Χρειάζεται άραγε, εν έτει 2021, μια ημέρα για τις γυναίκες; Από ό,τι φαίνεται ναι, ιδίως με όλα όσα λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα. Με αφορμή λοιπόν την 8η Μαρτίου οκτώ κυρίες του Mega στέλνουν το δικό τους μήνυμα προς τις υπόλοιπες γυναίκες.
Ράνια Τζίμα,
Παρουσιάστρια κεντρικού δελτίου ειδήσεων (Δευτέρα – Πέμπτη)
«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσπίστηκε σε μια περίοδο που η θέση της γυναίκας ήταν μακράν πιο υποβαθμισμένη από αυτήν των αντρών. Σημαίνει αυτό ότι εν έτει 2021 η απόσταση αυτή προς μια πλήρως ισότιμη σχέση μεταξύ των δύο φύλων έχει καλυφθεί; Σε καμία περίπτωση. Η επικαιρότητα των τελευταίων εβδομάδων είναι μόνο μία από τις πολλές πτυχές. Οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με στερεότυπα και προκαταλήψεις στην οικογένεια, στην κοινωνική τους ζωή, στην εκπαίδευση και στη Δικαιοσύνη. Μέχρι να καλυφθεί αυτό το χάσμα, η ημέρα αυτή θα παραμένει επίκαιρη και θα συμβολίζει τους αγώνες που θα πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί η πλήρης και ουσιαστική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων».
Δώρα Αναγνωστοπούλου,
Παρουσιάστρια μεσημεριανού καθημερινού δελτίου ειδήσεων
«Είμαι χαρούμενη και περήφανη επειδή φέτος δεν γιορτάζουμε γενικά και αόριστα αυτή την ημέρα, αλλά πολύ πιο συγκεκριμένα και άρα πολύ πιο ουσιαστικά. Γιορτάζουμε για τη σιωπή που έσπασε και τα στόματα που άνοιξαν. Για το απελευθερωτικό συναίσθημα που βίωσαν όλες αυτές οι γυναίκες που μίλησαν διώχνοντας από πάνω τους, έπειτα από τόσα χρόνια, το βάρος που κουβαλούσαν. Για το θάρρος που δίνουν σε όλες μας να μιλήσουμε χωρίς να περιμένουμε άλλα τόσα χρόνια, χωρίς να νιώθουμε πλέον μόνες. Για το μήνυμα που εξέπεμψαν πως καμία τέτοια συμπεριφορά δεν είναι πλέον ανεκτή, γι’ αυτό το πέπλο προστασίας που μας κάνει πλέον πιο δυνατές. Φέτος δεν είναι η “γιορτή της γυναίκας” γενικά και αόριστα, είναι μια γιορτή ελευθερίας».
Μαριλένα Γεραντώνη,
Παρουσιάστρια μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων Σαββατοκύριακου
«Ο συμβολισμός της 8ης Μαρτίου παραμένει ισχυρός, καθώς ξεπερασμένα στερεότυπα αποκαθηλώνονται και αναπτύσσονται νέες δυναμικές και ισορροπίες. Ομως, δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Ο κόσμος που ζούμε παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανδροκρατούμενος και οι γυναίκες πρέπει ακόμη να αποδεικνύουμε την επάρκειά μας για πράγματα που θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα. Σήμερα πιστεύω ότι όσο ποτέ άλλοτε οι γυναίκες είμαστε αποφασισμένες να φέρουμε την αλλαγή. Το είδαμε με τις αποκαλύψεις του ελληνικού #MeToo. Αποδείξαμε πως όταν είμαστε ενωμένες και στηρίζουμε η μία την άλλη μπορούμε να βγούμε δυνατότερες, να κάνουμε την αρχή για ένα αύριο χωρίς φόβο και να αφήσουμε στα παιδιά μας μια πιο υγιή κοινωνία».
Στέλλα Γκαντώνα,
Παρουσιάστρια «Mega Σαββατοκύριακο»
«Ικανή, πολύπλευρη και δυνατή. Σε μια συνεχή αναζήτηση της ταυτότητάς της, η γυναίκα είναι η πηγή της ζωής, της δημιουργίας και η συμβολή της στην κοινωνική ζωή είναι τεράστια. Στις μέρες μας, αγωνίζεται και διεκδικεί τη θέση που της αξίζει, αν και σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη παραμένει πολύ υποτιμημένη. Βγαίνει μπροστά, και βρίσκει πλέον το κουράγιο να μιλήσει, να μοιραστεί και να σπάσει ο φόβος που τη συνόδευε επί χρόνια, αφού πολλές γυναίκες έχουν υποστεί κακοποιητικές συμπεριφορές σε χώρους εργασίας (και όχι μόνο). Είναι μάνα, σύντροφος, νοικοκυρά, φίλη, σύζυγος, ερωμένη. Ολες έχουν να τα βγάλουν πέρα με πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, και στο τέλος τα καταφέρνουν. Η γυναίκα σήμερα είναι ένας σύγχρονος υπερήρωας».
