Συνεχίζεται ο «πόλεμος» μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που πλέον παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας, την ώρα που το σύστημα υγείας δέχεται ασφυκτική πίεση, αλλά και για τον εμβολιασμό των πολιτών.
Και ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέλυε τους κυβερνητικούς χειρισμούς, υποστηρίζοντας ότι «η επιχείρηση ‘’Ελευθερία’’ εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στις καλύτερες του κόσμου», οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης «ξεσπάθωναν» στη Βουλή κατά των χειρισμών της κυβέρνησης, επ’ αφορμή της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις.
Πελώνη: Δίνουμε την τελευταία μάχη με τον ιό
Την ανησυχητική έξαρση της πανδημίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα παραδέχτηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η ίδια κατάσταση, «σε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, παρατηρείται και σε άλλες χώρες».
Τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, η κυρία Πελώνη την απέδωσε κυρίως στις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν «και έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα». Τόνισε, μάλιστα, ότι παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Αναφέρθηκε στους πρόσφατους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπενθυμίζοντας ότι, από σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση τροποποίησε τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για την αποτροπή της διασποράς. «Στόχος είναι ο περιορισμός της κινητικότητας», όπως είπε, «που όπως αποδεικνύεται αποτελεί βασική αιτία διασποράς».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος μίλησε για «ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας και ειδικότερα στα νοσοκομεία της Αττικής». Και δήλωσε ότι τις τελευταίες 20 ημέρες, «έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες Covid φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ Covid φτάνοντας στις 319, δηλαδή αύξηση 40%, ενώ ετοιμάζονται επιπλέον κλίνες για τις αμέσως επόμενες μέρες».
Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε, στην Αττική η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό το σύστημα περνά από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε πλήρη ανάπτυξη. «Πρόκειται για ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από την αρχή της κρίσης και εφαρμόστηκε σε ένα βαθμό τον περασμένο Νοέμβριο στη Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε.
Απαντώντας στις συνεχείς επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζητούν επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων για τη νοσηλεία ασθενών covid, η κυρία Πελώνη, αφού παρέθεσε τα στοιχεία των νοσοκομείων που παραχωρούν στο δημόσιο κλίνες, τόσο για περιστατικά κοροναϊού, όσο και για άλλες ασθένειες, τόνισε ότι «ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non Covid περιστατικά στην Αττική», ενώ είπε ότι το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, «σκοπεύει να πάρει κάθε σχετική αναγκαία απόφαση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».
Παράλληλα, έκανε λόγο για εντατικοποίηση των ελέγχων, υπογραμμίζοντας ότι «θα γίνουν ακόμη αυστηρότεροι«», ενώ σε ό,τι αφορά τους εργασιακούς χώρους – κάτι για το οποίο, επίσης, κατηγορεί την κυβέρνηση σύσσωμη η αντιπολίτευση – δήλωσε ότι έχουν γίνει από τις αρχές του χρόνου «περισσότεροι από 72.000 έλεγχοι, για να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα μέτρα και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 1.650.000 ευρώ περίπου», ενώ προσέθεσε ότι λαμβάνονται μέτρα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς: «Έχει αυξηθεί ο στόλος των λεωφορείων κατά 40% από τον Ιούλιο του 2019 και έχουμε περίπου 3.000 περισσότερα δρομολόγια στην Αθήνα, καθημερινά, ενώ λαμβάνονται βεβαίως και μέτρα προστασίας».
Τσίπρας: Οι ιδιωτικές κλινικές είναι covid-free
Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στη χώρας μας έκρουσε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.
Όπως τόνισε, η χώρα μας δεν έχει φτάσει ακόμα στο απώτατο όριο της επιλογής ασθενών που θα μπουν σε ΜΕΘ, ωστόσο, φοβάται πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.
«Να αγγίξετε έστω και μία φορά τους ιδιώτες, ρε παιδιά», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Οι ιδιωτικές κλινικές ανέγγιχτες. Covid-free! Μην τυχόν και λερωθούνε».
