Δυσαρέσκεια και έντονες αντιδράσεις συνεργατών του Αλεξέι Ναβάλνι, έχει προκαλέσει η χθεσινή ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας ότι δεν θα χαρακτηρίζει εφεξής «κρατούμενο συνείδησης» τον φυλακισμένου ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης στη Ρωσία. Ως αιτία, ανέφερε παλαιότερες μισαλλόδοξες δηλώσεις του Ναβάλνι.
Η Διεθνής Αμνηστία «τράφηκε με σκ… και της άρεσε αυτό», έγραψε στο Twittter ο Λεονίντ Βολκόφ, στενός συνεργάτης του πλέον σφοδρού επικριτική του Κρεμλίνου. «Επονείδιστα» χαρακτήρισε τα κριτήρια της διεθνούς οργάνωσης ο Ιβάν Τζντάνοφ, διευθυντής του Ιδρύματος Κατά της Διαφοράς του δικτύου Ναβάλνι.
Αιτιολογώντας τη χθεσινή απόφασή της, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις του 44χρονου ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, με σαφές αντιμεταναστευτικό και ξενοφοβικό περιεχόμενο.
Αυτές, διευκρίνισε, περιήλθαν εσχάτως σε γνώση της από τον Αμερικανό δημοσιογράφο Άαρον Ματέ, ο οποίος τηρεί επικριτική στάση απέναντι στον Ναβάλνι.
Μπορεί να φαίνονται «ως μέρος μίας συντονισμένης εκστρατείας αποδόμησής του στο εξωτερικό», ανέφεραν μέλη της ΜΚΟ στην εφημερίδα Guradian. Παρ’ όλα αυτά, τόνισαν, το καταστατικό της οργάνωσης υπαγορεύει την αλλαγή στάσης.
Μισαλλόδοξες δηλώσεις
Αν και δεν μνημονεύονται λεπτομερώς από τη Διεθνή Αμνηστία, οι επίμαχες δηλώσεις του Ναβάλνι εκτιμάται ότι χρονολογούνται από τη δεκαετία του 2000, όταν ο ίδιος συμμετείχε σε παρελάσεις της Ρωσικής Πορείας: μιας ετήσιας συγκέντρωσης ακροδεξιών ή μοναρχικών οργανώσεων.
Υπάρχουν επίσης αρκετά βίντεο με τον Ναβάλνι να εκφράζει σαφώς εθνικιστικές θέσεις, γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Σε ένα από αυτά, αναφέρει, «εμφανίζεται ντυμένος σαν οδοντογιατρός και συγκρίνει τους μετανάστες με σάπια δόντια».
«Ορισμένα από αυτά τα σχόλια, τα οποία ο Ναβάλνι δεν έχει αποκηρύξει δημόσια, σχετίζονται με υποκίνηση μίσους, κάτι που αντιφάσκει με τον ορισμό που δίνει η Αμνηστία για τον κρατούμενο συνείδησης», αναφέρει η οργάνωση, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να μάχεται για την ελευθερία του 44χρονου Ρώσου.
Από τα μέσα Ιανουαρίου, ο Ναβάλνι είναι φυλακισμένος στη Ρωσία, πλέον και καταδικασθείς σε 2,5 χρόνια φυλάκιση για παραβίαση των όρων αναστολής σε πρωτόδικη καταδίκη του, σε υπόθεση απάτης.
Συνελήφθη αμέσως μόλις επέστρεψε από τη Γερμανία, έπειτα από πέντε μήνες νοσηλείας με δηλητηρίαση από νευροτοξικό παράγοντα. Ο ίδιος και ορισμένες χώρες της Δύσης κατονομάζουν ως υπεύθυνο το Κρεμλίνο. Αυτό το διαψεύδει.
Νέα αντίμετρα Πούτιν
Βαρύτερα πρόστιμα, εν τω μεταξύ, σε όσους επιδεικνύουν απείθεια κατά της αρχής, όταν συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις ή παραβιάζουν τις διαδικασίες χρηματοδότησής τους επέβαλε από χθες η ρωσική κυβέρνηση.
Ο σχετικός νόμος, που υπεγράφη χθες από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, αυξάνει τα πρόστιμα για απείθεια κατά της αρχής έως και στα 4.000 ρούβλια (44,7 ευρώ), από 1.000 ρούβλια που ήταν έως τώρα. Προβλέπει, επίσης, ποινές υποχρεωτικής κοινωνικής εργασίας έως 120 ώρες, πέραν της 15νθημερης κράτησης. Ενώ εισάγει ως ποινή και την επιβολή προστίμων, ύψους έως 20.000 ρούβλια (223,5 ευρώ), για τους διοργανωτές των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, που παραβιάζουν τους κανονισμούς χρηματοδότησής τους.