ Πουατιέ στην οθόνη. Ειδικά τον δεύτερο, στην ταινία «Όταν σπάσαμε τις αλυσίδες», όπου ο Πουατιέ υποδύεται τον μαύρο κατάδικο που προσπαθεί να ξεφύγει αλυσοδεμένος με έναν λευκό (Τόνι Κέρτις). Το ντεμπούτο του Κότο έγινε στην ταινία «Nothing but a man» (1964) ενώ λίγα χρόνια αργότερα ήταν ένα από τα μέλη της συμμορίας που κάνει την  ληστεία στην αρχή της ταινίας «Υπόθεση Τόμας Κράουν» (1968).

 

Στις δεκαετίες  του 1970 και του 1980, ο Κότο υπήρξε πολύτιμος δευτεραγωνιστής σε ταινίες όπως η «Θανάσιμη απειλή» του Πολ Σράντερ και η εξαιρετική κωμωδία του Μάρτιν Μπρεστ «Ο διώκτης του μεσονυχτίου» (1988) όπου υποδύθηκε τον πράκτορα του FBI που καταδιώκει εντελώς αποτυχημένα τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Στην δεκαετία του 1990, εξαιρετική ήταν επίσης η παρουσία του Κότο στην τηλεοπτική σειρά «Homicide: Life on the Street» όπου υποδύθηκε τον εκκεντρικό αλλά ανθρώπινο αστυνομικό Αλ Τζιαρντέλο σε όλους τους κύκλους της σειράς.

Με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο στην θαυμάσια αστυνομική κωμωδία «Ο διώκτης του μεσονυχτίου»

 

Αιτία θανάτου του Κότο δεν δόθηκε ενώ η είδηση ότι πέθανε ανακοινώθηκε σε ανάρτηση στο Facebook από τη σύζυγο του Κότο, Τέσι Σινάχον η οποία έγραψε: «Έπαιξες τον κακοποιό σε μερικές από τις ταινίες σου, αλλά για μένα είσαι πραγματικός ήρωας και για πολλούς ανθρώπους επίσης. Καλός άντρας, καλός πατέρας, καλός σύζυγος και ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, πολύ σπάνιο να το βρεις…»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.