Έχοντας αντιμετωπίσει και διαχειριστεί μείζονες κρίσεις σε πολλά πεδία κατά την προηγούμενη περίοδο, η κυβέρνηση βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο μάτι του κυκλώνα με αφορμή την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη.
Ειδικότερα οι χειρισμοί του υπουργείου Πολιτισμού και ο άκομψος τρόπος με τον οποίο η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου την Παρασκευή, προκάλεσαν ένα ντόμινο αντιδράσεων και ένα αλαλούμ δηλώσεων.
Φάνηκε ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και προ ημερών με αφορμή το πολυπληθές γεύμα στην Ικαρία, όπου παραβρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι απουσιάζει ένας μηχανισμός έγκαιρων και αποτελεσματικών «πυροσβεστικών» παρεμβάσεων και χάραξης στρατηγικής εκτάκτου ανάγκης.
Τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είτε επισήμως, δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, είτε δια των «ανταρτών» των κοινωνικών δικτύων, έσπευσε να αποδυθεί σε μία φτηνή μικροπολιτική σπέκουλα, στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ εξέφραζαν δημοσίως πολλές και αντικρουόμενες θέσεις, δημιουργώντας μία κακή εικόνα.
Πρώτος ο Ακης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, χαρακτήρισε λανθασμένη επιλογή τον διορισμό του Δημήτρη Λιγνάδη. Τόνισε ωστόσο και ότι «όταν εξαπολύονται κατηγορίες, συντονισμένα και ενορχηστρωμένα από την ίδια τη μείζονα αντιπολίτευση, περί συμμετοχής του πρωθυπουργού ή μελών της κυβέρνησης σε κυκλώματα παιδεραστίας, αυτό συνιστά προσπάθεια εκτροπής του πολιτεύματος. Και πρέπει να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους».
Ακολούθησε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Πλεύρης, ο οποίος σχολιάζοντας τη δήλωση της κ. Μενδώνη ότι εξαπατήθηκε από τον κ. Λιγνάδη, είπε: «Εάν εξαπατήθηκε ή όχι, πάλι είναι ένα αντικειμενικό στοιχείο, το οποίο οφείλει να απαντήσει η υπουργός, τι εννοεί, διότι πολιτικός -κατά την άποψή μου- δεν νοείται να λέει “εξαπατήθηκα»».
Την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού ζήτησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ, λέγοντας ότι οφείλει να διευκολύνει τον Πρωθυπουργό καθώς είναι δική της ευθύνη η επιλογή των προσώπων. «Δεν είναι ευθύνη του πρωθυπουργού, αλλά του εκάστοτε υπουργού», είπε.
Συζήτηση στη Βουλή
Η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να μεταφέρει τη συζήτηση στη Βουλή, με προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, με θέμα το επίπεδο του δημόσιου λόγου. Προφανής πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να προκαλέσει τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί ως προς το αν υιοθετεί τις χυδαιότητες που διακινούνται από φιλικά ΜΜΕ προς το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από κομματικά στελέχη. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο, αν κατά τη συζήτηση αυτή και σε αυτήν την ατμόσφαιρα, θα είναι δυνατόν να αποφευχθούν οι ακρότητες.
Βαρύ κλίμα
Γεγονός είναι ότι έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις, το κλίμα για την κ. Μενδώνη είναι βαρύ και η παραμονή της στο υπουργείο Πολιτισμού μία σπαζοκεφαλιά. Εισηγήσεις για απομάκρυνση της υπάρχουν, ωστόσο η καθυστέρηση στην αντίδραση περιορίζει και την αποτελεσματικότητα της όποιας απόφασης.
Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, σημειώνουν ότι η δυσαρέσκεια αφορά τους τελευταίους της χειρισμούς και κυρίως τις δηλώσεις της προηγούμενης Παρασκευής.