Ο Μπενίτο Μουσολίνι, στη διάρκεια της ιταλικής κατοχής, τη χρησιμοποιούσε ως βάση ανεφοδιασμού των ιταλικών υποβρυχίων και ως καταφύγιο πολεμικών σκαφών κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Ρωμαίοι την είχαν ως τόπο διακοπών και αυτός είναι ο λόγος που σώζονται σε αυτήν ακόμα ρωμαϊκά κτίσματα. Οι ανά τον κόσμο παραγωγοί του Surviror την ζητούσαν επιμόνως για τα γυρίσματα του ριάλιτι επιβίωσης.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή της Χάλκης ήθελε, στην περίοδο των μνημονίων, να την πουλήσει ή να την ενοικιάσει σε Ιταλούς, αντί 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά λόγω του ότι θεωρείται ακριτική περιοχή δεν της το επέτρεψαν. Σήμερα την έχουν βάλει στο στόχαστρο οι Τούρκοι…
Πρόκειται για τη βραχονησίδα Αλιμιά που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρόδο και στη Χάλκη, μια πανέμορφη βραχονησίδα 7,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με μήκος ακτών 21 χιλιόμετρα, στην εσχατιά του Αιγαίου. Παλαιότερα, πριν από 75 χρόνια, η βραχονησίδα διατηρούσε ένα μικρό πληθυσμό κατοίκων, σήμερα όμως οι μοναδικοί κάτοικοί της είναι κατσίκια και πρόβατα.
Αυτή λοιπόν τη βραχονησίδα φαίνεται εσχάτως πως έχουν βάλει στο στόχαστρό τους οι Τούρκοι. Εμφανίστηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ κάποια περίεργα δημοσιεύματα, υπογεγραμμένα από απόστρατους αξιωματικούς, από την ίδια ομάδα δηλαδή που προέρχονται δημοσιεύματα για το τουρκο- λυβικό μνημόνιο και για την Γαλάζια Πατρίδα. Εις εξ αυτών ο απόστρατος συνταγματάρχης Ymit Yalm, ξαφνικά βάλθηκε να ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και άρχισε να λέει κάτι περίεργα, τα οποία όμως τα πήραν τα τουρκικά ΜΜΕ (όπως η εφημερίδα Sozcϋ) και τα έκαναν πρωτοσέλιδα. Ο απόστρατος αυτός συνταγματάρχης, πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, κατηγόρησε την χώρα μας ότι παραβιάζει τις συνθήκες επειδή είδε στη βραχονησίδα μια ελληνική και μια βυζαντινή σημαία να κυματίζουν. Είδε ακόμα, λέει και κάποιους τουρίστες να πηγαίνουν τα καλοκαίρια στη Αλιμιά και αυτό τα θεωρεί ως παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης, αλλά και του Παρισιού του 1947.
Το εξωφρενικό στην υπόθεση αυτή είναι ότι κάποιες τουρκικές εφημερίδες τον πίστεψαν και άρχισαν την προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας, πιθανότατα ως μέρος του τουρκικής προκλητικής στρατηγικής της «διεκδίκησης» βραχονησίδων (και μικρών νησιών) στο Αιγαίο. Πρόκειται, όπως καταλαβαίνετε, περί «μπουρδολογίας», ορισμένων τούρκων αποστράτων (αλλά και ακροδεξιών παρατάξεων) που νομίζουν ότι με το να αναπτύσσουν περίεργες και παράνομες τέτοιες θεωρίες θα γκριζάρουν περιοχές στο Αιγαίο.
Η Αλιμιά είναι μια υπερήφανη βραχονησίδα. Τη συναντά κανείς με όλη της τη μεγαλοπρέπεια, παίρνοντας το καραβάκι από την Κάμειρο της Ρόδου για την Χάλκη. Ενίοτε, εκεί κοντά στην Αλιμιά, ο ταξιδιώτης συναντά και κοπάδια από παιχνιδιάρικα δελφίνια, ή τα φουσκωτά των ειδικών δυνάμεων.