Επίσκεψη – εξπρές θα πραγματοποιήσει στο Κάιρο και στη Λευκωσία την προσεχή Δευτέρα 8 Μαρτίου ο Νίκος Δένδιας. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα με τον ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.
Ακολούθως, ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ δεν αποκλείεται να έχει και σύντομη συνομιλία με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, την Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία την ίδια ημέρα θα βρίσκεται στη Λευκωσία. Η κυρία Λουτ θα επισκεφθεί την προσεχή Τετάρτη και την Αθήνα, στο πλαίσιο των επαφών της πριν από την άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, στις 27-29 Απριλίου, για το Κυπριακό.
Πώς προέκυψε η συνάντηση
Η συνάντηση των κκ. Δένδια και Σούκρι προέκυψε μετά από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ – Σίσι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο υπουργών θα βρεθεί η πρόσφατη προκήρυξη περιοχών για έρευνα από την Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αθήνα έχει εκφράσει ήδη τη δυσαρέσκειά της για την κίνηση του Καΐρου, καθώς τα τρία οικόπεδα έρευνας εφάπτονται όχι μόνο στην γραμμή οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδος – Αιγύπτου, αλλά το ανατολικότερο από τα οικόπεδα ακολουθεί τη γραμμή που η Τουρκία θεωρεί ότι πρέπει να αποτελεί το όριο των θαλασσίων ζωνών Τουρκίας – Αιγύπτου.
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Αθήνα θα ζητήσει από το Κάιρο να προχωρήσει, σε πνεύμα καλής θέλησης, κάποιου είδους αλλαγή ή προσαρμογή των συντεταγμένων του εν λόγω οικοπέδου ώστε να μην φαίνεται ότι ακολουθείται η τουρκικής προελεύσεως οριοθετική γραμμή.
Δεν είναι πάντως βέβαιο ότι το Κάιρο θα προβεί σε κάποια κίνηση που θα δυσαρεστούσε την Άγκυρα, αν και τα σενάρια που διασπείρει η τουρκική πλευρά περί τουρκο-αιγυπτιακής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μοιάζουν να κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας.