Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσουν το τρίτο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται το διάστημα αυτό σε έξαρση, αφού τα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στην Αττική, παρά το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο αυστηρού lockdown.
Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 91% και επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία αναφοράς από περιστατικά non-covid, αλλά και να εξασφαλιστούν απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.
Με αυτά τα δεδομένα οι ειδκοί επισημαίνουν πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ημέρες που έρχονται γιατί σε αντίθετη περίπτωση είναι πολύ πιθανό να παραταθεί επ’ αόριστον το lockdown.
Παγώνη: Την Τσικνοπέμπτη μόνοι στο μπαλκόνι μας
«Την Τσικνοπέμπτη βάζουμε να ψήσουμε στο μπαλκόνι μας, μόνοι μας, θα βάλουμε να ακούσουμε και κανένα τραγούδι και θα περάσει η ημέρα αυτή», είπε η Ματίνα Παγώνη, αναφερόμενη στην κατάσταση που αναμένεται να επικρατεί στη χώρα όσον αφορά την πανδημία.
Όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) μιλώντας στον Antenna, «πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα, διότι βλέπετε ότι η αγορά είναι κλειστή, τα μαγαζιά είναι κλειστά. Πρέπει να συνεχίσουμε, μέχρι να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών».
Σε ότι αφορά την Καθαρά Δευτέρα σημείωσε «Δεν μπορούμε να πάμε όλοι στου Φιλοπάππου για να πετάξουμε χαρταετούς, διότι θα υπάρξει συνωστισμός και συνωστισμός σημαίνει κορωνοϊός».
Οδηγίες για χρήση διπλής μάσκας
Όοσν αφορά την χρήση διπλής μάσκας, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε «διπλή μάσκα, όχι παντού και πάντα. Δεν βάζουμε δύο χειρουργικές μάσκες, διότι στα πλαϊνά υπάρχουν κενά. Βάζουμε μια χειρουργική και από πάνω μια υφασμάτινη. Μονή μάσκα βάζουμε όταν κυκλοφορούμε στον δρόμο και διπλή όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς».
Η κ. Παγώνη ανέφερε ακόμη ότι έρχονται καλά νέα σε ότι αφορά τα εμβόλια διάφορων εταιρειών, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα ισραηλινό σκεύασμα σε μορφή σπρέι, που ακόμη είναι υπό μελέτη, αλλά φαίνεται ότι μειώνει σημαντικά την επιβάρυνση του οργανισμού που έχει προσβληθεί από κοροναϊό, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται βαριά νόσηση, διασωληνώσεις κτλ.
Για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι «δεν χρειάζεται να λέμε τα προφανή. Παρέλαση δεν μπορεί να γίνει διότι σημαίνει συνωστισμός».
Κάνοντας εκτίμηση για τις συνθήκες που θα επικρατούν το Πάσχα και για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε στο ΑΝΤ1 ότι θα περάσουμε «Πάσχα με αποστάσεις, με μάσκες και με μέτρα, που σημαίνει ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή, διότι ακόμη δεν θα έχουν προχωρήσει πάρα πολύ οι εμβολιασμοί. Μέχρι τότε θα δούμε πως θα είναι τα κρούσματα και αν οι συνθήκες θα επιτρέψουν τις μετακινήσεις από μια περιφερειακή ενότητα στην άλλη».
Τα μέτρα για να απελευθερωθούν νοσοκομειακές κλίνες
Ο στόχος των υγειονομικών αρχών είναι πλέον να βρεθούν επιπλέον κρεβάτια στα νοσοκομεία της Αττικής, που δέχεται και την μεγαλύτερη πίεση από την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο Σωτηρία βρίσκεται σε καθεστώς πραγματικής ασφυξίας αφού και τα 84 κρεβάτια στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς είναι κατειλημμένα.
Την ίδια ώρα, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στα δύο ακόμη μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, δηλαδή στον Ευαγγελισμό και το Αττικό, αφού στο πρώτο υπάρχει μόλις μια διαθέσιμη κλίνη ενώ στο δεύτερο τα ελεύθερα κρεβάτια είναι δύο με την πιθανότερη εκτίμηση να είναι ότι θα καλυφθούν άμεσα κι αυτά.
Το πρώτο μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή ήταν τα κατ΄εξαίρεση εξιτήρια που δόθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο σε ασθενείς που θα έφευγαν από το νοσοκομείο τη Δευτέρα, προκειμένου να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος.
Επίσης, παραχωρούνται για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19 άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ από τον Ευαγγελισμό, 9 από την Αγία Όλγα, 14 από τον Ερυθρό Σταυρό και από το ΚΑΤ, καθώς επίσης από το Αττικόν και το Τζάνειο. Συνολικά, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 στην Αττική, θα ανέλθουν στις 340.
Και οι ιδιωτικές κλίνες στη μάχη κατά της Covid-19
Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι ιδιωτικές κλινικές στην Αττική ώστε να αποσυμφορήσουν τα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς της πρωτεύουσας τα οποία δέχονται ασφυκτική πίεση αυτή την περίοδο.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εξασφαλίσει κρεβάτια εντατικής θεραπείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία ώστε να νοσηλεύονται εκεί non-covid ασθενείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, περίπου 120 κλίνες σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων στην Αττική θα παραχωρηθούν στο ΕΣΥ, προκειμένου το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει την απότομη αύξηση διασωληνωμένων και νοσηλευομένων με κοροναϊό.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως περισσότερες ιδιωτικές κλινικές θα δηλώσουν την προθυμία τους κι έτσι να παραχωρήσουν κι άλλες κλίνες ΜΕΘ.
Ένταξη του ΝΙΜΤΣ στο κόκκινο σχεδιασμό
Ακόμη ένα μέτρο που προέκυψε από την σημερινή σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής είναι και η ένταξη του ΝΙΜΤΣ στον λεγόμενο «κόκκινο σχεδιασμό».
Σύμφωνα με πληροφορίες στο νοσοκομείο θα αναπτυχθούν επιπλέον κλίνες με σκοπό να λαμβάνει περιστατικά από τα νοσοκομεία αναφοράς της πρωτεύουσας, ώστε αυτά να επικεντρώσουν όλη τους την προσοχή στους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ με κοροναϊό.
Ρεκόρ διακομιδών και περιστατικών αυτή την εβδομάδα
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και πιεστική ειδικά στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, τα οποία μοιράζονται τα αυξημένα περιστατικά Covid.
Εκτιμάται πως την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιούνταν ημερησίως 110 διακομιδές περιστατικών σε νοσοκομεία και ακόμη 40 με 50 ύποπτα περιστατικά.
Όπως άλλωστε χαρακτηριστικά ανέφερε χθες και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, εκτιμάται ότι πλέον στην χώρα υπάρχουν 12.000 ενεργά κρούσματα κοροναϊού.