Η ολλανδο-βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca Plc πούλησε μερίδιο 7,7% του συνόλου των μετοχών της αμερικανικής βιοτεχνολογικής Moderna Inc, που κατείχε, αντί τιμήματος που ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες των λονδρέζικων «Times».

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η AstraZeneca εκμεταλλεύθηκε την ισχυρή άνοδο που σημείωσε η τιμής των μετοχών της Moderna μετά το επιτυχημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που παρασκεύασε. Δεν διευκρινίζει όμως ποια ακριβώς χρονική περίοδο πούλησε το μερίδιό της στην αμερικανική εταιρεία.

Σε τηλεγράφημά του το Reuters σημειώνει ότι επιχείρησε δίχως επιτυχία να επικοινωνήσει με τις AstraZeneca και Moderna για να σχολιάσουν το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Περιμένει τζίρο $18,4 δισ.

Οι «Times» αναφέρουν επίσης ότι η AstraZeneca διατηρεί τη συνεργασία της με τη Moderna σε ό,τι αφορά την έρευνα και την παρασκευή σκευασμάτων για τη θεραπεία άλλων ασθενειών. Προσθετουν επίσης ότι η εταιρεία θα μπορούσε να πουλήσει στο μέλλον την εμπορική εκμετάλλευση του εμβολίου κατά της Covid-19 που παρασκεύασε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αν ο ιός εξελιχθεί σε ενδημικό.

Η Moderna, το εμβόλιο της οποίας για την αντιμετώπιση της Covid-19 εγκρίθηκε προς χρήση από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι εκτιμά πως τα έσοδα από τις πωλήσεις του σκευάσματός της θα φθάσουν εφέτος τα 18,4 δισ. δολάρια.