Από τον κρότο της μπάλας που χτυπά το ρόπαλο του μπέιζμπολ στη Φλόριντα έως το τσούγκρισμα των ποτηριών με τα κοκτέιλ στα μπαρ του Σαν Φρανσίσκο, οι γνώριμοι ήχοι της άνοιξης ακούγονται και πάλι καθώς οι Αμερικανοί αρχίζουν να επιστρέφουν σε πολλές από τις αγαπημένες τους συνήθειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν πριν από 12 μήνες.
Με πόλεις και πολιτείες να χαλαρώνουν περιορισμούς καθώς τα νέα κρούσματα COVID-19 υποχωρούν και η κυκλοφορία εμβολίων επιταχύνεται, οι πολίτες απολαμβάνουν την αίσθηση ότι ξανακερδίζουν πίσω τη ζωή τους.
Το περασμένο σαββατοκύριακο, οι Νεοϋορκέζοι παρακολούθησαν ταινίες στη μεγάλη οθόνη, οι κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο απόλαυσαν το δείπνο τους εντός των εστιατορίων ενώ οι φίλαθλοι του μπέιζμπολ υποστήριξαν τους αγαπημένους τους παίκτες καθώς ξεκίνησαν και πάλι οι εαρινές προπονήσεις στη Φλόριντα.
Επιστροφή σε παλιές συνήθειες
«Είναι υπέροχη αίσθηση», δήλωσε το Σάββατο το απόγευμα ο 39χρονος Ματ Σκέλτον, πολιτικός μηχανικός, αγοράζοντας ένα σακουλάκι ποπ κορν σε κιόσκι στο γήπεδο μπέιζμπολ TD Ballpark, στην πόλη Ντανίντιν στη δυτική ακτή της Φλόριντα. «Τώρα νιώθεις ότι δεν υπάρχει τόση ένταση ή άγχος. Ο κόσμος νιώθει ανακούφιση», δήλωσε μιλώντας πνιχτά μέσα από τη μάσκα του ο Σκέλτον. Και δεν είναι ο μοναδικός που νιώθει αισιόδοξος.
Σε μόλις ένα μήνα, το κλίμα στις ΗΠΑ έχει ανακάμψει από το χαμηλό οκταετίας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις του Reuters/Ipsos που χρονολογούνται από το 2012.
Τον Ιανουάριο, μόλις το 15% των Αμερικανών πίστευε ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε αμέσως μετά την αιματηρή επίθεση στο Καπιτώλιο από οπαδούς του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στις 18-24 Φεβρουαρίου, έδειξε ότι έκτοτε το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, στο 42%.
Στη Βόρεια Καρολίνα, φοιτητές, των οποίων η ζωή στο πανεπιστήμιο ανετράπη από την πανδημία, βρήκαν παρηγοριά παρακολουθώντας έναν αγώνα μπάσκετ μεταξύ των ομάδων ανδρών UNC-Chapel Hill και Duke University, μόλις το δεύτερο παιχνίδι της σεζόν με θεατές.
«Όλοι έλεγαν ότι προτιμούν να έρθουν εδώ παρά στην αποφοίτηση», δήλωσε το Σάββατο το βράδυ η Σάρλοτ Γουίρτζ, τελειόφοιτη στο κολλέγιο UNC-Chapel Hill. «Δεν αντισταθμίζει την απώλεια μιας ολόκληρης χρονιάς. Αλλά αυτό θα ήταν το μοναδικό πράγμα που θα στεναχωριόμασταν πιο πολύ αν χάναμε».
Φυσικά, η πανδημία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο Αμερικανούς, κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Στην πραγματικότητα, κάποιοι υγειονομικοί προειδοποιούν ότι η μείωση στα νέα κρούσματα επιπεδώνεται και πιθανόν να εξαπλώνονται πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του ιού καθώς οι περιορισμοί χαλαρώνουν.
Παρόλο που η αμερικανική κυβέρνηση έχει διανείμει πάνω από 110 εκατ. δόσεις εμβολίων και πάνω από 57 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον την μία δόση, σύμφωνα με στοιχεία των ομοσπονδιακών αρχών, η χώρα συνεχίζει να καταγράφει 60.000 νέα κρούσματα COVID-19 κάθε μέρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι αποφάσεις από τους Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες του Τέξας και του Μισισίπι την περασμένη εβδομάδα να δώσουν εντολή για πλήρη άρση των οδηγιών περί χρήσης μάσκας και άλλων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας ισοδυναμούν με «συλλογισμούς Νεάτερνταλ».
