Για να επιτευχθεί συλλογική ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό, ειδικοί εκτιμούν ότι, κατά μέσο όρο, θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού. Ορισμένοι, συνυπολογίζοντας τον διαρκώς αυξανόμενο πια κίνδυνο από τις συνεχείς κι ολοένα και πιο μεταδοτικές παραλλαγές και μεταλλάξεις, ανεβάζουν το ποσοστό ακόμη και στο 90%.
Καθώς λοιπόν τα εθνικά προγράμματα μαζικού εμβολιασμού των ενηλίκων προχωρούν, έστω και μετ’ εμποδίων, στην «εξίσωση» αυτή μπαίνουν πλέον οι έφηβοι και τα παιδιά. Είτε ως ασυμπτωματικοί φορείς, είτε ως (συνήθως) ελαφρά νοσούντες, στις τάξεις των ανηλίκων τα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας παραμένουν μεν χαμηλά.
Όπως, ωστόσο, υπογραμμίζεται σε τελευταία έρευνα του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας στη Βρετανία, παραμένει ακόμη ασαφής ο ρόλος τους στη μετάδοση και στην εξάπλωση της νόσου. Υπό αυτήν την έννοια, επισημαίνουν ειδικοί, συνιστούν δυνητικά απειλή για τις πιο ευάλωτες ομάδες.
«Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας θα παραμένει υψηλός», μέχρι να εμβολιαστούν άπαντες, υποστήριξε τις προάλλες ο Τζον Έντμουντς, εκ των επιστημονικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης και μέλος της ειδικής ομάδας SAGE.
Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Δρ. Άντονι Φάουτσι, δηλώνει ήδη πως θεωρεί πιθανόν να αρχίσει ο εμβολιασμός των ανηλίκων, άνω των 6 ετών, πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Κλινικές δοκιμές σε ανηλίκους
Προϋπόθεση, σαφώς, αποτελεί η ανάπτυξη ασφαλών παιδικών εμβολίων από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς. Οι περισσότεροι έχουν ήδη αρχίσει τις κλινικές δοκιμές.
Η αμερικανο-γερμανική κοινοπραξία Pfizer/BioNTech (το εγκεκριμένο εμβόλιο της οποίας απευθύνεται σε ηλικίες από 16 ετών και άνω) διεξάγει τώρα δοκιμές σε 2.259 εθελοντές, ηλικίας 12-15 ετών και αναμένει να έχει τα πρώτα αποτελέσματα μέχρι το καλοκαίρι.
«Οι δοκιμές για παιδιά κάτω των 12 ετών θα απαιτήσουν νέα έρευνα και πιθανόν τροποποιημένο σκεύασμα ή πρόγραμμα δοσολογίας», ανέφερε στους New York Times εκπρόσωπος της Pfizer. Αυτές οι δοκιμές, τόνισε, αναμένεται να αρχίσουν αργότερα φέτος. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα – προσέθεσε – θα καθορίσουν τα δεδομένα των ερευνών που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη, στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά.
Σε ανάλογες δοκιμές έχει προχωρήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο και η αμερικανική Moderna, με τη συμμετοχή εφήβων ηλικίας 12-17 ετών. Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στους NYT ότι τα αποτέλεσμα αναμένονται εντός του καλοκαιριού. Βάσει αυτών, υπογράμμισε, αναμένεται να αρχίσουν έρευνες για την ηλικιακή ομάδα 6-11 ετών, εντός του τρέχοντος έτους.
Και η βρετανο-σουηδική AstraZeneca – που έχει αναπτύξει το εμβόλιό της σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης – άρχισε πρόσφατα ενδιάμεση έρευνα, με τη συμμετοχή παιδιών ηλικίας 6-17 ετών.
Νεότερες έρευνες, εν τω μεταξύ, δείχνουν ότι τα βρέφη μπορεί να έχουν αποκτήσει αντισώματα κατά τη γέννηση, μέσω του πλακούντα, ειδικά δε εάν η μητέρα έχει εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού ή έχει η ίδια στο παρελθόν νοσήσει. «Ωστόσο», όπως επισημαίνουν οι ΝΥΤ, «με το σχετικά αδύναμο ανοσοποιητικό τους σύστημα, τα μωρά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε μόλυνση από τον ιό, σε περίπτωση ευρείας εξάπλωσής του».
Με το πρώτο κουδούνι;
Πολλοί γονείς στις ΗΠΑ – και όχι μόνον – παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί στην προοπτική εμβολιασμού των παιδιών τους κατά του Covid-19.
Ειδικοί αντιτείνουν τις ενδελεχείς έρευνες και ελέγχους ασφαλείας των παραγόμενων σκευασμάτων. Και στη «φαρέτρα» των επιχειρημάτων τους προσθέτουν την προοπτική μίας επιστροφής των μαθητών στην κανονικότητα, με μαθήματα στις σχολικές αίθουσες, με εκδηλώσεις και αθλοπαιδιές χωρίς περιοριστικά μέτρα.
«Θα είναι προς όφελος των παιδιών, εάν δείξουμε ότι με την ανοσοποίησή τους θα έχουν διασφαλισμένη την εκπαίδευση τους, χωρίς ξανά τον κίνδυνο να διακοπεί», λέει στη βρετανική εφημερίδα Guardian o Άνταμ Φιν, καθηγητής Παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.
Σε περίπτωση, δε, που προχωρήσει ο εμβολιασμός των παιδιών, θα πρέπει να διασφαλιστεί και αυτός των ανήλικων μελών των μειονοτήτων, τονίζει στους NYT η Δρ. Έμιλι Έρμπελντιγκ του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ.
Όπως και να έχει, προσθέτει η Δρ. Κριστίν Όλιβερ, παιδίατρος και ειδικός σε θέματα εμβολιασμός στο νοσοκομείο Mount Sinai Hospital της Νέας Υόρκης, οι γονείς δεν θα πρέπει να παραλείπουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους για άλλες ασθένειες. «Τώρα είναι η ώρα», τονίζει, «να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος στις χαμένες δόσεις αυτών των εμβολίων. Είναι όλα πολύ σημαντικά»…