Πανελλαδική έρευνα της Prorata επιχειρεί να ανιχνεύσει τη στάση της κοινής γνώμης στα επεισόδια που διαδραματίστηκαν το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή της Νέας Σμύρνης.
Οι πολίτες απαντούν για την αστυνομική βία, τις διαδηλώσεις και τις πολιτικές ευθύνες. Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 11 και 12 Μαρτίου 2021, σε μέγεθος δείγματος 800 ατόμων, ενώ τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν βάσει της αυτοτοποθέτησης στον άξονα «Αριστερά-Δεξιά».
Χειρότερη η ελληνική από τις ευρωπαϊκές αστυνομίες
Το 44% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της χειρότερα συγκριτικά με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε και το 14% το ίδιο κακά.
Αντίθετα, μόνο το 8% θεωρεί ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της καλύτερα σε σχέση με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε και το 29% το ίδιο καλά.
Όπως είναι φυσικό, όσο μικρότερη η ηλικία των πολιτών, τόσο αυστηρότερη και η κρίση τους για την αστυνομία.
Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, στη συγκεκριμένη έρευνα, όλες οι ηλικιακές ομάδες κρίνουν – κατά πλειοψηφία – ότι η ΕΛ.ΑΣ. κάνει τη δουλειά της χειρότερα σε σχέση με την αστυνομία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Η Αστυνομία ασκεί υπερβολική βία
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών – ποσοστό 61% – εκτιμά ότι η ΕΛ.ΑΣ. ασκεί υπερβολική βία σε σχέση με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, το 25% αναλογική των καταστάσεων, ενώ το 13% ήπια σε σχέση με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει.
Και σε αυτή την περίπτωση, όλες οι ηλικιακές ομάδες των ερωτηθέντων απάντησαν, κατά πλειοψηφία, ότι η αστυνομία ασκεί υπερβολική βία σε σχέση με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει.
Διαφορετικές είναι οι απαντήσεις, ωστόσο, ανάλογα με την πολιτική αυτοτοποθέτηση των ερωτηθέντων στον άξονα «Αριστερά-Δεξιά». Παρατηρείται ότι όσο πιο «αριστερά» τοποθετούν τον εαυτό τους οι πολίτες, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό που απαντά ότι η αστυνομία ασκεί υπερβολική βία σε σχέση με τα γεγονότα.
Αντίθετα, εκείνοι που τοποθετούνται πολιτικά «δεξιά», υποστηρίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό (45%) ότι η βία που ασκεί η αστυνομία είναι αναλογική των καταστάσεων που αντιμετωπίζει.
Σε σχέση με τα γεγονότα της 9ης Μαρτίου στους δρόμους της Νέας Σμύρνης, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικού, το 53% δηλώνει ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρει η Ελληνική Αστυνομία, το 44% ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρουν οι διαδηλωτές, ενώ το 3% επιλέγει να μην τοποθετηθεί.
Μόνον η ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών απάντησε κατά πλειοψηφία (52%) ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη έχουν φέρουν οι διαδηλωτές.
Το 67% απάντησε ότι δεν εμπιστεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ. για την εξέταση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, ενώ το 30% δήλωσε ότι τις εμπιστεύεται.
Επιπλέον, καμία ηλικιακή ομάδα δεν έδειξε εμπιστοσύνη στις διαδικασίες αυτές.
Οι πολίτες, αφού διάβασαν πρώτα τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της 9ης Μαρτίου, μετά τα σοβαρά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, κλήθηκαν να περιγράψουν τα συναισθήματα που τους προκάλεσε η δήλωση αυτή. Οι περισσότεροι, σε ποσοστό 26%, απάντησαν ότι ένιωσαν θυμό, ωστόσο, ένα 22% δήλωσε ικανοποίηση.
Πολιτική ευθύνη
Στην ερώτηση σε τι βαθμό ευθύνεται το κάθε κόμμα για το τεταμένο κλίμα του τελευταίου διαστήματος, χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αποδίδει σχεδόν την ίδια ευθύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ (60%) και την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ (58%).