Ενώ η κυβέρνησή του παροτρύνει τον κόσμο να είναι προσεκτικός, ο τόνος της είναι σαφώς αισιόδοξος. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν αρκετά εμβόλια για να ανοσοποιήσουν όλους τους ενήλικες έως τον Μάιο, μήνες νωρίτερα από προηγούμενη πρόβλεψή του.
Βαδινή έξοδος και πάλι
Στο Σαν Φρανσίσκο, όπου η πόλη επέτρεψε στα μπαρ και τα εστιατόρια να υποδεχθούν κόσμο σε εσωτερικούς χώρους για πρώτη φορά μετά από μήνες, οι θαμώνες γρήγορα προσαρμόστηκαν στο περιβάλλον του μπαρ Beaux στην συνοικία Κάστρο.
«Το όνειρο έγινε πραγματικότητα», δήλωσε ο 36χρονος Μπράιαν Κένεντι, μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, πίνοντας ένα μπέρμπον στο μπαρ το βράδυ της Παρασκευής. «Είναι χαλαρωτικό και δίνει μια αίσθηση κανονικότητας».
Σε τραπέζια γύρω του, παρέες φίλων έλεγαν τα νέα τους και συνέκριναν τις εμπειρίες τους από τον εμβολιασμό τους, με τα ζευγάρια να διαφωνούν για τα ποια εστιατόρια θέλουν να επισκεφθούν στη συνέχεια.
«Ελπίζω να βγω αύριο βράδυ για φαγητό», δήλωσε ο 68χρονος κομμωτής Μάικλ Χόλις, ενώ συνάντησε και πάλι φίλους με τους οποίους γνωρίζεται 50 χρόνια. «Βγαίνω έξω όποτε μπορώ. Μετά τη δεύτερη δόση, απλά νιώθω πιο ασφαλής».
Φυσικά, η κατάσταση δεν είναι ακριβώς όπως ήταν πριν.
Για τα εστιατόρια του Σαν Φρανσίσκο συνεχίζει να ισχύει ο περιορισμός του 25% της δυναμικότητάς τους για τους εσωτερικούς χώρους, ενώ οι σερβιτόροι φορούν μάσκες, τα τραπέζια είναι τοποθετημένα σε αποστάσεις και οι πιστές χορού παραμένουν κλειστές.
Στο Σικάγο, ο Νίκολας Ντέιβις, αυτοαπασχολούμενος, ένιωσε ανακούφιση που κατάφερε να γιορτάσει τα 35α γενέθλιά του στο Rizzo’s Bar & Inn, αλλά δεν μπορούσε να κρύψει την ανυπομονησία του να επιστρέψουν πλήρως οι κανονικοί ρυθμοί της ζωής. «Ανυπομονώ να μπορούν όλοι να είναι σε ένα χώρο, να χαμογελούν, να είναι χαρούμενοι και να μην ανησυχούν για τίποτα άλλο παρά να ζουν τη στιγμή», δήλωσε ο Ντέιβις. Τα μπαρ και τα εστιατόρια στο Σικάγο παραμένουν περιορισμένα στο 50% της δυναμικότητάς τους και κλείνουν στη 01.00.
Στη Νέα Υόρκη, ξανάνοιξαν την Παρασκευή οι κινηματογράφοι ύστερα από σχεδόν ένα χρόνο, δίνοντας τη δυνατότητα στις λεγεώνες κινηματογραφόφιλων της πόλης να απολαύσουν μια ταινία μακριά από τον καναπέ του σπιτιού τους.
Οι κινηματογράφοι άνοιξαν στο 25% της δυναμικότητάς τους, με έως 50 άτομα ανά αίθουσα, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσαν οι πολιτειακές αρχές. Σε πολλούς κινηματογράφους, τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν γρήγορα.
Για τον 22χρονο Νόα Νέμεροφ, που ακολουθεί σπουδές κινηματογράφου, το να βλέπει και πάλι τη μεγάλη οθόνη είναι σημάδι ελπίδας. «Απλά μας υπενθυμίζει ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα», λέει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters