Η συντονισμένη προσπάθεια της Αθήνας φαίνεται ότι είχε τελικά ως αποτέλεσμα το Κάιρο να αποδεχθεί μία αναπροσαρμογή των συντεταγμένων του επίμαχου οικοπέδου που εφάπτετο με τη «γραμμή Έρτζιγες» ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.
Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, η αιγυπτιακή πλευρά κατανόησε τις ελληνικές αιτιάσεις και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νίκου Δένδια το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Μαρτίου στο Κάιρο, οι εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών βρήκαν, όπως προκύπτει, τη λύση ώστε να υπάρξει αναπροσαρμογή των γεωγραφικών συντεταγμένων. Της επίσκεψης Δένδια είχε προηγηθεί και τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ – Σίσι.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών συνοδευόταν κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο όχι μόνο από τον Γενικό Γραμματέα, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, αλλά επίσης από στελέχη της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού – παράγοντες που είχαν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο και στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο πέρυσι το καλοκαίρι – ώστε οι σχετικές συζητήσεις να διεξαχθούν επί χάρτου.
Τα τρία οικόπεδα
Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου είχε πρόσφατα δημοσιεύσει προκήρυξη για διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες σε τρία οικόπεδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τα οικόπεδα αυτά, τα πρώτα δύο (από δυτικά προς τα ανατολικά, EGY-MED-W11 και EGY-MED-W17 αντιστοίχως) εφάπτονταν πλήρως με την ελληνοαιγυπτιακή γραμμή οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) Ελλάδος – Αιγύπτου, η οποία υπεγράφη από τον κ. Δένδια και τον αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι στις 6 Αυγούστου 2020 στο Κάιρο.
Το τρίτο (και ανατολικότερο) οικόπεδο (EGY-MED-W18) όμως, εκτεινόταν πέραν του ορίου της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και του 28ου μεσημβρινού, εφαπτόμενο με τη γραμμή εκείνη που έχει καταθέσει η Άγκυρα στα Ηνωμένα Έθνη ως εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είχε δυσαρεστήσει την Αθήνα, η οποία διαμαρτυρήθηκε με βάση και τις προβλέψεις της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για διαβούλευση σχετικά με κινήσεις πέραν του 28ου μεσημβρινού.
Η λύση
Η λύση η οποία φαίνεται ότι βρέθηκε ήταν, τελικώς, η απλούστερη δυνατή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το οικόπεδο EGY-MED-W18 ουσιαστικά «κόβεται» κάθετα ώστε να σταματάει (ανατολικά) ακριβώς στο όριο του 28ου μεσημβρινού. Η κίνηση αυτή εκ μέρους του Καϊρου ουσιαστικά «φωτογραφήθηκε» από μία αποστροφή των δηλώσεων του κ. Δένδια μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία – δεύτερο σταθμό του ταξιδιού-αστραπή που πραγματοποίησε.
«Θα ήθελα να πω επίσης ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μία πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς, ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί», σημείωσε.
Ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση σε ιδιαίτερα καλό κλίμα με τον κ. Σούκρι στο Κάιρο, ενώ σε μία κίνηση με υψηλό συμβολισμό συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκάιτ. Μάλιστα, η Αθήνα πρόκειται, όπως είπε ο κ. Δένδιας, να υπογράψει προσεχώς Μνημόνιο Κατανόησης, ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα καθεστώς παρατηρητή στον Αραβικό Σύνδεσμο.