Μάχη για την πολιτική του επιβίωση δίνει ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών και ανάρμοστη συμπεριφορά. Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από μεγάλο διάστημα απουσίας, και ενώ στο μεταξύ βγήκαν στο φως επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον του περί απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων των θανάτων της πανδημίας στο πρώτο κύμα, ο ίδιος δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν παραιτείται.
«Τώρα καταλαβαίνω πως ενήργησα με έναν τρόπο που έκανα ανθρώπους να αισθάνονται άβολα. Δεν το έκανα επίτηδες και ζητώ ειλικρινή και βαθύτατη συγγνώμη» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υπό το βάρος της κατακραυγής που ακολούθησε η σιωπή του.
Ωστόσο το μέλλον του είναι άδηλο, αναφέρουν αναλυτές, που αναρωτιούνται αν θα καταφέρει να κερδίσει πίσω την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του. Φαντάζει δύσκολη εξίσωση. Μέχρι τότε, θα πρέπει να «προσφέρει στους ψηφοφόρους του μια ειλικρινή αποτίμηση της συμπεριφοράς του» σχολιάζει σε ανάλυσή της πολιτική συντάκτρια του CNN.
Ζητούν την παραίτησή του
Καθώς το κύμα που ξεσήκωσε πριν από τρία χρόνια το #MeToo δεν έχει κοπάσει και μάλιστα ο Κουόμο είχε βγει τότε υπέρ των γυναικών, ο ένας μετά τον άλλον πολιτικοί θεωρούν ότι πρέπει να αποχωρήσει. Η επικεφαλής της πλειοψηφίας στην τοπική Γερουσία, Αντρια Στιούαρτ Κάζινς, αναφέρει ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με αφόρητη πίεση να τον αναγκάσει σε παραίτηση. «Εάν αυτές οι κατηγορίες είναι αληθινές, δεν μπορεί να κυβερνά» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, αμφισβητώντας την ικανότητά του να βρίσκεται στο πόστο.
Αλλη εκδοχή που διακινείται ακόμη και από εξέχοντα μέλη του κόμματος των Δημοκρατικών στο οποίο ανήκει ο Κουόμο, όπως από τη γερουσιαστή του Μπρούκλιν Τζούλια Σάουζαρ, είναι η παραπομπή του. «Εφτασε η ώρα. Ο κυβερνήτης πρέπει να παραιτηθεί» έγραψε στο Twitter η Δημοκρατική βουλευτής Κάθλιν Ράις, ενώ άλλοι νομοθέτες και γερουσιαστές, περισσότερο διαλλακτικοί, λένε ότι οφείλουν να επιδείξουν υπομονή καθώς θεωρούν ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η έρευνα της Εισαγγελίας.
Το νήμα των αποκαλύψεων
Την αρχή των αποκαλύψεων έκανε προ ημερών η Λίντσεϊ Μπόιλαν, πρώην οικονομική σύμβουλος του Κουόμο, που τον κατηγόρησε ότι την παρενόχλησε σεξουαλικά όταν εργαζόταν για εκείνον την τριετία 2015-2018. Η 36χρονη σήμερα γυναίκα υποστηρίζει ότι ο Κουόμο τη φίλησε παρά τη θέλησή της στο στόμα, προτείνοντάς της μάλιστα να παίξουν στριπ πόκερ, ενώ συστηματικά επιχειρούσε να την αγγίζει σε διάφορα σημεία του σώματός της.
Ακολούθησε και δεύτερη επώνυμη καταγγελία από την 25χρονη Σάρλοτ Μπένετ στους «New York Times», σύμφωνα με την οποία το περασμένο καλοκαίρι, όταν εργάστηκε στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας ως σύμβουλος υγείας στο επιτελείο του 63χρονου Κουόμο, ο κυβερνήτης την παρενόχλησε σεξουαλικά, διευκρινίζοντας μεν ότι δεν την ακούμπησε αλλά στην ουσία την πίεζε ασφυκτικά να ενδώσει.
