Η Ελλάδα είναι μακράν ο πρώτος σε προτίμηση προορισμός για τους Βρετανούς οι οποίοι διαθέτουν επενδυτικό κεφάλαιο άνω του ενός εκατομμυρίου στερλινών και επιθυμούν να αποκτήσουν κατοικία εκτός των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του ομίλου Astons, που ειδικεύεται στον κλάδο του real estate, αλλά και της απόκτησης υπηκοότητας μέσω της «χρυσής βίζας» που διασφαλίζουν οι επενδύσεις σε μια σειρά χώρες.
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό CEOWorld Magazine, την Ελλάδα προτιμά ως προορισμό ο ένας στους πέντε ερωτηθέντες (για την ακρίβεια το 19%). Η Ισπανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 11%, μαζί με τα νησιά Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, ενώ ακολουθούν Ιρλανδία με 8% και Ιταλία με 6%.
Όσο για την εξήγηση, είναι απλή για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Astons, Άρθουρ Σαρκισιάν. «Η κατοίκηση στην Ελλάδα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως δημοφιλής σήμερα, καθώς συνδυάζει έντονα ένα πολιτισμό επικεντρωμένο στην οικογένεια, υψηλή ποιότητα ζωής, ταχείς διαδικασίες μέχρι τη διαμονή, καθώς και προσιτό κόστος – στοιχεία που αποδεικνύονται καθοριστικά στις τάξεις των Βρετανών επενδυτών».
Με λιγότερες από 220.000 στερλίνες
Το περιοδικό συμπληρώνει δε ότι η διαμονή στην Ελλάδα μπορεί να διασφαλιστεί με ένα ελάχιστο ποσό που φτάνει τις 217.252 στερλίνες και σε διάστημα μόλις δύο μηνών – ενώ κάτι τέτοιο προσφέρει τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης στη Ζώνη του Σένγκεν και τα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Ο Σαρκισιάν εξηγεί, επίσης, τα κίνητρα όσων επιλέγουν τέτοιες επενδύσεις. «Η αντίληψη ότι πολλοί επενδυτές προσβλέπουν σε εναλλακτικούς τόπους διαμονής ή σε απόκτηση υπηκοότητας με βάση τις προσωπικές τους φιλοδοξίες ή απλώς και μόνο για να αποκτήσουν ένα επιπλέον διαβατήριο στη χαμηλότερη δυνατή τιμή αποτελεί μια συνήθη παρανόηση. Στην πραγματικότητα – όπως τονίζει ο ίδιος – όσοι αναζητούν τέτοιου είδους επενδύσεις το κάνουν έχοντας σχεδόν πάντα ως βασικό τους κριτήριο το καλό των οικογενειών τους, ενώ το κόστος έρχεται σε δεύτερη μοίρα».
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι – πάντα σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα – το Brexit δεν έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των Βρετανών που δηλώνουν διατεθειμένοι να εξετάσουν το σενάριο απόκτησης κατοικίας και εναλλακτικού τόπου διαμονής στο εξωτερικό, καθώς μόνο το 21% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί.