Στη φάση έξαρσης του τρίτου κύματος της πανδημίας φαίνεται να εισέρχεται η χώρα με τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων να κυμαίνεται στο επίπεδο των 2.000 και τις εκτιμήσεις να τον ανεβάζουν στις 2.500 στις αρχές Μαρτίου.

«Το ότι είμαστε σε lockdown και τα κρούσματα αυξάνονται σημαίνει ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά», παρατηρεί η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Παράθυρο στο μέλλον

Το παράδειγμα του εμβολίου της γρίπης και της ανοσικής ασπίδας που αθόρυβα πλέχτηκε γύρω από τόσα εκατομμύρια ανθρώπους, χρησιμοποιείται από πολλούς επιστήμονες ως μοντέλο προσομοίωσης της συμπεριφοράς του πληθυσμού στο άμεσο μέλλον, της ανοσίας του στον κορωνοϊό αλλά και σαν ένα παράθυρο στο άμεσο μέλλον για να συνεκτιμηθεί ο χρόνος αντοχής των υγειονομικών δομών, της οικονομίας, του ψυχικού σθένους των ανθρώπων.

Η κυριότερη μεταβλητή όμως, αυτή με την ανυπόφορη κατάσταση στην Αττική και με τον αριθμό των κρουσμάτων που φλερτάρουν στο επίπεδο των 2.000, δεν μπορεί να συνεκτιμηθεί. Η Αττική που συγκεντρώνει κάτι λιγότερο από τις μισές μολύνσεις όλης της χώρας (2.147 κρούσματα χθες, 1.047 στην Αττική, 1.913 σήμερα,838 στην Αττική) προκαλεί μεγάλο φόβο στους αρμόδιους επιστήμονες.

Ηδη οι ΜΕΘ Covid στην Αττική έχουν πληρότητα 90%. Από τις 262 κλίνες οι 235 είναι κατειλημμένες. Είναι μία κατάσταση σε ισορροπία τρόμου, που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα εκτονωθεί ενώ όλοι οι υπολογισμοί δείχνουν πως ο Μάρτιος θα είναι ακόμη χειρότερος. Τα κρούσματα δεν υποδηλώνουν κάποιον εικονικό κίνδυνο, όταν όλο και περισσότερα από αυτά συνιστούν μεταλλάξεις με μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στον ανθρώπινο οργανισμό και εκτεταμένη μολυσματικότητα.

Φόβος για την Αττική

Αφορούν σε ανθρώπους και ασθενείς που συρρέουν καθημερινά σε νοσοκομεία, που καταλαμβάνουν κλίνες ΜΕΘ οι οποίες πια δεν περισσεύουν, και οι όποιες καινούργιες δημιουργούνται προκαλούν αυτομάτως ισάριθμο κενό σε κάποια άλλη κλινική νοσοκομείου επιφορτισμένη να γιατρεύει ασθενείς με όλες τις άλλες αρρώστιες που δεν εξαλείφθηκαν επειδή η κοινωνία κατακλύστηκε από τον κορωνοϊό.

Η Αττική φοβίζει και μαζί νέες περιοχές – μέτωπα στη μάχη κατά της πανδημίας. Ηδη νέα αυστηρά μέτρα επιβάλλονται από την Πέμπτη στις 06:00 το πρωί έως το πρωί της Δευτέρας 1η Μαρτίου στην Αρκαδία που μπαίνει στο «βαθύ κόκκινο», δηλαδή σε καραντίνα τύπου Μαρτίου, και στο Ναύπλιο που μπαίνει σε καθεστώς αυξημένου κινδύνου.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η περαιτέρω έξαρση της πανδημίας, εκτάκτως αύριο στην καθιερωμένη σύσκεψη της επιτροπής του ΕΟΔΥ, αναμένεται να συμμετάσχει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

«Το σύστημα στην Αττική είναι πάρα πολύ πιεσμένο. Υπάρχουν κρεβάτια μονάδας, αλλά ό,τι κρεβάτι μονάδας μετατρέπουμε σε Covid, αφαιρείται από άλλους ασθενείς που το χρειάζονται», εκθέτει παραστατικά την κατάσταση, η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. «Είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα κρούσματα σε χαμηλό επίπεδο έτσι ώστε να μπορούν να έχουν περίθαλψη όσοι τη χρειάζονται».

