Αυστηρό lockdown που θα οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό της κινητικότητας του πληθυσμού, φαίνεται πως θα φέρουν τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα και η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας.
Η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν σταματά με την δυναμική που έχει πάρει, ενώ αντίστοιχα και οι πολίτες δεν δείχνουν πρόθυμοι να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα που στοχεύουν να μειώσουν τις καθημερινές μας επαφές, οπότε η μοναδική λύση στη συγκυρία αυτή φαίνεται να είναι ένα lockdown στα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου.
Την περίοδο εκείνη, οι γνώσεις για τη δυνατότητα διασποράς του ιού, αλλά και για τη διαχείρισή του από θεραπευτικής πλευράς ήταν αρκετά περιορισμένες και η παρατήρηση ήταν ο βασικός οδηγός, τόσο για τους επιδημιολόγους για τα μέτρα δημόσιας υγείας που πρέπει να εφαρμόζονται, όσο και για τους λοιμωξιολόγους και τους εντατικολόγους, για τη διαχείριση των ασθενών.
Το αποτέλεσμα ήταν να δοθεί προτεραιότητα στην τήρηση της ατομικής υγιεινής, ώστε να αποφεύγεται η μόλυνση εξ’ επαφής και η τήρηση αποστάσεων της τάξης των δύο μέτρων για την αποφυγή των σταγονιδίων με τα οποία μεταφέρεται ο ιός από το φτάρνισμα ή τον βήχα του ασθενή.
Στην προσπάθεια τήρησης των αποστάσεων, εφαρμόστηκε ένα πολύ αυστηρό lockdown, με τα μόνα σημεία της αγοράς που λειτουργούσαν να παραμένουν τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία, για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών.
Περιορισμός 60%
Το lockdown αυτό, περιόρισε τις επαφές μας κατά 60%, επιτρέποντας να παρουσιαστούν σε μία μέρα μέχρι 161 νέα κρούσματα σε περιόδους εξάρσεων, ενώ τα συνήθη νέα περιστατικά κυμαίνονταν σε χαμηλούς διψήφιους αριθμούς, συνήθως μεταξύ 20 – 60 κρούσματα περίπου. Με τον τρόπο αυτό, τα συνολικά κρούσματα έφτασαν με την άρση του lockdown της 4ης Μαϊου τα 2632 και οι θάνατοι στους 146, ενώ οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ήταν 35.
Το καλοκαίρι κύλησε ομαλά, αν και διάφορες εστίες του ιού εντοπίζονταν στα νησιά, είτε λόγω τουρισμού, είτε λόγω συγχρωτισμού στα καλοκαιρινά μπαράκια στα νησιά και τις πλαζ.
Το φαινόμενο άρχισε να παίρνει πολλαπλασιαστικές διαστάσεις με αποτέλεσμα από τα 2600 κρούσματα του Μαίου, να ξεπεράσουμε τον Αύγουστο στα 4.700 κρούσματα και ο Σεπτέμβριος να μπει με σχεδόν 10.000 κρούσματα, δείχνοντας τη δυναμική του ιού σε συνθήκες συνωστισμού, ανεξάρτητα από θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια.
Με το τέλος Σεπτεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων και τις συστάσεις μόνο για περιορισμό των επαφών, τα κρούσματα πλησίασαν τις 18.500, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 390, όμως οι διασωληνωμένοι παρέμεναν ακόμη χαμηλά – κάτω από 80.
Το δεύτερο κύμα
Το φθινοπωρινό δεύτερο κύμα, κορυφώθηκε τον Νοέμβριο όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 90.000, με το ρεκόρ νεκρών σε μια μέρα να φτάνει τους 121 στις 28 Νοεμβρίου. Εκεί, ήταν και η κορύφωση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, η αυξημένη ανάγκη για κλίνες οδήγησε στην υποχρεωτική χρήση κλινών του ιδιωτικού τομέα, ενώ είχε προετοιμαστεί και «νοσοκομείο εκστρατείας» με τη βοήθεια του στρατού, κάτι που ευτυχώς αποφεύχθηκε.
Το συγκεκριμένο lockdown οδήγησε σε κλείσιμο των σχολείων, αύξηση της τηλεεργασίας, όμως η κινητικότητα ήταν αισθητά αυξημένη σε σχέση με το αρχικό lockdown περίπου κατά 20%, με αποτέλεσμα συνεχείς παρατάσεις, ένα άνοιγμα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και μετά την Πρωτοχρονιά, επανήλθαν οι περιορισμοί.
Η διαφορά στην επιδημιολογία του Φθινοπώρου, ήταν ότι από το καλοκαίρι, τα κρούσματα αφορούσαν νεαρότερες ηλικίες, όμως στην πορεία του χρόνου, η μετάδοση επεκτάθηκε στις οικογένειες, ανεβάζοντας σταδιακά το μέσο όρο των ηλικιών.
Τώρα, τα κρούσματα παραμένουν αυξανόμενα όχι στα επίπεδα των 3.500 που ήταν η κορυφή των κρουσμάτων τον Νοέμβριο πέρυσι, αλλά κυμαίνονται γύρω στις 2.000 με αμείωτο ρυθμό. Αιτία είναι το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Αττική εφαρμόζονται στον τύπο, με τους πολίτες να τηρούν την απαγόρευση κυκλοφορίας στις ενδεδειγμένες ώρες, όμως οι συγκεντρώσεις μεταξύ συγγενών και φίλων δίνουν και παίρνουν «μένοντας στο σπίτι» αυξάνοντας την ενδοοικογενειακή μετάδοση. Την ίδια στιγμή, γίνεται κατάχρηση των κωδικών μετακίνησης της Πολιτικής Προστασίας, κυρίως σε ότι αφορά την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη και την μετακίνηση για άθληση ή έξοδο των κατοικιδίων, με αποτέλεσμα ο περιορισμός στις επαφές να είναι ακόμη χαλαρότερος από τα περιοριστικά μέτρα του Νοεμβρίου σε ποσοστό 22%.
Την ίδια στιγμή, έχουν εμφανιστεί στη χώρα και οι μεταλλάξεις της Βρετανίας και Νοτίου Αφρικής. Ο βρετανικός ιός έχει επικρατήσει πλήρως στην Κρήτη, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία του στην Αττική, δυσκολεύοντας τον περιορισμό του, καθώς πρόκειται για ιό που είναι κατά 50% πιο μεταδοτικός. Η δε ανακοπή της εξάπλωσής του σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτιμάται ότι χρειάζεται τόσο ισχυρά μέτρα που εάν περιορίζουν τη μετάδοση κατά 50%, μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των κρουσμάτων κατά 30%.
Αντίστοιχα, οι εμβολιασμοί παραμένουν ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα ώστε να δημιουργηθεί τείχος προστασίας που θα περιορίζει την προσβολή του πληθυσμού σε ικανό βαθμό.
Αναπόφευκτα λοιπόν, ως μοναδική λύση φαντάζει το αυστηρότερο lockdown, που θα οδηγήσει σε δραστική περικοπή των καθημερινών επαφών μας, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης.