Η πίεση που δέχονται τούτες τις ημέρες οι ΜΕΘ είναι μεγάλη. Μεγαλύτερη απ΄ ό,τι δέχονταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Στο 88% είναι η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική. Οι διασωληνωμένοι εξαιτίας της Covid-19 έφθασαν τους 371. Λίγο περισσότεροι από χθες και από προχθές. Μαζί με τους ασθενείς covid που εισάγονται στις ΜΕΘ, εισάγονται όμως και άλλοι ασθενείς εκτός covid, από άλλες αιτίες που κινδυνεύει η υγεία τους και πρέπει και αυτοί να διασωληνωθούν.
Αυτή ίσως να είναι η πιο δύσκολη εξίσωση που πρέπει να επιλύσουν οι αρμόδιοι για τις ΜΕΘ. Να βρουν ένα τρόπο (και κλίνες ) ώστε να περιθάλψουν όλους και τους ασθενείς με covid καθώς και τους ασθενείς από άλλες αιτίες. Τη στιγμή μάλιστα που τα κρούσματα εξακολουθούν να έχουν τετραψήφιο αριθμό και που αποφασίστηκε παράταση του lockdown στην Αττική έως τις 8 Μαρτίου.
***
Πώς θα λυθεί αυτή η εξίσωση; Δημιουργώντας νέες κλίνες ΜΕΘ. Ήδη αυτή τη στιγμή που γράφονται τούτες οι γραμμές έχουν προσφερθεί για κλίνες ΜΕΘ, τα νοσοκομεία Αττικόν, Αγία Όλγα, ΚΑΤ, Ερυθρός Σταυρός και να είστε βέβαιοι ότι θα αποταθούν και στις ιδιωτικές κλινικές.
***
Η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, απευθύνει για άλλη μια φορά έκκληση προς πάντες να κάνουν ακόμα λίγο υπομονή, γιατί, όπως λέει «δεν έχουμε άλλη επιλογή». Υπομονή και να τηρούμε με σχολαστικότητα τα μέτρα. Υπάρχουν και αισιόδοξα μηνύματα. Για παράδειγμα στην εφημερία που είχε την Πέμπτη ο Ευαγγελισμός δεν σημειώθηκε μεγάλος αριθμός εισαγωγών, οι εισαγωγές ήταν φυσιολογικές, Κάτι είναι και αυτό.
***
Στην Επιτροπή που συνεδρίασε την Παρασκευή γινόταν συζήτηση για την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να παρουσιάζει με στοιχεία, χάρτες και γραφήματα με τα επιδημιολογικά στοιχεία κάθε περιοχής. Έκανε αξιολογήσεις. Ανέφερε επιστημονικά δεδομένα. Εξέφραζε ανησυχία για ορισμένες περιοχές, όπως για τη Θεσσαλία και τον Πειραιά. Ήταν, μου λένε, ακριβώς ο ίδιος Τσιόδρας, όπως τον είχαμε γνωρίσει εκείνα τα απογεύματα του Μαρτίου από τη τηλεόραση.
***
Την ίδια στιγμή ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από σήμερα (Σάββατο) θα βρίσκονται στο «κόκκινο»: η Λευκάδα (εκτός από το Μεγανήσι), η Θεσπρωτία, η Σύρος, η Σάμος, η Άρτα, το Διδυμότειχο, ο Δήμος Λοκρών, η Αμφιλοχία, το Ηράκλειο και η Κορινθία. Ακόμα, «κόκκινες» παραμένουν: η Κεφαλονιά, η Ηλεία, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Ρέθυμνο, η Θάσος, η Αγιά, ο δήμος Πύδνας Κολινδρού, η Ζίτσα, το Ναύπλιο και η Τανάγρα.
***
Τη Δευτέρα ξεπερνάμε το 1.000.000 στους εμβολιασμούς
Σας έχω φρέσκα (πιο φρέσκα δεν γίνεται) νέα για τα εμβόλια: Έως τις αρχές Μαρτίου θα έχουμε ξεπεράσει το 1.000.000 εμβολιασμούς. Να σκεφτείτε ότι την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές είχαν εμβολιαστεί 840.000 άτομα. Την Δευτέρα επίσης έρχονται άλλα 90.000 εμβόλια της Pfizer, ενώ χθες ήρθαν 44.000 εμβόλια της Moderna και καταφθάνουν συνέχεια και εμβόλια της AstraZenaca. Ειδικά για την AstraZeneca μαθαίνω ότι επανεξετάζεται η οδηγία να εμβολιάζονται μόνον οι κάτω των 65 ή 64 ετών και εξετάζεται τώρα το ενδεχόμενο να εμβολιάζονται όλες οι ηλικίες με αυτό. Γίνονται μελέτες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τα αποτελέσματα θα τα μάθουμε σύντομα. Αλλά θα πρέπει η εταιρία να είναι συνεπής στις παραδόσεις της. Τον Απρίλιο καταφθάνουν στην Ελλάδα 1.200.000 δόσεις του εμβολίου «Τζόνσον έντ Τζόνσον» (J&J) για το οποίο χρειάζεται μία δόση.
***
Όσον αφορά τους κατ΄ εξαίρεση εμβολιασμούς για τους οποίους τόσος ντόρος έγινε, και για τους οποίους η Ν.Δ. προέβη σε δύο διαγραφές, σας ενημερώνω ότι τους «παράτυπους» (εκτός σειράς) κυνηγούν τόσο ο Μάριος Θεμιστοκλέους όσο και η Αρχή Διαφάνειας. Αλλά δεν υπάρχουν πολλοί κατ΄ εξαίρεση, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Ζήτημα στους 1.000 εμβολιασμούς να υπήρξε, όπως μου είπε ο κ. Θεμιστοκλέους ένας παράτυπος. Το 99,5% των εμβολίων γίνονται κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Και κάτι ακόμα: Βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το θέμα των μαζικών εμβολιασμών, δηλαδή να φτάσουμε στο σημείο να εμβολιάζουμε τους πάντες, όπως συμβαίνει στο Ισραήλ που εμβολιάζει ακόμα και μέσα στα αυτοκίνητα. Ρώτησα τον κ. Θεμιστοκλέους εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι στο Ισραήλ που έχει ήδη εμβολιάσει το 50% των κατοίκων, εάν τα κρούσματα έχουν μειωθεί γιατί υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα για αυξημένα αριθμός κρουσμάτων παρά τους εμβολιασμούς. Αυτό που μου είπε είναι ότι στο Ισραήλ έχουν μειωθεί κατά πολύ οι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και αυτό είναι που μετράει περισσότερο απ΄ όλα…
***
Ο Αλέξης, το ΕΜΠ και τα μαθηματικά
Με δηκτικό τρόπο σχολίασε η Μιράντα Ξαφά, μέσω twitter, τους υπολογισμούς του Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα της ποινής του βιασμού, την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε είπε: «Ναι μεν μειώσαμε τη μέγιστη ποινή από 20 σε 15 χρόνια φυλάκισης, αλλά αυξήσαμε τον χρόνο που εκτίουν από 1/3 σε 2/5, άρα αυστηροποιήσαμε τον νόμο». Αλλά εάν κάποιος κάνει μια απλή αριθμητική πράξη βγάζει διαφορετικό μαθηματικό αποτέλεσμα: 20Χ1/3= 6,7, ενώ 15Χ2/5=6,0! Τώρα πώς το 6 είναι μεγαλύτερο από το 6,7 αποτελεί άλυτο μυστήριο. Συνεπώς κάτι δεν έγινε σωστά. Είτε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε προηγουμένως (πριν ανέβει στο βήμα της Βουλής) τις σωστές μαθηματικές πράξεις με αποτέλεσμα να υποπέσει σε αριθμητικό λάθος, είτε ο λογογράφος του δεν «κατέχει» την αριθμητική.
***
Και σαρδάμ;
Αμ το άλλο; Και αυτό λάθος, θα πείτε; Σαρδάμ; Ή μήπως ήταν αβλεψία; Γιατί πρόσεξα ότι στην ομιλία του έκανε λόγο για «τα παιδιά και τα κορίτσια». Λίγοι το πρόσεξαν. Ανάμεσα στους λίγους που το πρόσεξαν (αλλά εκ των υστέρων) είναι και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Όταν, αργότερα, είχε αναρτήσει στα σόσιαλ μίντια την ομιλία του το διόρθωσε και έγραψε το σωστό «στις γυναίκες και τους άνδρες που βρήκαν το θάρρος να ανοίξουν τη ψυχή τους»…
***
Μουσεία όπως της Ακρόπολης
Το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού Μ.Λ. (δηλαδή Μετά Λιγνάδη), έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή και θυμηθείτε το θα υπάρξουν πολλές αντιδράσεις γιατί, όπως μαθαίνω, βάζει φρένο σε πολλά παλιά συστήματα στα μουσεία. Έτσι η Λίνα Μενδώνη φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με το οποίο μετατρέπει νομικά πέντε μουσεία σε μουσεία Ακρόπολης. Ο λόγος για τα αρχαιολογικά μουσεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα Βυζαντινά μουσεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Ηρακλείου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα έχουν δικό τους ανεξάρτητο ΔΣ (όπως συμβαίνει με το Μουσείο Ακρόπολης), δικό τους προϋπολογισμό, δικό τους κανονισμό λειτουργίας, δικές τους προσλήψεις, ακόμα και δικές τους στολές.
***
Η οχιά πέταξε στο Τέξας
Στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin Aero στο Τέξας των ΗΠΑ έφτασε τo πρώτο αναβαθμισμένο σε Viper (Οχιά) αεροσκάφος F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το πιλόταρε Αμερικανός πιλότος και πέρασε τον Ατλαντικό (με στάση στη Γερμανία) συνοδεία άλλων αμερικανικών και με ανεφοδιασμό στον αέρα.
Το αεροσκάφος αναβαθμίστηκε στην έκδοση Viper στην Ελλάδα, με τη συνεργασία της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και της Lockheed Martin. Στο Τέξας θα πραγματοποιηθούν όλα τα αναγκαία επίγεια και πτητικά τεστ -που περιλαμβάνουν προσομοίωση σε ειδικούς θαλάμους- ώστε το αεροσκάφος να πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές. Μετά την ολοκλήρωση των πτητικών δοκιμών, το F-16 θα επιστρέψει στην Ελλάδα ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα επόμενα έξι αεροσκάφη F-16 θα περάσουν τις πύλες της ΕΑΒ για αποσυναρμολόγηση και αναβάθμιση.