Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει την επέλασή του, θέτοντας σε κατάσταση πολιορκίας το ΕΣΥ, εντείνονται οι εκκλήσεις, για τήρηση των μέτρων και οι προειδοποιήσεις ότι οι επόμενες δέκα μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την σταδιακή άρση των περιορισμών.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα βρίσκονται σε ισχύ τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή της πανδημίας, ωστόσο, όπως τονίζεται, διανύουμε -πιθανότατα- το τελευταίο διάστημα της περιόδου του lockdown.
Το άνοιγμα του λιανεμπορίου αυτή τη φορά θα προηγηθεί από κάθε άλλη δραστηριότητα, και η κυβέρνηση περιμένει την πορεία της πανδημίας την επόμενη εβδομάδα για να «κλειδώσει» το άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου.
Παρά τα αυστηρά μέτρα ωστόσο, η διασπορά του κορωνοϊού, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς καθώς είναι μεγάλη «ειδικά σε οικογένειες και χώρους εργασίας».
Την ίδια στιγμή, η κόπωση των πολιτών που βρίσκονται σε κατάσταση περιοριστικών μέτρων από το Νοέμβριο, αυξάνεται καθημερινά – με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στο θέμα τήρησης των μέτρων, όπως αυξάνονται και τα κρούσματα του κορωνοϊού , αφήνοντας το αποτύπωμά τους στα νοσοκομεία.
Ανησυχητική, θεωρείται εξάλλου η η άνοδος των κρουσμάτων με μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, που έχουν οδηγήσει σε αύξηση της μεταδοτικότητας.
Μεγάλη διασπορά – Χρειάζεται σύνεση
Κάτι που επισήμανε ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος. Όπως είπε, μιλώντας στο Open, υπάρχει «μεγάλη μεταδοτικότητα ειδικά του βρετανικού στελέχους σε συνδυασμό με τη διάρκεια της πανδημίας και την κόπωση που υπάρχει. Τα μέτρα είναι πάρα πολύ αυστηρά. Και υπάρχει απίστευτη διασπορά, ειδικά σε οικογένειες και χώρους εργασίας. Ίσως είμαστε στην χειρότερη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Υπάρχει τεράστια πίεση στο ΕΣΥ. Οι ιδιωτικές κλινικές πρέπει να βάλουν πλάτες, αφού πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα με τα ίδια μέτρα πρόληψης που είχαμε πριν».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ότι «και αυτή τη βδομάδα η πορεία των κρουσμάτων ήταν ανοδική. Ήπια αλλά ανοδική. Δεν έχουμε φτάσει σε σταθεροποίηση για να πούμε ότι φτάσαμε στην κορύφωση. Είναι ωραία ιδέα το να ανοίξει η αγορά, αλλά πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αν με αυτές τις συνθήκες έχουμε αυτά τα κρούσματα, όταν αρθούν όλα τα μέτρα θα δούμε όλα όσα αποφύγαμε τόσο καιρό. Ο ιός που αντιμετωπίζουμε τώρα μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, και έχουμε και παραδείγματα χωρών που εγκατέλειψαν το lockdown και βρίσκονται σε δεινή θέση. Είναι η πιο κακή ιδέα στην πιο ακατάλληλη στιγμή να σταματήσουμε το lockdown», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.
«Αν το συμπέρασμα είναι ότι τα μέτρα δεν εφαρμόζονται, για κατανοητούς λόγους, δεν φταίνε τα μέτρα. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος που να σταματά την πανδημία. Όπου σταμάτησε η πανδημία υπήρχε μαζί με όλα τα άλλα και ένα απαγορευτικό. Οι χώρες που προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο την πανδημία δεν τα κατάφεραν να σταθούν απέναντι στον ιό», πρόσθεσε ο ίδιος.
Μετά τις 25 Μαρτίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε σημάδια αποκλιμάκωσης
Μιλώντας σχετικά με όσα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες ημέρες ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης είπε: «Το δικό μας προγνωστικό μοντέλο το τρέχουμε κάθε δεκαπενθήμερο. Θα υπάρξει μια μικρή οριακή άνοδος των κρουσμάτων, ενδεχομένως να δούμε κάποιες μέρες και πάνω από 3.000 κρούσματα και αυτή την εβδομάδα. Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένουμε την απαρχή της επιπέδωσης της καμπύλης. Και μετά τις 25 Μαρτίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε δείγματα αργής αποκλιμάκωσης. Τα τετραψήφια κρούσματα μπορεί να παραμένουν μέχρι και 20 μέρες μετά. Το lockdown δεν το θέλει κανείς μας, αλλά χωρίς αυτό δεν θα μπορέσει το σύστημα να ανταποκριθεί και να φροντίσει όσους νοσήσουν. Τα μέτρα που έχουμε τώρα είναι ανεπαρκή. Αναποτελεσματικά. Κάτι πρέπει να κάνουμε».
«Πιστεύω ότι το Πάσχα θα μπορούμε να είμαστε σε μια καλή κατάσταση. Αλλά το μίγμα μέτρων μπορεί να αλλάξει με την αθρόα παραγγελία διαγνωστικών τεστ. Θα πρέπει να εφαρμοστούν πρωτόκολλα για τα τεστ και άνοιγμα της οικονομίας με προσοχή. Έχουμε 10-20% του πληθυσμού εμβολιασμένο, έχουμε καλό καιρό. Πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να πάει με την οικογένειά του να αθληθεί σε βουνά και όπου θέλει, δεν κολλάει εκεί ο ιός. Σε ό,τι αφορά στις συγκεντρώσεις θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για εκεχειρία πολιτικών διαφωνιών ώστε να μην υπάρχουν και διαδηλώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.
Απαντώντας στο γιατί αφού ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε ανοιχτούς χώρους είναι μικρός, δεν επιτρέπεται στον κόσμο να μετακινείται εκτός του δήμου του και να κάνει μια εκδρομή, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι «Υπάρχει το θέμα της απειθαρχίας του κόσμου. Η επιτροπή φοβάται ότι όλο αυτό θα οδηγήσει σε συνωστισμό. Και δεν έχουν άδικο».
«Υπάρχουν προτάσεις για άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων
Όσον αφορά το ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς σε δύο εβδομάδες ο κ. Γώγος σημείωσε ότι στόχος είναι μέσα στο Μάρτη να πέσουν τα κρούσματα και το άνοιγμα της αγοράς «θα το δούμε, δεν είμαστε σίγουροι». Σύμφωνα με τον καθηγητή, τον Απρίλη θα πρέπει να αρχίσουν οι διαδικασίες ανοίγματος του λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων, αλλά χρειάζονται στοχευμένα τεστ σε καταστήματα και σχολεία. «Τον Μάη μπορούμε να έχουμε ανοσία αγέλης με τους εμβολιασμούς. Αλλά τώρα χρειάζεται σύνεση, αυτοπεριορισμός για ρίξουμε τα κρούσματα τον Μάρτη. Ώστε μετά να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες» υπογράμμισε
Τα φαινόμενα συνωστισμών, όπως οι εικόνες από την Ξάνθη, ευθύνονται για την αύξηση της μεταδοτικότητας και όχι τόσο το εμπόριο, τόνισε ο κ. Γώγος. «Το εμπόριο ελέγχεται και δεν ευθύνεται για αύξηση. Άλλοι συνωστισμοί όπως σε πλατείες οδηγούν σε αύξηση. Θέλαμε να προτείνουμε άνοιγμα αλλά συνεχίζουν να γεμίζουν οι ΜΕΘ. Για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για να ανοίξουν με μέτρα, τα οποία τηρήθηκαν και στο παρελθόν. Ετοιμαζόμασταν να προτείνουμε να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά όταν προκύπτουν τέτοια ζητήματα και γεμίζουν οι εντατικές είναι πιθανό με ένα άνοιγμα το ποτήρι να ξεκινήσει. Υπάρχουν προτάσεις για άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων, αλλά πρέπει να περάσουν και να εγκριθούν από ειδικές επιτροπές».
«Να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις»
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επεσήμανε ότι δεν πετύχαμε τον στόχο του αυστηρού lockdown.Ο ίδιος πρότεινε τη επόμενη βδομάδα ή μεθεπόμενη να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις όπου όπως ανέφερε δεν μπορεί να υπάρχει εύκολα συνωστισμός διότι σε μια μικρή επιχείρηση δεν περιμένουν πολλοί πελάτες.
«Έτσι θα άρχιζε να κινείται λίγο η οικονομία, ο κόσμος θα έβρισκε μια βαλβίδα εκτόνωσης και αντί να πηγαίνει με το 4 δήθεν βοήθεια στο σπίτι στο σπίτι του φίλου ή του συγγενή να φάει, να πιει και να γλεντήσει θα το έκανε συντεταγμένα. Το ίδιο πιστεύω πρέπει να γίνει με τις καφετέριες και τα εστιατόρια σε εξωτερικούς και μόνο χώρους. Αντί να πηγαίνει στην πλατεία» πρόσθεσε ο καθηγητής.
Ανέφερε πως τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με φίλους και οικογένεια οι οποίοι στην ουσία έχουν κολλήσει ο ένας από τον άλλον πηγαίνοντας ο ένας στα σπίτια του άλλου. «Εκεί γίνεται το μεγάλος μέρος της διάδοσης άρα πρέπει να δώσουμε εναλλακτική διέξοδο στην ανθρώπινη ανάγκη για επαφή. Δεν υπάρχει σωτηρία αν μαζευόμαστε ομαδικά στις πλατείες. Πρέπει με έξυπνους τρόπους να κόψουμε την μετάδοση».
