Στην απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα αναφέρθηκε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγορώντας την κυβέρνηση για επίδειξη δύναμης και αλαζονείας, αλλά και αυθαίρετη μεταχείριση κρατουμένου.
Διευκολύνετε πολιτικά τη βαρβαρότητα
Ο γραμματέας του ΚΚΕ αναφερόμενος καταρχήν στο MeToo και τη σεξουαλική κακοποίηση, σημείωσε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ «δεν μπορούν να παριστάνουν τις αθώες περιστερές, καθώς όλοι ως κυβερνήσεις έχουν βαριά και απαράγραπτη ευθύνη για το έγκλημα που καταδικάζουν στα λόγια και ο ένας φορτώνει στην πλάτη του άλλου».
«Εσείς που διευκολύνατε πολιτικά την βαρβαρότητα, καθώς με την πολιτική σας τσακίσατε και τσακίζετε την οικονομική αξιοπρέπεια της νεολαίας, του λαού μας, τους μισθούς, τα δικαιώματα, τον στοιχειώδη κοινωνικό έλεγχο, τον συνδικαλισμό, που είναι κάποιο αντίβαρο σε κάθε είδους πιέσεις των ισχυρών, εσείς ανοίγετε τον δρόμο για την κάθε λογής -για να το πούμε και με τη δική σας διάλεκτο- κατάχρηση εξουσίας των ισχυρών σε χρήμα και θέσεις» ανέφερε.
Υπηρετείτε με λούφα και παραλλαγή
«Ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε μεταθέτοντας ο καθένας σας στο παρελθόν τις συνέπειες του καπιταλιστικού μοντέλου που πρεσβεύετε; Βοά από τη διαφθορά τη βασισμένη σε οικονομικά αίτια ολόκληρος αυτός ο σάπιος κόσμος σας» πρόσθεσε.
Είπε ότι τα πράγματα είναι χειρότερα σήμερα, ειδικά για την νεολαία «γιατί κάνετε τους ταξικά ισχυρούς ακόμα ισχυρότερους και τους ταξικά αδύναμους πιο αδύναμους», τονίζοντας: «Υποκρίνεστε πως δεν ευθύνεται το σύστημα που με λούφα και παραλλαγή όλοι σας ανεξαίρετα υποστηρίζετε, το μοντέλο σας ο καθένας».
Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση που προκάλεσε ο πρωθυπουργός για τα θέματα της επικαιρότητας και της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου, ανέφερε ότι «είναι λογικό να μονοπωλούν την επικαιρότητα οι αθλιότητες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο χώρο του πολιτισμού» επισημαίνοντας ταυτόχρονα:
«Όμως επικαιρότητα είναι και η πανδημία η οποία έχει αφεθεί στην τύχη της, το έμφραγμα στα δημόσια νοσοκομεία, η απουσία λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μεταφοράς, σε ιδιωτικές δομές υγείας και πρόνοιας, η μη επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, η μη ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
Δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η δημοκρατία…
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ανοιγοκλείνει τα σχολεία, έχει κλείσει τα πανεπιστήμια χωρίς να υπολογίζει τις τεράστιες συνέπειες στη μόρφωση και την ψυχολογία των νέων παιδιών, ενώ επικαιρότητα είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνεργοι, χιλιάδες εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας ή δουλεύοντας σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Επικαιρότητα είναι και τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει στα όρια της επιβίωσης μικρομεσαίους επιχειρηματίες στον χώρο του εμπορίου, της εστίασης, αλλού, πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ότι επικαιρότητα είναι και η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού στην οποία η κυβέρνηση «έχει δώσει τα ρέστα της».
«Το είδαν οι φοιτητές στο ΑΠΘ, το είδαμε και εμείς και όλη η Ελλάδα. Αυτό εννοούσατε όταν, εδώ στη Βουλή, λέγατε πως στα πανεπιστήμια δεν μπαίνει η αστυνομία αλλά η δημοκρατία; Αποκαλύφτηκε ότι ο πραγματικός στόχος του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη δεν ήταν η δήθεν “εγκληματικότητα” στα πανεπιστήμια, αλλά όσοι αγωνίζονται, αντιδρούν, αντιστέκονται στην πολιτική σας. Οι σχολές ανοίγουν μόνο για τα ΜΑΤ. Η κυβέρνηση κρατάει κλειστές τις σχολές για τις σπουδές, για την έρευνα, για όλα όσα είναι αναγκαία για την αυριανή γενιά επιστημόνων. Κάνετε μία επίδειξη δύναμης, κρατικού αυταρχισμού» τόνισε.
Κρατική αυθαιρεσία στην περίπτωση Κουφοντίνα
«Το ίδιο κάνετε», ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του «και με την περίπτωση της απεργίας πείνας και με το ζήτημα μιας αυθαίρετης μεταχείρισης σε βάρος ενός κρατουμένου. Την γνώμη μας για τον Κουφοντίνα και όλους αυτούς και για τις πράξεις τους και πώς αυτές αξιοποιήθηκαν για να συκοφαντηθεί ο λαός, το κίνημά του, οι αγώνες του, η επαναστατική ιδεολογία και πράξη, την ξέρετε. Και την ξέρει κι όλος ο ελληνικός λαός εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
«Στην προκειμένη όμως περίπτωση δε μιλάμε γι’ αυτό. Επιλέγετε συνειδητά να εντείνετε τον αυταρχισμό και να κάνετε μια επίδειξη δύναμης, αλαζονείας, επιλέγετε να το κάνετε εκεί που θεωρείτε ότι είναι πιο εύκολο, ίσως, να γίνει αποδεκτό στις λαϊκές συνειδήσεις. Και τελικά εσείς πολιτικοποιείτε και κομματικοποιείτε το όλο θέμα, όμως το όργιο καταστολής συνολικά, αφορά και στοχεύει τελικά τον ίδιο τον λαό, την ίδια τη νεολαία» επισήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Η αθλιότητα του συστήματος που υπηρετείτε είναι διάχυτη, τόσο στις εγκληματικές πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, αλλά και ενηλίκων γυναικών και ανδρών, όσο και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής.
Δυστυχώς δεν είστε τίποτε άλλο παρά εκπρόσωποι, εδώ μέσα, ενός σάπιου συστήματος εκμετάλλευσης, βίας, τρομοκρατίας, ανασφάλειας κάθε μορφής» κατέληξε στην δευτερολογία του ο γραμματέας του ΚΚΕ.
Βαρουφάκης: Το πρόβλημα είναι η πατριαρχική βία
Την αντιμετώπιση της πατριαρχικής βίας ως ουσιαστικό πρόβλημα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, επισήμανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 στη δευτερολογία του.
Πρόσθεσε ότι είμαστε σήμερα στη Βουλή και συζητάμε επειδή υπήρξε ένα ξέσπασμα από την Σοφία Μπεκατώρου. Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, δεν ευθύνεται η κυβέρνηση γι αυτό, γιατί το απόστημα είναι βαθύ, πάει δεκαετίες πίσω, δεν είναι θέμα προσωπικής ηθικής, είναι συστημικό ζήτημα, είναι πατριαρχική βία.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 τόνισε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αλλά η σιωπή αναπαράγει την τοξική πατριαρχία.
Ο Μπερλουκονισμός στα ΜΜΕ που ήρθε στην Ελλάδα συνεισέφερε στη βία κατά των γυναικών σημείωσε, ενώ ρώτησε τον πρωθυπουργό αν είναι υπερήφανος για «τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης» και την διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και απευθυνόμενος προς αυτόν προσέθεσε: «Αν πείτε ότι δεν είστε υπερήφανος γι αυτό, εγώ θα αυτομαστιγωθώ για το Paris Match, που δεν ήταν η καλύτερη στιγμή μου».
Γεννηματά: Ντροπή κι απογοήτευση η αντιπαράθεση Μητσοτακη-Τσίπρα
«Τα όσα παρακολουθούμε από τη κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να χαρακτηριστούν ως απογοήτευση και ντροπή», σχολίασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στη δευτερολογία της αμέσως μετά τους αιχμηρούς διαξιφισμούς που αντάλλαξαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας στις δευτερολογίες τους που προηγήθηκαν της δικής της.
Με αιχμηρό κι αυστηρό ύφος η κ. Γεννηματά μίλησε για συζήτηση «παραλήρημα, πινγκ πονγκ αηδίας και βούρκου», που βρίσκεται πολύ μακριά από τα θύματα που καλούνται να μιλήσουν.
Υψώνοντας τους τόνους της κριτικής προς τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε πως και οι δύο έδωσαν το σύνθημα στα «άλλα «πιστόλια» του κομματικού διαδικτύου να συνεχίσουν τον κατήφορο».
«»Κάτι ψέλλισε η κ.Γεννηματά», είπατε. Δεν νομίζετε ότι είναι σεξιστικό κι απαξιωτικό;», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής προς τον κ. Μητσοτάκη και τον κατηγόρησε πως η κυβέρνηση δεν έδειξε άμεσα αντανακλαστικά στη περίπτωση των καταγγελιών της κυρίας Μπεκατώρου αλλά όταν ανέκυψε η υπόθεση Λιγνάδη. «Φέρτε προτάσεις, κι έχουμε διάθεση να τις συζητήσουμε, αρκεί να δούμε τι είναι» επισήμανε η Φώφη Γεννηματά και τόνισε:
«Η Δημοκρατία και η ποιότητα του πολιτικού λόγου βασίζονται σε αρχές κ. πρωθυπουργέ. Πρώτον στη διαφάνεια όπου τίποτα δεν γίνεται δημόσια , δεύτερον λογοδοσία, όπου δεν αναλαμβάνεται καμία ευθύνη, και τρίτον διαβούλευση όπου δεν ρωτάτε και δεν διαβουλεύεσθε με κανένα. Ο δικός μας αγώνας για νέα αλλαγή είναι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αδυναμίες σας».