Το Κάιρο αδειάζει την Αγκυρα : Ψευδείς οι ισχυρισμοί για «παζάρι» Τουρκίας-Αιγύπτου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Arab News, που επικαλείται διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου, οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, Ακάρ και Καλίν δεν έχουν καμία βάση. Ο Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι επαναβεβαιώνει τις στενές σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο, ενόψει της επίσκεψης Δένδια στο Κάιρο.

Το Κάιρο διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι προτίθεται να συζητήσει και να συμφωνήσει μαζί της για την κατάσταση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και, πολύ περισσότερο, να οριοθετήσει διμερώς τις θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή. Ξεκαθαρίζει δε, απαντώντας στις σχετικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του Χουλουσί Ακάρ και του Ιμπραήμ Καλίν, ότι κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να περιλαμβάνει επίσης την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτό προκύπτει από ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Arab News και επικαλείται αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές. Το ίδιο ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι, επικοινώνησε πρόσφατα τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό και επαναβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.

Άκυρο το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης

Παράλληλα, το Κάιρο συνεχίζει να απορρίπτει το σύμφωνο ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη για τον καθορισμό των ΑΟΖ των δύο χωρών. «Η αιγυπτιακή πλευρά παραμένει πιστή στη θέση που απορρίπτει τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες η οποία υπογράφηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης και την Άγκυρα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές.

«Ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών δεν είναι κάτι νέο και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί πως οι δύο χώρες έχουν συζητήσει σχετικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», προσθέτει – υπενθυμίζοντας, επίσης, ότι και πέρυσι, ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την πρόθεση της Άγκυρας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Κάιρο.

«Οι έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε περιοχές τις οποίες διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες», σημειώνει επίσης το ρεπορτάζ της Arab News.

East Med : Τι κρύβει η σκέψη αλλαγής όδευσης

To τελευταίο διάστημα διεξάγονται κομβικές μετατοπίσεις στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στην ενέργεια. Το αποκλειστικό δημοσίευμα του «Βήματος» την περασμένη Κυριακή 28 Φεβρουαρίου περί των σκέψεων για αλλαγή της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ώστε αυτός να ακολουθήσει την πορεία Ισραήλ (κοίτασμα «Λεβιάθαν») – Αίγυπτο (στην ξηρά ως τη μεθόριο με τη Λιβύη) – Ελλάδα (Κρήτη), παρακάμπτοντας την Κύπρο και μεταφέροντας από εκεί με LNG το αέριο προς την ηπειρωτική Ελλάδα, προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις.

Αυτές, όπως αναφέρει το «Βήμα», δεν περιορίστηκαν μόνο στην περιοχή μας, με έμφαση στη Λευκωσία, αλλά έφτασαν, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», ως τις Βρυξέλλες. Οι σκέψεις αυτές, οι οποίες εκπορεύτηκαν αρχικώς από το Κάιρο και επικοινωνήθηκαν σε όλες τις πλευρές (Αθήνα, Λευκωσία, Τελ Αβίβ), βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Η κινητικότητα όμως είναι αδιαμφισβήτητη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.