Ηλιάννα Κουλαρμάνη,
Παρουσιαστρία απογευματινού δελτίου
«Γυναίκες υπομένουν τη βία, οποιασδήποτε μορφής, “για να μη χαλάσει η οικογένεια” και τότε “τι θα πει ο κόσμος”. Στην εργασία παρενοχλούνται σεξουαλικά και κακοποιούνται ψυχολογικά. Δεν μιλούν για να μη χάσουν τη δουλειά τους. Ανδρική ασυδοσία. Αρνηση αναγνώρισης της αυτεξουσιότητας των γυναικών από άνδρες που κατανοούν τον εαυτό τους ως το απόλυτο, το κυρίαρχο αρσενικό. Η “τοξική” αρρενωπότητα “αφαιρεί” το δικαίωμα του “δεν θέλω”. Είναι η πατριαρχία ανεκτή; Είναι ο φεμινισμός παρωχημένος; Τι είναι ανδρισμός; Τι θέλουν οι γυναίκες; Την ελευθερία να ορίζουν τη ζωή τους με τους δικούς τους όρους. Αύριο είναι η ημέρα των ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών. Χωρίς “χρόνια πολλά”».
Ιωάννα Παππά,
Ηθοποιός στην σειρά «Εξαψη»
«Εχουν παρέλθει οι εποχές κατά τις οποίες οι γυναίκες ήμασταν υποταγμένες στο αντίθετο φύλο. Εποχές κατά τις οποίες θεωρούμασταν κατώτερο είδος και δεν είχαμε δικαιώματα. Υπήρξε ισχυρό αίτημα για ουσιαστική ισότητα καθώς και για ηθική και κοινωνική απελευθέρωση. Οι γυναίκες πλέον μαχόμαστε καθημερινά διεκδικώντας τα δικαιώματά μας με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα παλεύουμε να προσδιορίσουμε την κοινωνική μας θέση. Ανδρες-γυναίκες έχουμε όλοι το δικαίωμα να ζήσουμε σε έναν δίκαιο και ελεύθερο κόσμο. Η βάση κάθε σχέσης είναι ο σεβασμός και η αποδοχή του άλλου και του εαυτού μας μέσα σε αυτήν. Πολιτισμός σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη».
Θεοδώρα Τζήμου,
Ηθοποιός στη σειρά «Σχεδόν ενήλικες»
«Οπως φαίνεται, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας τις τελευταίες ημέρες, μάλλον θα πρέπει να συνεχίσουμε να γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας. Τελικά τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Προσωπικά δεν με έχουν υποτιμήσει, λόγω φύλου, σε
τέτοια ακραία σημεία, αλλά θεωρώ ότι με έναν τρόπο όλες οι γυναίκες ζώντας σε μια πατριαρχική κοινωνία έχουμε κάπως έρθει σε δύσκολη θέση. Νιώθω σοκαρισμένη για όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες ημέρες. Ταυτίζομαι με οποιοδήποτε θύμα και ελπίζω βαθιά πως όλο αυτό θα φέρει κάτι καινούργιο και υγιές σε οποιονδήποτε εργασιακό χώρο. Αυτό μου δίνει χαρά και ελπίδα για να ξεκαθαρίσει το τοπίο».
Αναστασία Παντούση,
Ηθοποιός στη σειρά «Εξαψη»
«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τις θυσίες αλλά και τα επιτεύγματα όλων των γυναικών στον κόσμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μια πολύ σημαντική ημέρα που έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ο αγώνας για την πραγματική ισότητα είναι συνεχής. Η κοινωνία στην οποία ζούμε χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια, πίστη, αγώνα και υπομονή για την αλλαγή, που στόχο έχει την εξάλειψη των στερεοτύπων με βάση το φύλο. Μετά τις αποκαλύψεις του ελληνικού #MeToo είμαστε ακόμα πιο κοντά σε αυτή την αλλαγή. Η επόμενη μέρα μάς βρίσκει ενωμένες σαν μια γροθιά και ακόμα πιο περήφανες για όλα όσα έχουμε επιτύχει».