Πτωτικά κινούνται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για το επίπεδο των αμερικανικών πετρελαϊκών διαθεσίμων που θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας (17.30’ ώρα Ελλάδος).
Αναμένεται εξάλλου να ανακοινωθεί αύξηση των διαθεσίμων και κάποιοι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο OPEC+ κινδυνεύει να πέσει θύμα της επιτυχίας του.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι όσο περισσότερο διατηρείται η σημερινή εικόνα και οι τιμές παραμένουν σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που θα δικαιολογούνταν από τις γενικότερες ενδείξεις και τα περίφημα «θεμελιώδη δεδομένα» της αγοράς, τόσο μεγαλύτερο κίνητρο αποκτούν για να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις της παραγωγής τους οι χώρες εκτός OPEC+ (εκτός του πετρελαϊκού καρτέλ και των συνεργαζόμενων μ’ αυτό παραγωγών, όπως είναι η Ρωσία). Και η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα εκτός OPEC+ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«Το επίπεδο που έφτασε η τιμή του αργού WTI (West Texas Intermediate) είναι πολύ υψηλότερη από εκείνο που αρκεί για να δώσει το έναυσμα για αύξηση της αμερικανικής παραγωγής. Το επίπεδο αυτό, σύμφωνα με έρευνες των πολιτειακών Κεντρικών Τραπεζών του Ντάλας και του Κάνσας Σίτι (Dallas Fed και Kansas City Fed) βρίσκεται γύρω στα 56 δολάρια το βαρέλι», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους αναλυτές της EFG.
Εν προκειμένω, έπειτα από την υποχώρηση κατά 45 σεντς ή 0,7% που σημείωνε νωρίς το πρωί στις συναλλαγές της αγοράς της Σιγκαπούρης, η τιμή του αργού WTI (συμβόλαια παράδοσης Απριλίου) βρισκόταν στα 63,56 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια ώρα στις ασιατικές αγορές (περίπου 7 το πρωί ώρα Ελλάδος) η τιμή του Brent (συμβόλαια Μαΐου) υποχωρούσε κατά 56 σεντς ή 0,8% στα 66,96 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών στόχων (και της Saudi Aramco) που εξαπέλυσαν με πυραύλους και drones σιίτες αντάρτες από την Υεμένη, η τιμή του Brent είχε ξεπεράσει τα 70 δολάρια το βαρέλι.
Αυξάνονται προσφορά και αποθέματα
«Η αγορά συνειδητοποίηση ότι οι επιθέσεις δεν επηρέασαν την προσφορά πετρελαίου», σημείωσε ο Βιρέντρα Τσοχάν, αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Energy Aspects στη Σιγκαπούρη. Ο Τσοχάν θεωρεί ότι την κούρσα των τιμών φρέναραν και άλλοι παράγοντες, όπως η άντληση ποσοτήτων πετρελαίου μεγάλων εισαγωγέων, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, από τα δικά τους αποθέματα λόγω των υψηλών τιμών της αγοράς.
Επίσης πολλοί θεωρούν ότι επίκειται επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στην αγορά λόγω βελτίωσης των σχέσεων της Τεχεράνης με την υπό νέα διακυβέρνηση Ουάσιγκτον.
Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου ανακοινώθηκε αύξηση των αμερικανικών διαθεσίμων αργού κατά 12,8 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Πετρελαϊκού Ινστιτούτου. Αναλυτές που μετείχαν σε έρευνα του Reuters αναμένουν περαιτέρω αύξηση των διαθεσίμων κατά 800.000 βαρέλια την εβδομάδα αυτή.
Ταυτόχρονα, η αμερικανική παραγωγή αργού αναμένεται να μειωθεί κατά 160.000 βαρέλια ημερησίως το 2021 συγκριτικά με πέρυσι και και να περιοριστεί στα 11,15 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις που ανακοίνωσε την Τρίτη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας. Σε παλαιότερη εκτίμησή της το Φεβρουάριο η Υπηρεσία είχε προβλέψει μεγαλύτερη μείωση της αμερικανικής παραγωγής, κατά 290.000 βαρέλια ημερησίως.
«Ο OPEC και οι συνεργάτες του κατάφεραν να ανεβάσουν τις τιμές εν καιρώ παγκόσμιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, αλλά κινδυνεύουν να πέσουν θύματα της δικής τους επιτυχίας», εκτιμούν αναλυτές της EFG Bank.