Στο τραπέζι του Eurogroup θα βρεθούν σήμερα τέσσερις φάκελοι με ελληνικό ενδιαφέρον.
Πρόκειται για θέματα που συνδέονται με τον λογαριασμό της ζημίας από την πανδημία, την χαλάρωση των ατσάλινων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και για το έτος 2022 αλλά και για τα προαπαιτούμενα που θα βρεθούν στην ατζέντα της 10ης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θεωρείται κομβική για να ξεκλειδώσει η νέα δόση χρημάτων ύψους 644,42 εκατ. ευρώ από SMPs και ANFAs.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικό «χάρτη» με το μέγεθος της ζημίας στην οικονομία αλλά και ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας.
Όπως θα υποστηρίξει ο Έλληνας υπουργός το κόστος για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την πανδημική κρίση είναι φυσικά δυσθεώρητο. Η ταμειακή επιβάρυνση έχει ξεφύγει από τον αρχικό σχεδιασμό για δαπάνες μόλις 7,6 δισ. ευρώ το 2021.
Επί τάπητος θα τεθεί το θέμα για χαλάρωση των ατσάλινων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2022 από τη στιγμή το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ανακόπτει την όποια προσπάθεια για ανάκαμψη.
Είναι μία πρόταση που έχει βάλει πάνω στο τραπέζι η Κομισιόν και σήμερα αναμένεται να φουντώσει η συζήτηση πάνω σε αυτή δίνοντας την ευχέρεια στις οικονομίες που βάλλονται από την υγειονομική κρίση να αυξήσουν τις δαπάνες για την αναχαίτιση των κραδασμών από την πανδημία, αρκεί βέβαια η δημοσιονομική επιβάρυνση να μην είναι μόνιμη.
Είναι ένα σημείο το οποίο θεωρείται γκρίζα ζώνη για την Ελλάδα η οποία εκμεταλλευόμενη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί συνέχισης της ρήτρας διαφυγής θέλει ένα πρόγραμμα μόνιμων μειώσεων στα φορολογικά βάρη.
Επίσης, τίθεται ξανά επί τάπητος στην σύνοδο του Eurogroup επισφραγίζοντας έτσι ως επιτυχή την 9η αξιολόγηση της χώρας, αλλά και επικυρώνοντας μία σειρά από δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες με στόχο την επόμενη αξιολόγηση.