Περίπου τρία χρόνια μετά τη «γέννηση» του παγκόσμιου κινήματος #MeToo, και περίπου τρεις μήνες μετά από την ώριμη εμφάνισή του στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, με αφορμή την Διεθνή ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών, διοργανώνει διαδικτυακή συζήτηση και στη συνέχεια προβολή της ταινίας «Χρονικό ενός παλιρροϊκού κύματος: το #MeToo συνταράσσει (και) τη Γαλλία».
Στη συζήτηση (που αρχίζει στις 19.00 και θα είναι σε ταυτόχρονη μετάφραση) θα συμμετέχουν οι Ζέτα Μακρή (υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων – δικηγόρος), Σοφία Παπαϊωάννου (δημοσιογράφος), Στέλλα Κάσδαγλη (δημοσιογράφος, συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women on Top) και Ανέτ Λεβί – Γουιλάρ (δημοσιογράφος, Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Γαλλίας στο Τελ Αβίβ- συγγραφέας). Η Ανέτ- Γουιλάρ συνσκηνοθέτησε μαζί με την Αν Ρισάρ το «Χρονικό ενός παλιρροϊκού κύματος: το #MeToo συνταράσσει (και) τη Γαλλία».
Είναι γνωστό ότι σήμερα, το κύμα #MeToo συνταράσσει και την Ελλάδα, η οποία μέχρι τώρα δεν συμμετείχε στο παγκόσμιο «παλιρροϊκό» κύμα. «Γυναίκες θεώρησαν πλέον δυνατό να καταγγείλουν την κατάχρηση εξουσίας στην οποία επιδίδονται ατιμώρητοι μερικοί άνδρες, στις πιο εξελιγμένες σύγχρονες κοινωνίες» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Γαλλικού Ινστιτούτου. Και συνεχίζει: «Ένα σημαντικό και πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών, που ανατρέπει τους κανόνες και συγκλονίζει τις κοινωνίες μας, που εδώ και αιώνες λειτουργούσαν βάσει ενός “πατριαρχικού μοντέλου”».
Η συζήτηση αναμένεται να καλύψει το ιστορικό του #MeToo που σιγά- σιγά διέσχισε τον Ατλαντικό καταφθάνοντας σε διάφορα άλλα σημεία του κόσμου πυροδοτώντας με την βοήθεια του διαδικτύου ένα παγκόσμιο κίνημα απελευθέρωσης του λόγου των γυναικών. Αποκαλύψεις, παραιτήσεις, δικαστικές διαδικασίες, αντιδράσεις, συνειδητοποίηση ήταν το αποτέλεσμα αυτού του κύματος. Είναι γεγονός ότι στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στην Ισπανία, στη Νότιο Αφρική, στο Ισραήλ και μέχρι τη Μέκκα και το Βατικανό, ισχυροί άνδρες εξωθούνται σε παραίτηση. Όπως συνέβη και στην δική μας χώρα.
Σε ό,τι αφορά το «Χρονικό ενός παλιρροϊκού κύματος: το #MeToo συνταράσσει (και) τη Γαλλία», είναι μια ταινία που «επιχειρεί έναν πρώτο απολογισμό μέσα από ένα χρονικό των γεγονότων μέρα με τη μέρα. Εξιστορεί τον τρόπο με τον οποίο οι πρώτες αποκαλύψεις στην κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ προκάλεσαν, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μία χιονοστιβάδα αποκαλύψεων σε άλλους χώρους, άλλες χώρες, πριν αυτές λάβουν παγκόσμιες διαστάσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΓΙΕ.
Αποτελείται κυρίως από αρχεία που επιτρέπουν την ακριβή και ζωντανή καταγραφή της πορείας των γεγονότων, ενώ μερικοί από τους διασημότερους σταρ εκφράζουν για πρώτη φορά τη συγκρατημένη τους οργή, την ίδια στιγμή που μερικοί από τους ισχυρότερους πολιτικούς άνδρες καλούνται να ζητήσουν συγγνώμη.
«Μέσα από τη μυθιστορηματική αφήγηση καταιγιστικών αποκαλύψεων που κόβουν την ανάσα, παρουσιάζεται η απρόσκοπτη άνοδος του κύματος #metoo. Αποκαλύπτεται ο ασταμάτητος μηχανισμός απελευθέρωσης του λόγου που, από άρθρα σε tweets και από συνεντεύξεις σε αποκαλύψεις, έμελλε να προκαλέσει ανατροπές άνευ προηγουμένου σε παγκόσμια κλίμακα.»
»Η ταινία προτείνει, για πρώτη φορά, την επανατοποθέτηση του κινήματος σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Γιατί, ενώ η ανδρική κυριαρχία αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο, το κίνημα αυτό εμφανίζεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με αυτή την ιστορία; Μήπως άραγε, όλα αυτά δεν ξεκίνησαν από την υπόθεση Weinstein, αλλά λίγους μήνες νωρίτερα, ως αποτέλεσμα της συσσωρευμένης οργής απέναντι στην προεκλογική εκστρατεία και στη συνέχεια, στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ;»
»Μήπως άραγε, η απελευθέρωση του λόγου των γυναικών έδωσε επίσης κουράγιο σε άλλους να σπάσουν τη σιωπή τους, όπως στην περίπτωση των Αμερικανών μαθητών που αντιτάχθηκαν για πρώτη φορά στο λόμπι των όπλων;»