Αρκετά χρόνια πριν, είχα επισκεφθεί στο προσωπικό του γραφείο, στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας «The Times» της Μεγάλης Βρετανίας, τον διευθυντή της, Πίτερ Στόθαρντ. Η πρώτη μου εντύπωση όταν «αντίκρισα» τον επικεφαλής της εμβληματικής εφημερίδας ήταν ότι δεν μοιάζει σίγουρα με… κανέναν από τους ανθρώπους του Τύπου σε διεθνές επίπεδο. Εφερνε περισσότερο σε διανοούμενο ο οποίος βρισκόταν χαμένος στους δικούς του κόσμους.
Ο κ. Στόθαρντ, με τα πυκνά, γκρίζα μαλλιά που σχημάτιζαν τις… μπούκλες του λόρδου Μπάιρον, αφού μου μίλησε για τα φλέγοντα πολιτικά διεθνή θέματα που απασχολούσαν τον πλανήτη εκείνη την εποχή, μου ζήτησε να σηκωθώ από τη θέση μου. Ο διευθυντής των «Times» του Λονδίνου με οδήγησε προς το μεγάλο παράθυρο. Αριστερά και δεξιά υπήρχαν μπλε βελούδινες κουρτίνες. «Θα σας δείξω τώρα κάτι σπουδαίο» μου είπε χαμογελώντας. Τράβηξε την κουρτίνα από την αριστερή μεριά και μου έδειξε υπερήφανος έναν μικρό πίνακα. «Είναι ο πρόγονός μου, λόρδος Ελγιν, μπροστά στα Γλυπτά του Παρθενώνα» μου εξήγησε.
Στη συνέχεια άρχισε να μου βγάζει έναν «παθιασμένο» λόγο για το πόσο σπουδαίο έργο προσέφερε ο πρόγονός του, Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Ελγιν, πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (από το 1799 έως το 1803) όταν έφερε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη Γηραιά Αλβιώνα. Σύμφωνα με τον εξαιρετικά μορφωμένο κ. Στόθαρντ (υπήρξε αριστούχος των Κλασικών Σπουδών στην Οξφόρδη) τα Γλυπτά βρίσκονται πολύ σωστά στο Βρετανικό Μουσείο, διότι εκεί, λέει, προστατεύονται από τη ρύπανση του περιβάλλοντος και βέβαια τα «βλέπουν» πολύ περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι στην Αθήνα. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα που πολλοί τα αποκαλούν Ελγίνεια Μάρμαρα, αφαιρέθηκαν, εκλάπησαν και μεταφέρθηκαν παράνομα από τον άγγλο ευγενή στη χώρα του. Υπερπολύτιμα, υπέροχα γλυπτά που ανήκουν στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
Ευτυχώς που υπάρχουν σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες οι οποίες μάχονται για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα (η εν λόγω συλλογή περιλαμβάνει μερικά από τα γλυπτά των αετωμάτων, των μετοπών, που απεικονίζουν μάχες μεταξύ των Λαπιθών και των Κενταύρων, αλλά και της ζωφόρου του Παρθενώνα). Ξεφυλλίστε το «BHMAgazino – Special Issue Πολιτισμός» (με εξώφυλλο τον διεθνή, υπερταλαντούχο, Γιώργο Κουμεντάκη). Ενα μοναδικό τεύχος σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές για τον συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα και στον κόσμο…