Το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες 65 και άνω και στην Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Αυτό δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Παράλληλα, η κυρία Πελώνη χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι τον Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων, καθώς η εταιρεία Pfizer, επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις για τον επόμενο μήνα θα ξεπεράσουν το ένα εκατ. δόσεις.
Εξίσου σημαντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι η επιχείρηση «Ελευθερία», «η μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη επιχείρηση που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό κράτος», όπως είπε η εκπρόσωπος, «εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και χωρίς σημαντικές απώλειες εμβολίων, γεγονός που την κατατάσσει στις καλύτερες του κόσμου. Και αυτό», διευκρίνισε, επειδή η κυβέρνηση έχει στηρίξει, από την αρχή, το επιχειρησιακό σχέδιο σε τρεις πυλώνες που – όπως αποδεικνύεται στην πράξη- τηρούνται στο ακέραιο.
Ο πρώτος πυλώνας, ανέφερε η κυρία Πελώνη, «είναι η ασφάλεια, από την παραλαβή, την αποθήκευση και τη διανομή, μέχρι και τη διενέργεια των εμβολιασμών». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «υπήρξαν μόνο έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώ»ς.
Ο δεύτερος είναι ο πυλώνας «της διαφάνειας και της τήρησης της προτεραιοποίησης, όπως την έχει ορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών».
Και ο τρίτος πυλώνας είναι «η αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας για τους πολίτες. Μέχρι στιγμής», όπως είπε, «οι εμβολιασθέντες – στην πλειονότητά τους άνω των 75 ετών – δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο που λειτουργεί ο μηχανισμός».
Είμαστε σε πιο σκληρό lockdown από τον Μάρτιο
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δεν επέλεξε τη λύση του καθολικού lockdown, παρ’ ότι αποτελούσε πρόταση μερίδας των ειδικών», τόνισε ότι είμαστε ήδη σε lockdown «και σε lockdown, μάλιστα, σκληρό».
Και δήλωσσε ότι είμαστε σε πιο σκληρό lockdown από ό,τι τον Μάρτιο του 2020: «Τα στοχευμένα, επιπλέον μέτρα, που ελήφθησαν τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται σε «κόκκινο», όσο και για τις περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» – και αναφέρομαι εδώ σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, όπως η Αττική – είναι πολύ αυστηρότερα από αυτά που ίσχυαν ακόμη και τον περασμένο Μάρτιο. Τον περασμένο Μάρτιο – σας θυμίζω – δεν είχαμε περιορισμούς στο εύρος χρήσης των sms, ούτε απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα. Αυξάνεται, επίσης, η τηλεργασία κατά 60%, σε σχέση με το προηγούμενο status στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο δημόσιο ισχύει το μάξιμουμ της τηλεργασίας».