«Οι τραπεζικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας αποτελούν απτά επιτεύγματα και είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες της Ευρωζώνης που θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι επενδυτές. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γίνεται ξανά ελκυστικό για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και οδεύει σταθερά προς την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός καταλυτικό και για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας».
Αυτά τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, στην εναρκτήρια ομιλία του σήμερα στο διεθνές συνέδριο VirtualInvestors Conference on Greek NPLs, που διοργανώνεται από το Information Management Network.
Ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε στο επιτυχημένο πρόγραμμα «Ηρακλής», τη συστημική λύση που μειώνει σ’ ένα χρόνο τα κόκκινα δάνεια κατά € 32 δισ. Υπογράμμισε ότι ο «Ηρακλής» αποτελεί σημαντικό εργαλείο προσέλκυσης των επενδυτών, καθώς προσφέρει ελκυστικά ομόλογα σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων. Έτσι για τη μείωση των κόκκινων δανείων δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος.
Σε εξέλιξη οι επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τόνισε ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ενταχθεί στον «Ηρακλή» και ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον «Ηρακλή ΙΙ», τη δεκαοχτάμηνη παράταση του σχήματος για την περίοδο Απρίλιος 2021 – Οκτώβριος 2022. Στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά € 32 δισ. και η επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών κόκκινων δανείων ως το τέλος του 2022, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο κ. Ζαββός υπογράμμισε στους επενδυτές ότι με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιτυγχάνεται μέσω του «Ηρακλή», οι τράπεζες θα βελτιώσουν την κερδοφορία τους και την κεφαλαιακή τους θέση και έτσι θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα της μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Γιατί επείγει η υλοποίηση
Η υλοποίηση του Ηρακλή ΙΙ επείγει, είπε, γιατί η χώρα χρειάζεται σύντομα ένα ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα ικανό να μεταφέρει με επάρκεια στην πραγματική οικονομία τους σημαντικούς πόρους που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να συμβάλει στον διπλό μετασχηματισμό.
Αφενός, στο μετασχηματισμό του παραγωγικού ιστού, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντλήσουν απρόσκοπτα χρηματοδοτήσεις. Αφετέρου, στον μετασχηματισμό του ίδιου του τραπεζικού συστήματος με ένα νέα μοντέλο που θα έχει άξονες την ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη χρηματοδότηση.
Ο κ. Ζαββός υπογράμμισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για τη λειτουργία του «Ηρακλή», που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως είναι ο νέος πτωχευτικός κώδικας, αλλά και των νέων που θα φέρει η κυβέρνηση και, πιο συγκεκριμένα, τον σχεδιασμό του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων.