Κινούμενη άμμο θυμίζει το εσωκομματικό τοπίο στο Κίνημα Αλλαγής. Στον εκνευρισμό που προκαλεί στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά η συνεχής κινητικότητα του Ανδρέα Λοβέρδου έρχεται να προστεθεί και το «φάντασμα» της επιστροφής του ΠαΣοΚ, το οποίο προκαλεί αντιδράσεις στις τάξεις των στελεχών του κόμματος που δεν έχουν σχέση με τον «πράσινο ήλιο». Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είναι αναγκασμένη να διατηρήσει ισορροπίες προκειμένου, όπως λέγεται, «να μην ανοίξουν μέτωπα χωρίς λόγο».
Η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή εκδήλωση, με θέμα τη σοσιαλδημοκρατία, που διοργανώνουν κινήσεις και πρόσωπα εκτός των τειχών του ΠαΣοΚ, έχει το «πράσινο φως» από τη Χαριλάου Τρικούπη. Ομως, αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από αρκετά στελέχη που εκτιμούν ότι δημιουργείται κλίμα αναζωπύρωσης της αντιπαράθεσης που υπήρχε, τις προηγούμενες δεκαετίες, ανάμεσα στα στελέχη του ΠαΣοΚ και σε εκείνα των «λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων» που, πλέον, βρίσκονται κάτω από την ίδια πολιτική στέγη.
«Θόδωρε, όλοι για ΠαΣοΚ θα μιλάνε»
Η εκδήλωση της ερχόμενης Κυριακής είναι προϊόν διεργασιών με αρκετό παρασκήνιο, που έχει την αφετηρία του στην ανησυχία που έχει προκαλέσει στα στελέχη του Ποταμιού, της ΔΗΜΑΡ αλλά και μεμονωμένων στελεχών που κινούνται στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο το ρεύμα επιστροφής στο ΠαΣοΚ.
Πριν από μερικές εβδομάδες σε σύσκεψη στελεχών του Κινήματος Αλλαγής, παρουσία της Φώφης Γεννηματά, ο Θόδωρος Μαργαρίτης έθεσε το θέμα. «Βαρέθηκα», είπε, «την πασαρέλα των υποψηφίων και τη συζήτηση για την επιστροφή στο ΠαΣοΚ. Το ζητούμενο για το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι να δείχνει πόσο ΠαΣοΚ είναι αλλά τι πολιτική γραμμή έχει». Η Φώφη Γεννηματά τον καθησύχασε. «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η συζήτηση για το ΠαΣοΚ και το ΚΙΝΑΛ είναι μια μπανανόφλουδα και πρέπει να την αποφύγουμε» του είπε.
Πράγματι, θέμα επιστροφής στο ΠαΣοΚ δεν υπάρχει. Οχι μόνο γιατί, όπως λέγεται, «στην περίπτωση αυτή, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν θα μείνει ούτε καρέκλα», είναι γνωστή και αμαρτωλή ιστορία η οικονομική κατάσταση του ΠαΣοΚ. Αλλά και γιατί η επιστροφή σε ονόματα και σύμβολα «δεν έχει κανένα απολύτως ουσιαστικό νόημα». «ΠαΣοΚ, ωραία χρόνια!» αναφωνεί η «Μαριλού» στην «Τούρτα της μαμάς», που προβάλλεται στην ΕΡΤ, ξυπνώντας μνήμες μιας άλλης, πιο ανέμελης εποχής. Ομως, οι αναμνήσεις δεν φέρνουν ψήφους αν δεν πείσεις ότι έχεις προτάσεις για το μέλλον. Η νέα φουρνιά των ψηφοφόρων των ερχόμενων εκλογών, όπως επισημαίνεται, «ήταν ακόμα βρέφη όταν ο Κώστας Σημίτης έβαζε τη χώρα στο ευρώ και την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Πάντως οι εξελίξεις φαίνεται να δικαιώνουν την παρατήρηση του Κώστα Σκανδαλίδη, σε εκείνη τη σύσκεψη. «Θόδωρε, τέτοιο θέμα δεν υπάρχει, αλλά μην έχεις αμφιβολία ότι ειδικά στην πορεία προς τις δικές μας εκλογές όλοι θα μιλάνε για ΠαΣοΚ». Από τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και αρκετά στελέχη δεν πέρασε απαρατήρητη η διόρθωση του Ανδρέα Λοβέρδου στην ερώτηση που δέχθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Θα διεκδικήσετε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ;» ρωτήθηκε. «Να σας διορθώσω. Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής» τόνισε. Τυπικά, πολιτικό κόμμα με αυτό το όνομα δεν υπάρχει.
Νέο «πολιτικό ρεύμα» εντός ΚΙΝΑΛ;
Η εκδήλωση για τη σοσιαλδημοκρατία συνδιοργανώνεται από την «Ανανεωτική Αριστερά» και τις «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία». Θα μιλήσουν οι Γιώργος Καμίνης, Παναγιώτης Καρκατσούλης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Στέφανος Παραστατίδης, Μαρία Στρατηγάκη, Μιχάλης Χάλαρης και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει ο Γιώργος Μπουλμπασάκος. Στόχος της, όπως σημειώνεται, «είναι η προσπάθεια διεύρυνσης του Κινήματος Αλλαγής ως ανοιχτού και ευρύτερου φορέα της Κεντροαριστεράς, με ξεκάθαρο στίγμα σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας». Παράλληλα, είναι και μία πρόβα για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού ρεύματος, εντός του Κινήματος Αλλαγής.
Στο ρεύμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρηθεί να συνενώσουν τις δυνάμεις τους οι τάσεις που διοργανώνουν την εκδήλωση, στελέχη που προέρχονται από το Ποτάμι αλλά και ο Γιώργος Καμίνης, που σε άρθρο του («Νέα») εξέφρασε την αντίθεσή του με την επιχειρούμενη «πασοκοποίηση» του Κινήματος Αλλαγής. Το στίγμα αυτού του νέου πολιτικού ρεύματος θα καθορίζεται από 4 άξονες. Την προτεραιότητα σε ζητήματα κοινωνικών ανισοτήτων, τη «γραμμή Σημίτη» στα εθνικά θέματα, δηλαδή την αποφυγή των εθνικιστικών πειρασμών, την ανάδειξη μιας δικαιωματικής-κινηματικής ατζέντας και την επιμονή σε έναν καθαρό σοσιαλδημοκρατικό λόγο, μακριά από αντιδεξιές κορόνες και λαϊκισμούς.
Η διεύρυνση και η μάχη για την ηγεσία
Η Χαριλάου Τρικούπη δεν βλέπει με κακό μάτι όλη αυτή την κινητικότητα, η παρουσία του Στέφανου Παραστατίδη είναι ενδεικτική της αποδοχής της από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Ισως ο κ. Παραστατίδης να μετέφερε την εμπειρία του από τη σύντομη περιπέτεια της «επιτροπής διεύρυνσης».
Τη δημιούργησε η Φώφη Γενηματα προς το τέλος της πρώτης καραντίνας και την αποτελούσαν, εκτός από τον κ. Παραστατίδη, οι Κώστας Σκανδαλίδης, Θόδωρος Μαργαρίτης κα Γιάννης Μεϊμάρογλου. Στόχος ήταν η προσέγγιση στελεχών του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς. Οι πρώτες διερευνητικές επαφές προσέκρουσαν στο άνοιγμα της συζήτησης για την ηγεσία, αλλά κυρίως στη συζήτηση για την επιστροφή στο ΠαΣοΚ. «Πού με καλείτε; Στο Κίνημα Αλλαγής ή στο ΠαΣοΚ;» ήταν ένα από τα πλέον συχνά ερωτήματα που δέχονταν τα μέλη της επιτροπής.
Η δημιουργία ενός ρεύματος «αριστερής σοσιαλδημοκρατίας» εντός του Κινήματος Αλλαγής, όπως διαβεβαιώνουν οι πρωταγωνιστές της υλοποίησης του εγχειρήματος, δεν έχει σχέση με τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, η συνένωση δυνάμεων που δεν έχουν αναφορά στο γενέθλιο ΠαΣοΚ και στην προηγούμενη εκλογή για την ανάδειξη αρχηγού στήριξαν, στην πλειοψηφία τους, τις υποψηφιότητες του Γιώργου Καμίνη και της Φώφης Γεννηματά θα είναι, αναμφίβολα, μια εξέλιξη που θα παίξει τον δικό της σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι για την ηγεσία.