Θα είναι η δεύτερη φορά που εν μέσω πανδημίας οι πύλες του Προεδρικού Μεγάρου θα ανοίξουν το βράδυ της 24ης Μαρτίου για να υποδεχθούν ξένους ηγέτες. Είχαν ξανανοίξει προ μηνών, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αλλά τώρα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προσκάλεσε σε επίσημο δείπνο δύο αρχηγούς κρατών, έναν πρίγκιπα και έναν πρωθυπουργό που θα βρίσκονται (εκτός απροόπτου) στην Αθήνα για να τιμήσουν με την παρουσία τους τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Η Γαλλία, η Αγγλία και η Ρωσία είναι οι τρεις χώρες που ενόπλως και διπλωματικώς ενεπλάκησαν υπέρ της Ελληνικής Επανάστασης και προσκλήθηκαν να εκπροσωπηθούν στις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου σε ανώτατο επίπεδο. Ητοι: από το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν, από τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, τη σύζυγό του Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, και από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούτιν.
Ο Πρωθυπουργός προσκάλεσε και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Ο πρίγκιπας Κάρολος πάντως δήλωσε πως η επίσκεψή του στην Αθήνα θα εξαρτηθεί από την υγεία του 99χρονου πατέρα του Φιλίππου και βεβαίως από την εξέλιξη της πανδημίας. Το τελετουργικό για τα 200 χρόνια της ίδρυσης του ελληνικού κράτους θα αρχίσει με τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης. Εν συνεχεία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει το επίσημο δείπνο. Μαθαίνω πως θα προσκληθεί σε αυτό και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και άλλοι πολιτικοί.
Ανήμερα της 25ης Μαρτίου οι ξένοι ηγέτες θα παρακολουθήσουν (COVID επιτρεπούσης) τη στρατιωτική παρέλαση. Στον ουρανό της Αθήνας θα πετάξουν συμμαχικά αεροσκάφη, ανάμεσά τους και Rafale, με εντολή του προέδρου Μακρόν. Αμέσως μετά την παρέλαση οι κ.κ. Μητσοτάκης, Μακρόν και Αναστασιάδης θα αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ οι άλλοι δύο, οι Κάρολος και Μισούτιν, θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Καρφιά Βενιζέλου
Γνωστός για την ασύγκριτη ικανότητά του να παρουσιάζει κάθε θέμα με πληρότητα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε ευρέως τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Κύκλου Ιδεών με τίτλο «Πανδημία και κοινωνική συνοχή». Οπως τόνισε, «η κυβέρνηση, ενώ ξεκινάει από μια ευρύτατη αποδοχή που φτάνει το 73% για τη διαχείριση της πρώτης φάσης, τώρα βλέπει να κινείται σε μια περιοχή του 50% και να ξαναδιχάζεται η κοινωνία υπέρ ή κατά των χειρισμών της». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι θα έπρεπε να έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συναίνεσης. «Δεν μπορείς να θέλεις αναστολή των αντιπολιτευτικών λειτουργιών και διαχείριση της κρίσης μόνο από την κυβέρνηση με την πλήρη αποδοχή όλων των άλλων. Θα μπορούσε και θα έπρεπε, ακόμα και τώρα μπορεί και πρέπει, η κυβέρνηση να εμπλέξει την αντιπολίτευση στη διαχείριση της κρίσης» ήταν η άποψή του. Ο ίδιος κοιτά μπροστά καθώς «επίκειται η κανονικότητα που θα είναι επίσης πολύ δύσκολη. Το τέλος της πανδημίας δεν είναι το τέλος της κρίσης».
Οταν η Αναστασία Κοτανίδου (φωτογραφία), καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, είπε σε μια διαδικτυακή εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» ότι «η Επιτροπή έχασε τον βηματισμό της», τι άραγε εννοούσε; Εννοούσε ότι πολλές φορές οι συνεδριάσεις της εκτρέπονται σε συζητήσεις που δεν αφορούν τον πυρήνα του αντικειμένου και της αποστολής για την οποία έχει συσταθεί. Συζητήσεις, για παράδειγμα, που διαρκούν μάλιστα επί μακρόν, για το ποιος αθλητής θα μπορεί να αθλείται και ποιος όχι. Η επιτροπή οφείλει, σημειώνει, να παρακολουθεί την πορεία της επιδημίας και να συμβουλεύει για το πλαίσιο των μέτρων που εκτιμά ότι θα βοηθήσουν τον έλεγχό της και την προστασία του συστήματος υγείας και της συνολικής υγείας του πληθυσμού. Για γενικότερα διαχειριστικά και διαδικαστικά θέματα ούτε τις γνώσεις έχει ούτε την αρμοδιότητα. Από ένα σημείο και μετά οι εισηγήσεις πρέπει να μεταφράζονται σε αποφάσεις και μέτρα από τους καθ΄ ύλην αρμοδίους του κάθε τομέα, π.χ. εμπόριο, τέχνη, αθλητισμός, ώστε η επιτροπή να έχει τη δυνατότητα να εστιάσει και να επικεντρωθεί στην αποστολή της.