Ο κ. Τσίπρας, ενώ δήλωσε ότι «δεν έχουμε φτάσει στο απώτατο όριο επιλογής ασθενών Covid, ποιος θα μπαίνει για διασωλήνωση και ποιος όχι», τόνισε ωστόσο πως «έχουμε φτάσει στο σημείο, που είναι εξίσου συγκλονιστικό ηθικά», όπως είπε, «να επιλέγει ο γιατρός ποια χειρουργεία θα έχουν προτεραιότητα και ποια όχι». Για να καταλήξει πως «όταν κάποιος πηγαίνει να κάνει μία εγχείρηση, δεν πηγαίνει για πλάκα να χειρουργηθεί, έχει σοβαρό πρόβλημα».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «γίνονται μονάχα έκτακτα χειρουργεία – έκτακτα περιστατικά και χειρουργεία καρκίνου – και όλα τα υπόλοιπα έχουν μπει σε λίστα αναμονής». Και ενώ «στοιβάζονται ασθενείς non Covid σε άλλα νοσοκομεία και σε περιφερειακά νοσοκομεία», όπως τόνισε, «η απάντηση είναι ότι θα μας σώσει το ΝΜΤΣ! Δεν θεωρώ ότι είναι σοβαρός σχεδιασμός αυτός», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του.
«Έρχεται ένα πολύ δύσκολο 20ήμερο στα νοσοκομεία της Αττικής», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτικών κλινών. «Προχωρήστε στο κάλεσμα ιδιωτών ιατρών, επ’ αμοιβή προφανώς, για να αναλάβουν περιπτώσεις non Covid περιστατικών», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα των εμβολίων, υποστηρίζοντας ότι «το εμβόλιο αργεί. Και αργεί, γιατί τα έχει κάνει θάλασσα η Ευρωπαϊκή Ένωση». Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ρώτησε τι θα κάνουμε μέχρι τότε: «Δεν θα σώσουμε τους ανθρώπους που μπαίνουν στις ΜΕΘ; Γιατί οι πειραματικές θεραπευτικές αγωγές δεν είναι διαδεδομένες σε όλα τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή;».
Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «έχει αξιοποιήσει αυτή την πανδημική κρίση, ως ευκαιρία για να δημιουργήσει ένα πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα και να ένα καθεστώς απόλυτης μιντιακής κυριαρχίας». Και τόνισε ότι μέσα από Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα «για σύναψη δημοσίων συμβάσεων κάθε είδους, κατά παρέκκλιση πάγιων διατάξεων. Χωρίς υπερβολή», όπως είπε, «σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, επικρατεί ένα τσουνάμι απευθείας αναθέσεων ή προσχηματικών διαδικασιών, χωρίς τήρηση στοιχειωδών κανόνων αντικειμενικότητας και διαφάνειας».
Γεννηματά: Η Κυβέρνηση επιμένει σε λύσεις-μπαλώματα
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε στην ομιλία της πως το τρίτο κύμα του κοροναϊού «βρίσκεται εκτός ελέγχου». Και αυτό, παρά το γεγονός ότι «είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια καραντίνα», όπως είπε.
«Τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά: Για την υγεία, για την οικονομία, για τους εργαζόμενους», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά και κατηγόρησε την κυβέρνηση, επειδή «δεν φρόντισε να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ», με αποτέλεσμα τώρα τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν φτάσει στα όριά τους. Όπως είπε, «η Κυβέρνηση επιμένει σε λύσεις-μπαλώματα».
Ειδικότερα, ανέφερε πως η κυβέρνηση «κλείνει υφιστάμενες κλινικές για την περίθαλψη ασθενών με σοβαρά νοσήματα, για να ‘’εξοικονομήσει’’ κλίνες Covid, ενώ αγνοεί ότι οι ειδικοί γιατροί του ΕΣΥ δεν φτάνουν για να καλύψουν τη μετατροπή εκατοντάδων κλινών σε παθολογικές αναπνευστικές εν μία νυκτί».
«Η Κυβέρνηση κινείται στα χνάρια της Θεσσαλονίκης», τόνισε η κυρία Γεννηματά, εξηγώντας ότι «αφήνει πολλούς πολίτες έρμαια στην εκμετάλλευση από τον ιδιωτικό τομέα υγείας», την ώρα που «δεν έχει κανένα σχέδιο για την κινητοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Λεκανοπέδιο».
Όσο για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αφού αναφέρθηκε στις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για το 1 εκατ. εμβολιασμούς, υπογράμμισε ότι «μόνο 339.000 ως προχθές, όμως, αφορούσαν και την 2η δόση, που παρέχει την πλήρη ασφάλεια».
Τέλος, δεν παρέλειψε να καταγγείλει εκ νέου τους παράτυπους εμβολιασμούς που έχουν σημειωθεί, λέγοντας ότι «είναι απεχθείς και προσβλητικές για τους πολίτες, οι εκτός σειράς εμβολιασμοί γαλάζιων αυτοδιοικητικών στελεχών στην Ρόδο, στην Θεσσαλονίκη, στην Καλλιθέα». Και κατέληξε πως αυτό είναι το αποτέλεσμα «της αντίληψης του κράτους-λάφυρου που προωθεί το Μαξίμου και τα κακά παραδείγματα της Πάρνηθας και της Ικαρίας, που έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός».
Κουτσούμπας: Επιτάξτε στο Λεκανοπέδιο τα ιδιωτικά νοσοκομεία
Για μία από τις πολλές «καρμπόν δηλώσεις» του πρωθυπουργού για την πανδημία, έκανε λόγο ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όταν ακούσαμε το πρωί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλάει για «καλά νέα».
Ο κ. Κουτσούμπας αναρωτήθηκε ποια είναι τα «καλά νέα», από τη στιγμή που η πανδημία «ένα χρόνο μετά», όπως είπε, «δεν μπορεί να ελεγχθεί», ενώ «παρά τα περιοριστικά μέτρα και τα συνεχιζόμενα lockdown, τα κρούσματα εκτοξεύονται, τα δημόσια νοσοκομεία στην Αττική βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση και το πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού απέχει πολύ ακόμα από το να γίνει πραγματικά μαζικό».
Για μετατροπή του ΕΣΥ «σε σύστημα μιας νόσου» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γραμματέας του ΚΚΕ, εξηγώντας πως μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, έγινε αυτό που φωνάζουν εδώ και μήνες οι υγειονομικοί, «ότι δηλαδή το ΕΣΥ έχει γίνει σύστημα υγείας αποκλειστικά για περιστατικά Covid», συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «τώρα έχει και την επίσημη σφραγίδα σας».
Ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι πλέον «απειλούμαστε με μία νέα “παράλληλη” πανδημία, η οποία θα αφορά όλους όσοι στερούνται την αναγκαία περίθαλψη και θεραπεία για άλλες ασθένειες από το δημόσιο σύστημα υγείας».
Και ανέφερε ότι «χιλιάδες ασθενείς παραμένουν σχεδόν αποκλεισμένοι από τις διαγνώσεις και τις θεραπείες, αφού η μία μετά την άλλη κλινικές, κρεβάτια ΜΕΘ και προσωπικό, αφαιρούνται για τις μεγάλες ανάγκες των ασθενών με κοροναϊό».
«Παρά το ότι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά έχει χτυπήσει “κόκκινο”, για εσάς, αλλά και για τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην υγεία, πέρα βρέχει!», τόνισε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΚΚΕ. Και κάλεσε την κυβέρνηση να επιτάξει στο Λεκανοπέδιο τα ιδιωτικά νοσοκομεία, να ενισχύσει το υγειονομικό προσωπικό άμεσα, να διορίσει «με κατεπείγουσες διαδικασίες και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, όλους τους γιατρούς που έχουν πτυχίο ιατρικής και τίτλο ειδικότητας και είναι υποψήφιοι για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί», αλλά και να χάσει άλλο χρόνο για τον εμβολιασμό, προχωρώντας με γρήγορες διαδικασίες «με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια».
Τέλος, κατέστησε υπεύθυνη την κυβέρνηση για την «έλλειψη μέτρων προστασίας» στους χώρους δουλειά και στα μέσα μεταφοράς.