Είτε είναι ακόμα μαζί μας είτε όχι, αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο από την ημέρα μας για να τις τιμήσουμε.
Για πάνω από 100 χρόνια αυτή η ημέρα σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου. Ξεκινώντας από το 1909 από τις ΗΠΑ και ακολουθώντας σιγά σιγά και τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου, η «Ημέρα της Γυναίκας» μέχρι και σήμερα, παλεύει για τα ίσα δικαιώματα μεταξύ αντρών και γυναικών.
Γιατί όμως να γιορτάσουμε πρώτα τις γιαγιάδες μας;
Οι γιαγιάδες μας, και αργότερα οι μητέρες μας, ήταν αυτές που έζησαν την μεγαλύτερη αλλαγή στα δικαιώματα. Πόσες ιστορίες θυμάσαι με τις γυναίκες να μην έχουν δικαίωμα λόγου μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, και πόσες ακόμα – αρκετά λιγότερες – ιστορίες γυναικών που δεν συμβιβάστηκαν με αυτό και ξεκίνησαν την δική τους επανάσταση, όσο μικρή και όσο μεγάλη αν είναι αυτή.
Και για τις δύο αυτές περιπτώσεις, αλλά και για τις ιστορίες που περιρρέουν από αγάπη και σεβασμό, αξίζει να δείξουμε την αγάπη μας στις γυναίκες αυτές, τις γιαγιάδες μας. Ένα τηλέφωνο είναι η μικρότερη -αλλά και σημαντικότερη -πράξη αγάπης, ένα μπουκέτο λουλούδια (ή ακόμα καλύτερα μια μικρή γλάστρα για το μπαλκόνι τους) ή ακόμα και μια εξυπηρέτηση που μπορεί να χρειάζονται, θα τις κάνει να λάμψουν από την χαρά τους.
Για τις νεότερες γενεές κάποια πράγματα είναι δεδομένα, όπως το ότι υπάρχουν γυναίκες πολιτικοί ή δασκάλες, αλλά έχεις σκεφτεί ότι αυτά είναι νεότερες «αρετές» και όχι κάτι που συνέβαινε πάντα; Εξαρτάται βέβαια και από την χώρα, αλλά ας το κλείσουμε απλά με το ότι ακόμα υπάρχει αρκετός δρόμος για βελτίωση και ίσα δικαιώματα.
«Η Γυναίκα με τα Τέσσερα Ονόματα»
Μια ιστορία αγάπης και σεβασμού είναι και αυτή της Αγγελικής Νασιοπούλου, όπως περιγράφεται μέσα από το βιβλίο του Γιώργου Βιτωράτου, «Η Γυναίκα με τα Τέσσερα Ονόματα» και τις Εκδόσεις Άρτεμις. Το υλικό της αφήγησης περισυνέλεξε και επεξεργάστηκε η δημοσιογράφος Γεωργία Δρακάκη.
Ο Γιώργος Βιτωράτος γράφει προς τιμή της μνήμης της γιαγιάς του, αλλά όλων των αφανών ηρωίδων που γνωρίσαμε στην ζωή μας.
Η Αγγελική υπήρξε κόρη, γυναίκα, μάνα και γιαγιά, και αυτό είναι που την τιμάει. Τα τέσσερα ονόματα της καθορίζουν τα τέσσερα μεγαλύτερα κεφάλαια της ζωής της. Αγγελική, Κικίτσα, Γιώργαινα και Μπουμπού. Μπορείς να μαντέψεις τις ιστορίες πίσω από αυτά τα ονόματα;
«Η Γυναίκα με τα Τέσσερα Ονόματα» κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Άρτεμις προ ολίγων ημερών και είναι διαθέσιμο μέσα από ηλεκτρονική αγορά στα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και κατόπιν παραγγελίας από τον εκδοτικό οίκο.