Αναστάτωση επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. για τα βίντεο με τις εικόνες συνεχούς αστυνομικής βίας στη διάρκεια ελέγχου για παραβίαση μέτρων για τον Covid-19 στη Νέα Σμύρνη με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δηλώνει ότι «άσκοπη βία δεν δικαιολογείται», ενώ έχει ήδη ζητηθεί εσωτερική έρευνα για το περιστατικό.
Σε καταδίκη αυτών των συμπεριφορών προχώρησαν και συνδικαλιστές της Αστυνομίας, με στελέχη της ΕΛΑΣ όμως να αναφέρουν ότι «τα αποσπάσματα που δημοσιοποιήθηκαν είναι η κατάληξη προγενέστερης απρόκλητης επίθεσης περίπου 30 ατόμων σε αστυνομικούς». Συμπληρώνοντας, στο πλαίσιο των ίδιων ισχυρισμών – ότι ένας εκ των πρωταγωνιστών στο βίντεο θύμα της επίθεσης, είχε συλληφθεί μαζί με άλλα ακόμη 60 άτομα σε εισβολή – στις 18 Φεβρουαρίου- στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου Υγείας- ως υποστήριξη στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα αλλά και για την ενίσχυση των δομών υγείας. Ακόμη ο ίδιος συνυπέγραφε τον περασμένο Μάιο κείμενο με κριτική στα μέτρα για τον κορωνοϊό κι αναφορές για «ανακατάληψη των δημοσίων χώρων». Κάτι που ασφαλώς δεν μειώνει τις υπό έρευνα ευθύνες των αστυνομικών.
Στα βίντεο, λοιπόν, που δημοσιοποιήθηκαν εικονίζεται ομάδα αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και κυρίως ο επικεφαλής- ένας 38χρονος ανθυπαστυνόμος που υπηρετεί για πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη θέση- να ξυλοφορτώνει έναν νεαρό που επιχειρεί να διαμαρτυρηθεί. Χωρίς να φαίνεται εκείνη την ώρα ο δεχόμενος τα κτυπήματα να προχωρά σε οποιαδήποτε επιθετική κίνηση. Ο 38χρονος ανθυπαστυνόμος που δείχνει να πρωταγωνιστεί στον ξυλοδαρμό και να επιφέρει τα περισσότερα κτυπήματα με το γκλομπ, σύμφωνα με αναφορές συναδέλφων του «δεν έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για παρόμοιες συμπεριφορές».
Σε ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής επιχείρησε να δώσει μία άλλη διάσταση στο συμβάν αναφέροντας ότι «ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι για την ανωτέρω πλατεία υπάρχει πλήθος καταγγελιών για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα 30 περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών. Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο προσήγαγαν 11 άτομα από την ομάδα που επιτέθηκε στους αστυνομικούς. Σχετική δικογραφία σχηματίζεται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής».
Επιπλέον υπάρχει αναφορά για την εσωτερική έρευνα που διατάχθηκε.
Στελέχη της ΕΛΑΣ ανέφεραν ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις αστυνομικοί της ΔΙΑΣ επιχειρούν αρχικά με τις σειρήνες να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους κι ακολούθως αν υπάρχει «ανυπακοή» αρχίζουν να κόβουν κλήσεις. Κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω κύκλο προστριβών κι αντεγκλήσεων. Όταν σημειώθηκε η επίθεση των 30 ατόμων στην ομάδα ΔΙΑΣ που είχε σπεύσει αρχικά κατέφθασαν ενισχύσεις από τις γύρω ομάδες, με τους περισσότερους αστυνομικούς να βγάζουν τα κλομπ τους, να επικρατήσει αναστάτωση και σύγχυση να υπάρξουν οι επιθέσεις που καταγράφηκαν στο βίντεο».
«Εικόνες ντροπής για όλους τους αστυνομικούς»
Μιλώντας στο MEGA ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Δυτικής Αττικής Σπήλιος Κρικέτος καυτηρίασε τις επιθέσεις αστυνομικών κατά πολιτών κάνοντας λόγο για εικόνες προσβολής και ντροπής για όλους τους αστυνομικούς. Συμπλήρωσε δε ότι «εχουμε και εμείς παιδιά που βγαίνουν στο δρόμο και μπορεί να ξεχάσαν να στείλουν το sms. Δεν θα τα ξυλοφορτώσουμε. Και φταίνε και οι επικεφαλής αυτών των αστυνομικών. Ότι και να έκανε ο πολίτης δεν δικαιολογούνται αυτές οι εικόνες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Κρικέτος σημείωσε ότι το γκλομπ με το οποίο ξυλοκόπησε ο αστυνομικός τον πολίτη στη Νέα Σμύρνη ήταν μεταλλικό, κάτι που απαγορεύεται, όπως είπε. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Στράτος Μαυροειδάκος εκπρόσωπος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών σημείωσε ότι «η εικόνα είναι μισή, δεν είναι ολόκληρα τα βίντεο για το τι έχει γίνει. Πέσαμε στην παγίδα αυτών των 30 ατόμων που φώναζαν συνθήματα που λένε αντιεξουσιαστές».
Σημειώνεται ότι στην προαναφερόμενη επιδρομή αναρχικών στο Υπουργείο Υγείας οι διαμαρτυρόμενοι πέταξαν φέιγ βολάν που ανέφεραν ότι η «διαχείριση της πανδημίας είναι ένα ακόμη κρατικό έγκλημα» καθώς κι ότι «η αναγκαστική σίτιση είναι ένα ακόμη βασανιστήριο». Τον περασμένο Μάιο αναρτήθηκε συλλογικό κείμενο φοιτητριών και φοιτητών που συνυπέγραφε ο 30χρονος που φαίνεται στο βίντεο να δέχεται την άγρια επίθεση των αστυνομικών.
Σε αυτό το κείμενο υπήρχε λόγος για «διάφορα fake δημοσιεύματα περί “συνωστισμού” σε (άδειες) παραλίες και τεχνητές εικόνες πολυκοσμίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης που έστρωσαν το δρόμο για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Oλική ή μερική απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση συναθροίσεων και δυνατότητα απαγόρευσης απεργιών, ασφυκτική αστυνομική παρουσία σε δρόμους και γειτονιές, περιφράξεις και απαγόρευση κίνησης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, αυστηρές κυρώσεις για τους «παραβάτες», αυτο-εγκλεισμός σε κτήρια-αποθήκες εργατικών χεριών».
Συμπληρώνοντας ότι «η αντίληψη του σπιτιού ως «υγιές καταφύγιο» σε σχέση με το «μολυσμένο πάρκο», η αποφυγή ανταλλαγής βλεμμάτων, η παράκαμψη για να μην περάσουμε δίπλα από κάποιο άλλο άτομο συνιστούν ένα νέο κώδικα συμπεριφοράς. Από την άλλη, παρατηρούμε με άλλα μάτια τον μέχρι πρόσφατα «δεδομένο» δημόσιο χώρο: Από ποιο παρκάκι περνάνε λιγότερο συχνά οι ΔΙΑΣ και ποια σημεία έχουν μικρότερη ορατότητα από το δρόμο; Τι λόγο μετακίνησης θα αναφέρουμε (ανάλογα με τον χώρο και τον χρόνο στον οποίο βρισκόμαστε) και κατά πόσο θα γίνει πιστευτός από τα όργανα της τάξης;»