Ειδική αναφορά στο ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδας, ως πυλώνων σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου μέσα από την ανάπτυξη τριμερών μηχανισμών συνεργασίας, έκανε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεχίστηκε σήμερα για δεύτερη ημέρα. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται των τομέων της Άμυνας και Ασφάλειας, καθώς και της Νότιας Γειτονίας.
Κατά την παρέμβαση του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχάρη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ιδιαίτερα την Πρόεδρό της και την Επίτροπο για την Υγεία, για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας και εξέφρασε στήριξη ως προς τις ενέργειες για τη δημιουργία της νέας ευρωπαϊκής Αρχής ετοιμότητας και αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία, με πρώτιστο στόχο την προσαρμογή των εμβολίων στις νέες παραλλαγές.
Επεσήμανε, εξάλλου, τη σημασία υιοθέτησης ενός κοινού «πιστοποιητικού εμβολιασμού» για διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών, τονίζοντας παράλληλα πως ο τουρισμός, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας, έχει υποστεί πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται ότι, χθες, κατά την πρώτη ημέρα της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της ΕΕ, δόθηκε τελικά το «πράσινο» φως για τη δημιουργία ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, κάτι που αποτελούσε βασικό αίτημα τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής κυβέρνησης.
Όσον αφορά τους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας και υπό το φως των συζητήσεων για ένα νέο Ευρωπαϊκό Αμυντικό Σύμφωνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμμερίστηκε την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποτελεσματική αντιμετώπιση υφιστάμενων και μελλοντικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεπιθέσεων και των υβριδικών απειλών.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του για τη Νότια Γειτονία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της σχέσης με τις χώρες της περιοχής, χαιρετίζοντας τη νέα «Ατζέντα για τη Μεσόγειο», που αποσκοπεί στην ανανέωση της σχέσης της ΕΕ με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας και η οποία περιλαμβάνει νέους τομείς και μορφές συνεργασίας όπως, μεταξύ άλλων, η χρηστή διακυβέρνησης για το κράτος δικαίου, η ανθρώπινη ανάπτυξη, η ψηφιακή μετάβαση, η πράσινη μετάβαση και η κλιματική ανθεκτικότητα και, προς τον σκοπό αυτό, θα υπάρξει ανάπτυξη συγκεκριμένων έργων υποδομής και επενδύσεων σε χώρες της Νότιας Γειτονίας.
Περαιτέρω, προέβη σε ειδική αναφορά στον ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδας, ως πυλώνων σταθερότητας στην περιοχή, μέσα από την ανάπτυξη τριμερών μηχανισμών συνεργασίας.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε την αποφασιστικότητα της κυπριακής πλευράς για επιτυχή κατάληξη της επικείμενης άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι και η Τουρκία θα επιδείξει την ανάλογη βούληση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη πως η επανενωμένη Κύπρος θα συνεχίσει να αποτελεί κράτος μέλος της ΕΕ και μετά τη λύση του Κυπριακού.