Στα ύψη οι ποινές για τον βιασμό ανηλίκων

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη δεν άφησαν κανένα περιθώριο στο να μείνει ο νόμος ως έχει και ήδη, όπως μαθαίνω, το Παρατηρητήριο Δικαιοσύνης, υπό τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, έχει πιάσει δουλειά. Τι θα αλλάξει;

Ένας αγώνας δρόμου συντελείται τούτες τις ημέρες για την αλλαγή προς το αυστηρότερο του Ποινικού Κώδικα που αφορά περιπτώσεις βιασμού ανηλίκων και ασέλγεια κατά ανηλίκων και γενικότερα που αφορούν αδικήματα κατά ανηλίκων. Οι εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη δεν άφησαν κανένα περιθώριο στο να μείνει ο νόμος ως έχει και ήδη, όπως μαθαίνω, το Παρατηρητήριο Δικαιοσύνης, υπό τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, έχει πιάσει δουλειά. Τι θα αλλάξει;

Το Μαξίμου μελετά με προσοχή όλες τις αλλαγές που θα επέλθουν στον Ποινικό Κώδικα

Πρώτα απ΄ όλα, εξετάζουν την περίπτωση ο βιασμός ανηλίκου να τιμωρείται με την αυστηρότερη ποινή που μπορεί να φθάσει, ακόμα και τα ισόβια. Δεύτερον να αυξηθεί ο χρόνος της παραγραφής σε θέματα αδικημάτων κατά ανηλίκων αλλά και του χρόνου εκκίνησης της παραγραφής (για όλα τα αδικήματα από την ενηλικίωση και έπειτα). Μαθαίνω ότι το Μαξίμου μελετά με προσοχή όλες τις αλλαγές που θα επέλθουν στον Ποινικό Κώδικα και οι εντολές που έδωσε προς τους κκ. Γεραπετρίτη και Λιβάνιο να προχωρήσουν στην επεξεργασία ρυθμίσεων ήταν σαφείς: Αυστηροποίηση των διατάξεων. Ήδη βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησαν εγγράφως το έγκλημα της παιδεραστίας να μην παραγράφεται ποτέ.

Επίσης εξετάζονται αυστηρότερες ποινές για πράξεις που αφορούν τη σεξουαλική παρενόχληση, τη σεξουαλική λεκτική βία, την αποπλάνηση ανηλίκων και γενικότερα την ασέλγεια επί ανηλίκων. Για την αυστηροποίηση των ποινών που αφορούν σεξουαλικά εγκλήματα και κυρίως εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων εμπλέκονται λόγω αρμοδιότητας και τρεις υφυπουργοί: Γιώργος Κώτσηρας (Δικαιοσύνης), Μαρία Συρεγγέλα ( οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων) και Νικόλας Γιατρομανωλάκης (Σύγχρονος Πολιτισμός).

***

Σημειώνω ότι το νομικό οπλοστάσιο τέτοιων αδικημάτων ήδη υπάρχει, αλλά η κυβέρνηση εμφανίζεται παρούσα στο να επαναξιολογήσει ορισμένα κενά και να τα συμπληρώσει

***

Μπορεί να δικάσει η υπουργός;

Η κάλυψη με αστερίσκους που έδωσε η κυβέρνηση δια της Αριστοτελίας Πελώνη στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν φαίνεται να σβήνει τη φωτιά (πολιτική κυρίως) που άναψε η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. Η υπουργός εξακολουθεί να βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω του ότι κυρίως αυξάνονται οι διαμαρτυρίες εναντίον της και οι εκδηλώσεις για να παραιτηθεί με το σύνθημα «Ουκ αεί άρχεις».

Σε δύσκολη θέση η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ωστόσο η κυρία Μενδώνη παραμένει ψύχραιμη στη θέση της μετά την κάλυψη που της παρείχε το Μέγαρο Μαξίμου. Διευκρινίζει μόνον ότι δεν έχει πρόθεση να δικάσει τον Δημήτρη Λιγνάδη, όταν τον είχε χαρακτηρίσει ως επικίνδυνο: «δεν είπα ότι είναι επικίνδυνος με την νομική έννοια του όρου, απλώς χαρακτηρίζεται ως «επικίνδυνος» για τα όσα φρικτά καταγγέλλονται εναντίον του». Και βεβαίως, όπως μου είπε δεν είχε καμία πρόθεση να δικάσει κανέναν. Αυτό, είπε, είναι αποκλειστικά έργο της Δικαιοσύνης.

***

Το Τσεσμέ και το Σαρλς ντε Γκωλ

Αυτή τη φορά με το «Τσεσμέ», τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Η πρόκληση βεβαίως είναι η ίδια, αλλά το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος δεν συνοδεύεται από πολεμικά (όπως συνοδευόταν το Oruc Reis), και δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει υποθαλάσσιες έρευνες. Δεν παύει όμως, έστω και παλιό όπως είναι, να είναι σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας και με αυτό θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα. Ωστόσο η Αθήνα με ψυχραιμία παρακολουθεί και αυτή φορά τη νέα τουρκική πρόκληση. Δεν έβγαλε έξω τα πλοία του Στόλου, ούτε αόρατα υποβρύχια. Απλούστατα το τουρκικό υδρογραφικό πλοίο παρακολουθείται διακριτικά από σκάφος του Λιμενικού, στο οποίο έχει ανατεθεί η αποστολή.

Το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος Τσεσμέ δεν συνοδεύεται από πολεμικά (όπως συνοδευόταν το Oruc Reis), και δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει υποθαλάσσιες έρευνες.

***

Το Τσεσμέ, κινείται ανάμεσα στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Σε διεθνή ύδατα μεν, αλλά σε μια περιοχή που η μοναδική αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση ερευνών στη στήλη ύδατος είναι η ελληνική κυβέρνηση. Παρατύπως και χωρίς κανενός είδους αδειοδότηση από την Αθήνα, το πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού βρίσκεται εντός της περιοχής όπου έχει ανακοινωθεί η διενέργεια υδρογραφικών ερευνών. Πλέει με χαμηλή ταχύτητα περίπου 5-6 κόμβων. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι περίπου πέντε μποφόρ. Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως παραμένει. Τι θέλει με αυτό να κάνει η Τουρκία; Τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες;. Από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών δεν υπάρχει επιβεβαίωση αν πράγματι το τουρκικό Τσεσμέ πραγματοποιεί υδρογραφικές έρευνες και τι είδους είναι οι συγκεκριμένες εργασίες.

***

Ενώ το Τσεσμέ βρίσκεται στο Αιγαίο, γίνεται γνωστό ότι το πυρηνοκίνητο γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” (CDG), η ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, απέπλευσε ήδη από τη μεγάλη ναυτική βάση της Τουλώνος στη Νότια Γαλλία και κατευθύνεται στη Μεσόγειο. Θα συμμετάσχει στην τετράμηνης διάρκειας επιχείρηση “Clemenceau ‘21”, με τη «Δύναμη 473» (Task Force-473), στην Ανατολική Μεσόγειο αρχικώς και στον Ινδικό ωκεανό εν συνεχεία. Μαζί του, συμμετέχοντας στην Ομάδα Μάχης του, από μεθαύριο 23 Φεβρουαρίου και μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2021, θα είναι και η ελληνική φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ», τύπου “Standard”.

Το πυρηνοκίνητο γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” (CDG), η ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού

***

Βγήκε νικητής ο Γρηγοράκος

Μετά από 65 ημέρες νοσηλείας (εκ των οποίων οι 48 στις ΜΕΘ) ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Λεωνίδας Γρηγοράκος, νικητής στη μάχη για τη ζωή του πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο «Σωτηρία»:

«Ευχαριστώ πολύ, μέσα από την καρδιά μου, την καθηγήτρια Αντωνία Κουτσούκου και το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό) της Πανεπιστημιακής ΜΕΘ στο “Σωτηρία”, για την άριστη περίθαλψη τους δύο μήνες της νοσηλείας μου. Δεν υπάρχουν λόγια να τους ευχαριστήσω», δήλωσε ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ. «Οι άνθρωποι αυτοί -υπογράμμισε- είναι ήρωες. Ήταν μια μακρά και δύσκολη νοσηλεία. Το ΕΣΥ ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις αυτές. Έχοντας πίστη στο Θεό μπόρεσα και το ξεπέρασα. Εύχομαι όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται να έχουν καλή έκβαση. Να γίνουν γρήγορα καλά!»

Πρόκειται τώρα να μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα κινητικά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί εξαιτίας της πολυήμερης νοσηλείας του στην εντατική.

Εξιτήριο μετά από 2μηνη μάχη με τον κορωνοϊό πήρε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.

***

Με φουσκωτό στα Διαπόντια νησιά

Το μήνυμα ότι οι κάτοικοί τους στηρίζουν μία κοιτίδα ελληνισμού και ότι η Πολιτεία στέκεται δίπλα τους απηύθυνε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου που πραγματοποίησε επίσκεψη στα Διαπόντια Νησιά, προκειμένου να παραστεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των κατοίκων των ακριτικών αυτών νησιών. Πρώτος σταθμός ήταν οι Οθωνοί και το τοπικό εμβολιαστικό κέντρο, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τους γιατρούς και τους πολίτες που βρίσκονταν εκεί. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβιβάστηκε, στη συνέχεια, σε σκάφος του Λιμενικού που την μετέφερε στο Μαθράκι. Εκεί συναντήθηκε με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και πολίτες, οι οποίοι της εξέθεσαν τα θέματα που τους απασχολούν.

***

Έρχεται η κατάργηση της απλή αναλογικής

Έτοιμο είναι το νομοσχέδιο για την κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήδη το νομοσχέδιο είναι προς διαβούλευση. Απλώς υπενθυμίζω ότι με αυτό επαναφέρεται η πενταετής θητεία για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες (που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο 2023), ότι ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή εάν βεβαίως συγκεντρώσει το 43% συν μία ψήφο. Επίσης προβλέπεται μείωση των μελών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου και των άλλων συμβουλίων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακόμα τίθεται πλαφόν 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, όπως και ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση των συνδυασμών

***

Οι υπουργοί του Διόνυσου

Τρία μέλη της κυβέρνησης, οι Στέλιος Πέτσας αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Βλάσης υφυπουργός Εξωτερικών και Χρήστος Ταραντίλης κυβερνητικός εκπρόσωπος, μόνιμοι κάτοικοι Διονύσου Αττικής, έμειναν λόγω της κακοκαιρίας χωρίς ρεύμα έως την περασμένη Παρασκευή. Υπάρχει και ένας τέταρτος υπουργός ο οποίος μάλιστα έχει την αρμοδιότητά του το… ρεύμα ως υπουργός Ενέργειας, αλλά από καθαρή τύχη δεν έμεινε από ρεύμα. Πρόκειται για τον Κώστα Σκρέκα, που μένει από την αντίθετη πλευρά από εκεί που μένει ο κ. Πέτσας (περιοχή Κρυονερίου) και δεν γλίτωσε την διακοπή ρεύματος. Πάντως οι υπουργοί του Διόνυσου φαίνεται πως τα κατάφεραν και χωρίς ρεύμα Ρώτησα έναν εξ αυτών, τον Στέλιο Πέτσα, πώς πέρασε τόσες ημέρες χωρίς ρεύμα. Και ιδού τι απάντησε:
«Το γεγονός ότι μείναμε τόσες ημέρες χωρίς ρεύμα αποδεικνύει πως δεν έγινε καμία προνομιακή μεταχείριση υπέρ μας, επειδή είμαστε υπουργοί. Πηγαίναμε σε γειτονικά σπίτια που είχαν ρεύμα, ακόμα και για μελέτη των παιδιών μας. Ήταν μια πρωτοφανής κακοκαιρία».

***

Και μια διόρθωση

Σας έγραφα προχθές για την υπόθεση με τη ματαίωση της παράδοσης της προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA). Σήμερα θα ήθελα να σας προσθέσω και να σας διευκρινίσω ορισμένα πράγματα. Κατ’ αρχήν, η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια υπήρξε καταλυτική ώστε να καλυφθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες που υπήρχαν και οδήγησαν στην εμφάνιση του προβλήματος. Να απολογηθώ επίσης διότι εκ παραδρομής ως Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) τοποθέτησα τον Λεόν αντί για τον Δαβίδ Σαλτιέλ. Τέλος, σε επικοινωνία που είχε μαζί μου η Πρεσβεία του Ισραήλ με διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία της με τον Σ. Λιαντή – Λιανό υπήρξε άριστη και η ίδια δεν εξέφρασε παράπονα για την υπόθεση IHRA – κάτι που με δεδομένη την αξιοπιστία της Πρεσβείας αποδέχομαι πλήρως.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.