Την κορύφωση της έξαρσης της πανδημίας αναμένουν αυτή την εβδομάδα οι ειδικοί και ελπίζουν ότι από την ερχόμενη θα αρχίσει, έστω και με αργούς ρυθμούς, η αποσυμπίεση του συστήματος υγείας.
Έχοντας αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση έχει αρχίσει να σχεδιάζει την σταδιακή και προσεκτική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων του lockcdown δίνοντας προτεραιότητα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.
Όλα τα νέα δεδομένα εξετάστηκαν στην καθιερωμένη εβδομαδιαία κυβερνητική σύσκεψη, παρά την αργία της Καθαράς Δευτέρας, υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα στην οποία εκτός από τα επιδημιολογικά δεδομένα, εξετάστηκε και το σχέδιο χαλάρωσης του lockdown.
Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού αναμένεται να είναι χαμηλά και αύριο, Τρίτη, καθώς αναμένεται χαμηλός αριθμός τεστ λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας. Έπειτα, όπως εκτίμησε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να έχουμε κορύφωση με γύρω στα 3.000 κρούσματα.
Γι’ αυτόν τον λόγο, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την Τετάρτη, οπότε και οι ειδικοί θα έχουν εικόνα για το αν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά νούμερα ή παρατηρείται σταθεροποίηση.
Τι γίνεται όμως μετά από αυτή την εβδομάδα;
Σύμφωνα με το μοντέλο του κ. Τζανάκη, μετά την κορύφωση αυτής της εβδομάδας αρχίζει και επιπεδώνεται η καμπύλη. Η επιπέδωση αυτή διαρκεί αρκετές μέρες μέχρι τις 20 – 22 του μήνα και από τις 25 υπάρχει μια ελαφρά κάμψη.
Ωστόσο, το μοντέλο αυτό δεν περιλαμβάνει την πιθανή επιβάρυνση από τα κορονοπάρτι, τα καρναβάλια, τις συγκεντρώσεις και τις πορείες των προηγούμενων ημερών.
Μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες θα φανεί αν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιδεινωθούν κι άλλο και στη σύσκεψη συζητήθηκε η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όπου και με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο.
Παρ’ όλα αυτά, επιστήμονες και κυβέρνηση συμφωνούν ότι υπάρχει ένα όριο στο lockdown.
Πλέον είναι πιθανό ακόμα και από τις 22 Μαρτίου να ανοίξει λιανεμπόριο και, αν όχι ταυτόχρονα, λίγο μετά να λειτουργήσουν και τα σχολεία.
Ποια μέτρα θα επανεξεταστούν
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR, αυτή την εβδομάδα θα πέσει στο τραπέζι η προοπτική χαλάρωσης ορισμένων περιοριστικών μέτρων.
Έτσι, αναμένεται να επανεξεταστούν τα εξής τρία μέτρα:
- Η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο και το όριο των 2 χιλιομέτρων.
- Το ενδεχόμενο να επιτραπεί ξανά η μετακίνηση με αυτοκίνητο εντός της περιφερειακής ενότητας.
- Και το τρίτο είναι το ενδεχόμενο να μετακινηθεί πιο αργά η απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο, καθώς μεγαλώνει και η ημέρα.
Άνοιγμα σε δύο δόσεις έως το τέλος του Μαρτίου;
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το lockdown δεν τηρείται στον βαθμό τουλάχιστον που θα έπρεπε και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το σενάριο μιας «σπαστής» άρσης κάποιων περιορισμών έως το τέλος του Μαρτίου, εφόσον φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.
Για παράδειγμα, στις 22 Μαρτίου θα μπορούσε να απελευθερωθούν κάποιες μικρές δραστηριότητες, όπως τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια χαλάρωση στα SMS με τον κωδικό 6, που αυτή τη στιγμή έχει τον περιορισμό να μη γίνεται χρήση του αυτοκινήτου.
Με τα παρόντα δεδομένα και αν τα κρούσματα είναι αυξημένα τις επόμενες μέρες, είναι δύσκολο το λιανεμπόριο να επαναλειτουργήσει στις 22 Μαρτίου. Αν ωστόσο καταγραφεί επιπεδοποίηση των κρουσμάτων, τότε η 29η Μαρτίου είναι πιο πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα των καταστημάτων, με τη χρήση του SMS στον νέο πενταψήφιο 13032 είτε με το click away είτε με το click in shop.
Παγώνη: Δύσκολο το Πάσχα στο χωριό
Πηγαίνοντας 40 μέρες μακριά από σήμερα, δηλαδή στο Πάσχα, η Ματίνα Παγώνη εκτιμά ότι πολύ δύσκολα θα επιτρέπεται τότε η μετακίνηση εκτός νομού.
«Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων σε 15 μέρες» μετά τα φαινόμενα συνωστισμού για την Αποκριά δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, στην ΕΡΤ3. Όπως πρόσθεσε «ενώ πιστεύαμε ότι θα τελειώναμε με την πανδημία, τώρα δεν είμαστε καθόλου σίγουροι».
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι μάλλον θα κάνουμε Πάσχα με μάσκες και αποστάσεις ενώ έκρινε ότι θα είναι δύσκολο να κάνουμε Πάσχα στο χωριό, καθώς δεν θα έχουν προχωρήσει πολύ οι εμβολιασμοί ώστε να υπάρξει η επιθυμητή ανοσία.
Υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων και κομμωτηρίων ο Εξαδάκτυλος
Μιλώντας στο LIVE NEWS ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα έτσι ώστε η προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό της πανδημίας να είναι πιο αποδοτική.
Ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι τα μαγαζιά όπως λιανεμπόριο και κομμωτήρια μπορούν να ανοίξουν, καθώς η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι «δεν ανέστρεψαν την πορεία της πανδημίας».
«Τα μαγαζιά μπορούν να ανοίξουν. Έχει αποδειχτεί από την προηγούμενη εμπειρία».
Το μείζον ωστόσο είναι η ευλαβική τήρηση των μέτρων από όλους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση όλη η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα θα είναι ανώφελη.
Tι είπε ο Τζανάκης για λιανεμπόριο και σχολεία
Ο κ. Τζανάκης ήταν θετικός για την εν μέρει άρση του lockdown στις 22 Μάρτη.
Ερωτηθείς για το μερικό άνοιγμα της αγοράς, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας σημείωσε:
«Αν ανοίξουμε τα μαγαζιά με προσοχή και συντεταγμένα παραδείγματος χάρη μπορούν να ανοίξουν τα συνοικιακά καταστήματα του λιανεμπορίου με ραντεβού κανονικό, ίσως του κέντρου με click away με προσεκτικό τρόπο, οι άνθρωποι θα εκτονώνονται, θα βγαίνουν έξω, θα καλύπτουν το ψυχολογικό τους πρόβλημα και δεν θα τρέχουν να κάνουν παρέες ή μαζώξεις στα σπίτια διότι ξέρει ο άνθρωπος είναι ένα ζώο συντροφιάς που ένα ον σύντροφο δεν μπορεί να ζει μόνο του ή κλεισμένο.
»Επομένως εμείς θέλουμε να εκτονωθεί αυτή η ψυχολογία του κόσμου με συντεταγμένες δραστηριότητες, μπορεί επίσης να αθληθεί και να περπατήσει στην ύπαιθρο χωρίς περιορισμούς, στην ύπαιθρο δεν μεταδίδεται ο ιός, ιδιαίτερα όταν θα βγούμε στην ύπαιθρο με συντεταγμένο τρόπο, να μην πάμε σε ένα γήπεδο, σε έναν δρόμο και είμαστε ένας πάνω στον άλλο, αλλά έτσι πιο αργά, τηρώντας τις αποστάσεις, νομίζω ότι θα βοηθήσουμε να αποκλιμακωθεί η πανδημία», πρόσθεσε.
Αναφορικά στα σχολεία και το πότε εκτιμά ότι μπορούν να ανοίξουν ξανά, έδωσε τις δικές του προτάσεις.
Συγκεκριμένα σημείωσε: «Τα σχολεία μπορούσαμε να τα δούμε να λειτουργούμε με υβριδικό τρόπο δηλαδή κάποιες μέρες διά ζώσης και κάποια μαθήματα που μπορούν να γίνουν δια ζώσης σε τμήματα ολιγομελή. Θα μπορούσαμε να δούμε τρεις μέρες οι μισές τάξεις και τρεις μέρες οι άλλες τάξεις και να συμπληρώνουν την εκπαίδευσή τους με εκπαίδευση.
Το μάθημα της σωματικής αγωγής κάλλιστα μπορεί να γίνει δια ζώσης με συνέπεια τα παιδιά να εκτονώνονται και να έχουν αυτή την ψυχοκοινωνική επίδραση το ένα με το άλλο με την παρέα. Τέτοιου είδους διαδικασίες».
Τέλος, πρότεινε την αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ειδικά των σοyπερμάρκετ, αφού όπως τόνισε: «όταν περιορίζεται το ωράριο των καταστημάτων συμπυκνώνεις και συναθροίζεις κόσμο».