Η πρόβλεψη

Ο Νίκος Τζανάκης, αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας,  εξήγησε πως σύμφωνα με το μοντέλο πρόβλεψης κρουσμάτων, αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου τα κρούσματα να φτάσουν περίπου τις 2.500.

Ωστόσο, αυτή είναι μια κεντρική τιμή, δεν είναι τα ακραία της σημεία. Προς τα κάτω είναι 2200 και προς τα πάνω είναι 2800. «Αν η μέση του τιμή είναι τα 2200, που είναι και το πιο πιθανό, το απώτατο σημείο θα είναι μέχρι 2800 κρούσματα. Αν όμως η μέση τιμή πάει στα 2500, το απώτατο σημείο θα είναι πάνω από 3000 κρούσματα.», επεσήμανε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, «το θέμα με το συγκεκριμένο κύμα είναι ότι εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο της χώρας. Εντοπίζεται στην Αττική κατά τα 2/3. Η πίεση δεν διαχέεται σε όλη τη χώρα, ώστε να πέσει σαν μέσος όρος σε όλα τα μέρη, αλλά επιβαρύνει πάρα πολύ την Αττική. Επομένως, την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το μοντέλο, είναι πιο πιθανό τα κρούσματα να φτάσουν τα 2200, με ίσως κάποιες εξάρσεις».

Αντιλαμβανόμενη τα όρια στα οποία έχει περιέλθει ο πληθυσμός της χώρας, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου συνέστησε λίγη υπομονή ακόμη.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία το απόγευμα της Τετάρτης, η Αναστασία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να μπορούμε να περάσουμε αυτές τις ημέρες «στις ιδιαίτερες πατρίδες μας», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο για «άνοιγμα» των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Το Πάσχα

«Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο, ώστε να κάνουμε Πάσχα, όπως μόνον εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να το γιορτάζουμε», υπογράμμισε σε δραματικό τόνο η Αν. Κοτανίδου.

Παρόλα αυτά, επί της ουσίας έκλεισε το παράθυρο των συζητήσεων για άμεση άρση ορισμένων περιορισμών, λέγοντας: «Βασικό μας μέλημα είναι το κατά το δυνατό πιο γρήγορο άνοιγμα δραστηριοτήτων, ωστόσο τα νούμερα δεν μας το επιτρέπουν. Παρά την ελπίδα μας τα νούμερα φαίνονται πολύ άσχημα».

Σε ό,τι αφορά στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και τις αποφάσεις των ειδικών, η κ. Κοτανίδου τόνισε πως είναι «τεράστια», με το επίκεντρο της πανδημίας να βρίσκεται στην Αττική. Πάντως, όπως έσπευσε να τονίσει, «κανένας ασθενής δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα εκτός ΜΕΘ.

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι η έκρηξη αυτή των κρουσμάτων ήταν γνωστή από τον Ιανουάριο.

Αυτοσυγκράτηση

Τα κρούσματα που έχουμε αυτήν την εβδομάδα, «έρχονται να επιβεβαιώσουν το φαινόμενο της έξαρσης του δεύτερου κύματος το οποίο ήταν ορατό από τα μέσα Ιανουαρίου».

Όπως είναι φυσικό, η έξαρση της πανδημίας καθυστερεί την άρση των περιοριστικών μέτρων, η οποία πάει για τα μέσα Μαρτίου. Αυτό που επισημαίνεται σε όλους τους τόνους είναι ότι δε θα πρέπει να βιαστούμε να άρουμε τους περιορισμούς, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση το τίμημα θα ήταν μεγαλύτερο.

«Θέλει αυτοσυγκράτηση και υπομονή», κατέληξε.