Το άσπρο και λευκό αλεξίπτωτο με το οποίο το ρομπότ Perseverance κατέβηκε στην επιφάνεια του Άρη τράβηξε την προσοχή χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αποκρυπτογράφησαν ένα «κρυφό μήνυμα» της NASA.
Όπως αναφέρει ο Guardian, χρήστες του Reddit πιστεύουν ότι το μοτίβο του αλεξίπτωτου κωδικοποιεί τη φράση «Dare Mighty Tnings» («τολμήστε τα μεγάλα» σε ελεύθερη απόδοση) η οποία προέρχεται από ομιλία του Θίοντορ Ρούσβελτ και χρησιμοποείται ως σλόγκαν στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA, όπου αναπτύχθηκε το τροχοφόρο ρομπότ.
Το αλεξίπτωτο φαίνεται πως είναι χωρισμένο σε τρεις δακτυλίους στους οποίους το κόκκινο χρώμα αναπαριστά τον αριθμό ένα και το λευκό το μηδέν. Το μήνυμα κρύβεται στον εσωτερικό δακτύλιο, με κάθε λωρίδα του αλεξίπτωτου να αντιστοιχεί σε ένα ψηφίo.
looks like «dare mighty things» is the parachute code from the @NASAJPL perseverance rover
the phrase is on signs all around JPL (e.g. the EDL War Room)
redditor, /u/rdtwt1, put together a python script for the solve
I added some comments and a diagram to explain what the code https://t.co/w67mRey5Bl pic.twitter.com/ulUdtX5Uco
— adithya (@adithya_balaji) February 23, 2021
Για παράδειγμα, επτά άσπρες λωρίδες, μια κόκκινη και μετά δύο ακόμα λευκές λωρίδες κωδικοποιούν την αλληλουχία 0000000100 που συμβολίζει το 4 στο δυαδικό σύστημα. Αν προσθέσουμε τον αριθμό 64 καταλήγουμε στο 68, τον κώδικα ASCII για το γράμμα D.
Ο εξωτερικός δακτύλιος φαίνεται πως κρύβει κι αυτός ένα μήνυμα, τις γεωγραφικές συντεταγμένες του JPL: 34°11’58” N 118°10’31” W.
Το χρωματικό μοτίβο σίγουρα είχε και τεχνική σημασία, αφού επέτρεψε στο Κέντρο Ελέγχου να βεβαιωθεί ότι το αλεξίπτωτο είχε αναπτυχθεί χωρίς να μπερδευτεί.
Είναι πάντως γεγονός ότι η επίμαχη φράση διακρίνεται στον τοίχο της αίθουσας του JPL από όπου οι υπεύθυνοι της αποστολής παρακολούθησαν την επιχείρηση προσεδάφισης την περασμένη Πέμπτη.
The moment that my team dreamed of for years, now a reality. Dare mighty things. #CountdownToMars pic.twitter.com/8SgV53S9KG
— NASA’s Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 19, 2021
Στη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης, σχολιαστής της NASA δήλωσε: «Κάποιες φορές αφήνουμε μηνύματα στη δουλειά μας για να τα εντοπίσουν άλλοι. Σας προσκαλούμε να κάνετε μια προσπάθεια».
Η NASA έχει εξάλλου χρησιμοποιήσει το σλόγκαν σε αναρτήσεις στο λογαριασμό του Perseverance στο Twitter καθώς και σε ένα βίντεο του 2013 για το ρομπότ Curiopsity, το οποίο είχε τίτλο Dare Mighty Things.