Η τρίτη γυναίκα, πρώην συνεργάτιδα στη διοίκηση του Ομπάμα και στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν, Αννα Ρατς, υποστήριξε ότι ο Κουόμο την έκανε να νιώσει άβολα στη διάρκεια γάμου κοινών φίλων τον Σεπτέμβριο του 2019. Σύμφωνα με τους «New York Times», που δημοσίευσαν την επίμαχη φωτογραφία από το στιγμιότυπο, η 33χρονη Ρατς ανέφερε ότι ο Κουόμο έβαλε τα χέρια του χαμηλά στην πλάτη της και όταν η ίδια του τα έβγαλε, έβαλε τα χέρια του στα μάγουλά της. Τη ρώτησε αν μπορεί να τη φιλήσει δυνατά «για να τον ακούσει ένας φίλος που βρισκόταν εκεί», ενώ αναγκάστηκε να αποτραβηχθεί όταν «εκείνος ήρθε πιο κοντά».
Απέκρυψε 15.000 θανάτους σε οίκους ευγηρίας
Τον περασμένο Απρίλιο καθώς η Νέα Υόρκη έμπαινε για τα καλά στη δίνη του κυκλώνα της πανδημίας του κορωνοϊού με τα νοσοκομεία της να βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας, ο Αντριου Κουόμο ριχνόταν στη μάχη με δυναμισμό, υπευθυνότητα και ανθρωπιά. Εκείνες τις κρίσιμες ώρες, που ο πρόεδρος Τραμπ μεταξύ παλινωδιών και αντιφάσεων έδειχνε μια αδιανόητη αδυναμία να διαχειριστεί την κρίση, ο τραχύς και πραγματιστής πολιτικός άνδρας κάλυπτε το κενό ηγεσίας.
Οι καθημερινές του ενημερώσεις για την πορεία του ιού, εμψυχωτικές, εύληπτες και πολλές φορές συγκινητικές, είχαν γίνει η απαραίτητη συνήθεια και παρηγοριά των Αμερικανών. Πολύ γρήγορα εκατομμύρια συμπατριωτών του δημιουργούσαν στο Twitter το hashtag #PresidentCuomo (δηλαδή «πρόεδρος Κουόμο»), με τον τότε υποψήφιο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εξαίρει τα «μαθήματα ηγεσίας» που έδινε ο κυβερνήτης. Εναν χρόνο μετά «το λούστρο άρχισε να ξεβάφει από το αστέρι του Κουόμο», γράφει σε ανάλυσή του ανταποκριτής του BBC στη Βόρεια Αμερική.
Υπό τον φόβο ότι οι αντίπαλοί του θα το εκμεταλλεύονταν εναντίον του, ο Κουόμο απέκρυψε περί τους 15.000 θανάτους από κορωνοϊό στους οίκους ευγηρίας της Πολιτείας και σε άλλες ευαίσθητες δομές που βρίσκονταν υπό την εποπτεία του.
Στόχος του, όπως αναφέρει το BBC, ήταν να αποσπάσει την προσοχή από τις αποφάσεις που λάμβανε σχετικά με τον χειρισμό και τη θεραπεία των ηλικιωμένων. Και μπορεί μεν «να απέφυγε να δώσει πολιτικά επιζήμιες πληροφορίες στον Τραμπ και στους ομοσπονδιακούς ανακριτές, αλλά σήμερα μπορεί να βρεθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τότε» καταλήγει.
Οπως αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ενδέχεται να περιοριστούν οι αρμοδιότητές του σε ό,τι αφορά την πανδημία, σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα τεθεί προς ψήφιση από την Πολιτειακή Βουλή και την Πολιτειακή Γερουσία, στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας.
Μεταξύ άλλων αναμένεται να περιοριστεί η δυνατότητά του να αποφασίζει μονομερώς σε ό,τι άπτεται των μέτρων κατά της πανδημίας, ή του προγράμματος εμβολιασμού, ενώ οι Δήμοι και οι Κομητείες θα μπορούν να προχωρούν σε εκτελεστικές αποφάσεις χωρίς πρώτα να χρειάζεται η έγκριση της Πολιτείας.