Περιορισμούς στη χρήση του κωδικού «6» που αφορά στις μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο, απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων και στο βάθος…επιστροφή του lockdown Μαρτίου είναι μεταξύ των προτάσεων που συζητά η κυβέρνηση για τον περιορισμός της πανδημίας του κοροναϊού.
Με την Αττική «στο κόκκινο», τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν και τον μεταλλαγμένο κοροναϊό να έχει εξαπλωθεί επικίνδυνα, η επιλογή της παράτασης του lockdown αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση.
Η εντολή είναι ξεκάθαρη για αυστηροποίηση των ελέγχων, ιδιαίτερα το επόμενο χρονικό διάστημα. Στο στόχαστρο βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη στις 4 Μαρτίου αλλά και η Καθαρά Δευτέρα στις 15 Μαρτίου, όπου αναμένεται να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς και ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι όλες οι προτάσεις.
Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων οι οποίοι καλούνται να εισηγηθούν και πάλι μέτρα και λύσεις για την αναχαίτιση της επιδημίας που φαίνεται να κινείται πια ανεξέλεγκτα, μετά το ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.
Εκτός από το λεκανοπέδιο, σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, είναι ή κινούνται με ταχύ ρυθμό προς το «κόκκινο». Οι ειδικοί δε, θεωρούν δεδομένη την ευρύτατη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας.
Τα δύο σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι τα εξής:
Πρώτο σενάριο: Να αλλάξει ο κωδικός 6 για την άθληση και να ισχύει μόνο για μετακίνηση με τα πόδια, καθώς μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη αιτιολογία αποτελούσε ένα μεγάλο «παράθυρο» για να πας παντού μέσα στον ίδιο νομό. Με τον τρόπο αυτό θα απαγορευθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και δε θα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί π.χ. από την Κυψέλη στο Φάληρο.
«Πακέτο» με τις αλλαγές στον κωδικό 6 μπορεί να εφαρμοστεί η αυστηροποίηση του κωδικού 4, για βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη. Δεν πρόκειται να καταργηθεί εντελώς ο κωδικός, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνεται τηλεφωνική διασταύρωση με το άτομο το οποίο επικαλείται ο πολίτης.
Δεύτερο σενάριο: Σε ένα αρκετά πιο σκληρό σενάριο, στο τραπέζι των συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται η πρόταση για καθολικό και αυστηρό lockdown 10 – 15 ημερών, παρόμοιο με αυτό του Μαρτίου του 2020, με στόχο να «παγώσει» κάθε δραστηριότητα μέχρι την Καθαρά Δευτέρα και να ελεγχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού.
«Γονατίζουν» τα νοσοκομεία – Στα όριά τους οι υγειονομικοί
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία της Αττικής, αφού ο μεγάλος αριθμός των εισαγωγών σε ΜΕΘ ασθενών Covid-19 έχει δημιουργήσει κορεσμό στο ΕΣΥ.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής «Ευαγγελισμού», σημείωσε ότι δεν υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 στο νοσοκομείο.
«Γίνονται προσπάθειες προκειμένου να απορροφηθούν κάποιοι διασωληνωμένοι».
Ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε ότι «γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια» από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο, αν και κουρασμένο, συνεχίζει να παλεύει με όσες δυνάμεις του έχουν μείνει.
«Θα σας πω κάτι που μου είπε ένας ειδικευόμενος μετά από τη μεγάλη εφημερία. Μετά από την κούραση όλης της ημέρας γυρίζει και μου λέει ‘θα αντέξουμε κύριε διευθυντά;’ και μετά μόνος του είπε ‘όχι, θα αντέξουμε’. Υπάρχει μια αισιοδοξία, θα τα καταφέρουμε. Θέλουμε βοήθεια όμως όπου μπορεί η πολιτεία».
Όπως είναι φυσικό, όλοι αυτοί οι ασθενείς που νοσηλεύονται πιέζουν ασφυκτικά το σύστημα υγείας το οποίο χρειάζεται ενίσχυση.
Ζήτημα δημιουργείται και με τους υπόλοιπους ασθενείς οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας, αφού νοσοκομεία τα οποία δεν είναι αποκλειστικά για Covid-19 περιστατικά, σηκώνουν όλο το βάρος προσπαθώντας παράλληλα να εξυπηρετήσουν και τους λοιπούς ασθενείς.
«Δεν μπορεί ο Ευαγγελισμός να μετατρέπει κλίνες συνέχεια σε Covid-19».
«Κοινό χαρακτηριστικό η ενδοοικογενειακή διασπορά»
Μεγάλο θέμα έχει προκύψει και από τη διασπορά του ιού σε ολόκληρες οικογένειες, με τον κ. Μπουλμπασάκο να επισημαίνει ότι «είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό».
Παρόλα αυτά, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», τόνισε ότι: «σιγά σιγά θα κατορθώσουμε, αφού κάνουμε τις αντίστοιχες προσπάθειες, να περάσουμε κι αυτόν τον τελευταίο κάβο».