«Στους εξωτερικούς χώρους είμαστε ασφαλείς αν τηρούμε αποστάσεις »
«Σε συνθήκες συγχρωτισμού και στους ανοιχτούς χώρους υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Το έχουμε δει σε αγώνες ποδοσφαίρου, σε συναυλίες κλπ.. Στους εξωτερικούς χώρους είμαστε ασφαλείς αν τηρούμε τις αποστάσεις και είμαστε με ανθρώπους που βλέπουμε καθημερινά. Τώρα ότι πρέπει να υπάρξουν τρόποι εκτόνωσης των ανθρώπων, βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν. Πρέπει να φροντίσουμε να επιτρέπουμε την επαφή με την ύπαιθρο και τη φύση για να αντέξουμε ψυχολογικά το μικρό χρονικό διάστημα που χρειάζεται. Στα μέσα Απριλίου, μαζί με τους εμβολιασμούς, θα είμαστε σε ένα διαφορετικό τοπίο», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, προσθέτοντας ότι «Το αν το Πάσχα θα καταφέρουμε να πάμε στα χωριά μας, θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει στο ενδιάμεσο».
«Το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει με άλλη πολιτική στο θέμα των τεστ. Μπορεί να λειτουργήσει καλά και με ασφάλεια αν οι υπάλληλοι και οι καταστηματάρχες κάνουν τεστ ανά βδομάδα», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.
Μειώθηκαν οι μετακινήσεις
«Υπάρχει αρκετή μείωση στον αριθμό των sms που στέλνονται τις τελευταίες ημέρες στο 13033. Bλέπουμε έναν περιορισμό στον όγκο των μετακινήσεων. Είναι χιλιάδες οι έλεγχοι που γίνονται από την Αστυνομία, είναι επαρκείς οι έλεγχοι, αλλά αναγκαία συνθήκη εδώ είναι η ατομική συνείδηση και η τήρηση των μέτρων», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ξεκλείδωμα της χώρας
Η κυβέρνηση περιμένει την πορεία της πανδημίας την επόμενη εβδομάδα για να «κλειδώσει» το άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου.
Το πρώτο βήμα εξόδου από την καραντίνα θα αποτελέσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 29 Μαρτίου θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθεί η απαγόρευση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο.
Στα καταστήματα θα μπαίνει ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, στέλνοντας ένα και μόνο μήνυμα τη μέρα στο νέο αριθμό 13032 και θα έχει στη διάθεση του 3 ώρες για να ψωνίσει.
Σύμφωνα με όσα έχουν μεταδοθεί, το άνοιγμα των καταστημάτων –πιθανότατα στα τέλη Μαρτίου– θα γίνει με διευρυμένο ωράριο για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και δεν αποκλείεται να προστεθούν περισσότερες Κυριακές που θα παραμένουν ανοιχτά.
Άνοιγμα σχολείων από τον Απρίλιο
Μετά το λιανεμπόριο αναμένεται να ακολουθήσει το άνοιγμα των σχολείων -τα οποία θα είναι κλειστά για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αν όλα πάνε καλά θα ανοίξουν από τις 5 Απριλίου, σύμφωνα με το star. Πρόθεση είναι να δοθεί προτεραιότητα σε Γυμνάσια και Λύκεια που έχουν κάνει επτά μήνες τηλεκπαίδευση από πέρυσι το Μάρτιο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν τα Δημοτικά στις 12 Απριλίου, καθώς τα σχολεία για τους μικρούς μαθητές λειτούργησαν περισσότερο δια ζώσης σε σχέση με γυμνάσια και λύκεια.
Εστίαση – Μετακινήσεις – Τουρισμός
Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξει στις 19 Απριλίου η εστίαση αφού θα βελτιωθεί και ο καιρός.
Τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν με τραπεζάκια έξω, μόνο με καθιστούς πελάτες και αποστάσεις.
Από τα τέλη Απριλίου, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να ξεκινήσει και η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις.
Θα εξεταστεί πρώτα η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό και τον Μάιο θα καταργηθεί η υποχρέωση αποστολής SMS.
Τον Μάιο θα ανοίξει η χώρα και τις πύλες για τους τουρίστες, με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ ή τεστ αντισωμάτων.
Τον Ιούνιο σταδιακά και ως τον Ιούλιο θα ανοίξουν τα μπαρ, αρχικά μέχρι τη μια τα μεσάνυχτα και θα επιτραπεί η λειτουργία των γυμναστηρίων με μέτρα ακόμη και των πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως οι συναυλίες.