Επαναλειτουργία των σχολείων από τις 8 Μαρτίου και σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στις κοινωνικές συναθροίσεις προβλέπει η πρώτη – σε σύνολο τεσσάρων – φάσεων της στρατηγικής εξόδου της Βρετανίας από το lockdown, σύμφωνα με διαρροές στον βρετανικό Τύπο.
Τον «οδικό χάρτη», συνολικά 60 σελίδων, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, συνοδεία πολύ θετικών (όπως προαναγγέλλονται) στοιχείων για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη μείωση της μετάδοσης του κοροναϊού.
Πριν καν ωστόσο ανακοινωθούν επίσημα οι κυβερνητικές αποφάσεις, ο Τζόνσον βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με κύμα αντιδράσεων. Οι μεν εκπαιδευτικοί, για παράδειγμα, ζητούν σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων και όχι μονομιάς άνοιγμα στις αρχές Μαρτίου.
Μέλη των κυβερνώντων Τόρις και του επιχειρηματικού κόσμου, αντίθετα, ζητούν από τη Ντάουνιγκ Στριτ πιο «θαρραλέα» μέτρα, επικρίνοντας τη σταδιακά χαλάρωσή τους.
«Το να διατηρούμε περιορισμούς σε ισχύ “επειδή μπορεί να εμφανιστεί ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού στο μέλλον” είναι η συνταγή για να μην ξεκλειδώσει ποτέ» η κοινωνία και η οικονομία, τόνισε σε επικριτικούς τόνους ο Μαρκ Χάρπερ, βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας και επικεφαλής της 70μελούς «Ομάδα Τόρις για την Ανάκαμψη από τον Covid».
Οι Εργατικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την άλλη, καλούν την κυβέρνηση να λάβει περισσότερα μέτρα οικονομικής στήριξης, κυρίως των ευπαθών ομάδων, σημαντική μερίδα των οποίων έχουν κληθεί να τεθούν, προληπτικά, σε αυτοαπομόνωση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Τζόνσον περιλαμβάνουν:
Πρώτη φάση
8 Μαρτίου
Επαναλειτουργία όλων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με επανάληψη των υπαίθριων δραστηριοτήτων. Τα βασικά συνδικάτα εκπαιδευτικών αντιδρούν, ζητώντας σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων.
Επιτρέπονται εκ νέου οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας.
Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις δημόσιες συναθροίσεις. Εφεξής, θα επιτρέπονται οι συναντήσεις εκτός σπιτικού μεταξύ δύο ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά ή διαφορετικές κοινωνικές «φούσκες».
29 Μαρτίου
Η πρώτη φάση στη χαλάρωση των μέτρων θα ολοκληρωθεί παραμονές των σχολικών διακοπών ενόψει του Πάσχα των Καθολικών, στις 4 Απριλίου.
Οι υπαίθριες συναθροίσεις θα επιτρέπονται με όριο είτε έξι ατόμων, είτε μεταξύ των μελών δύο νοικοκυριών.
Ανοίγουν ξανά αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως γήπεδα τένις και μπάσκετ.
Δεύτερη φάση
Τέλη Απριλίου
Με διακηρυγμένο στόχο της βρετανικής κυβέρνησης να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμών όλων των ενηλίκων στην Αγγλία έως τις 15 Απριλίου, προβλέπεται η επαναλειτουργία μέρους του κλάδου εστίασης, πλην όμως υπό αυστηρούς όρους (π.χ. εξυπηρέτηση πελατών μόνον σε εξωτερικούς χώρους).
Επίσης, αναμένεται η επαναλειτουργία καταστημάτων λιανικής, καθώς και των εκπαιδευτικών αιθουσών σε κολέγια και πανεπιστήμια.
Τρίτη φάση
Μέσα Μαϊου
Αναμένεται να επιτραπεί η λειτουργία και των εσωτερικών χώρων μπαρ και εστιατορίων, αν και με περιορισμούς στον αριθμό ατόμων.
Το ίδιο προβλέπεται για κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, αν και υπάρχουν σκέψεις για απαγόρευση συγκεκριμένων υπηρεσιών, που δεν μπορούν να παρέχονται με την τήρηση έστω μίας υποτυπώδης απόστασης μεταξύ δύο ατόμων.
Πιθανή θεωρείται σε αυτή τη φάση και η άρση της απαγόρευσης για ολιγοήμερα οικογενειακά ταξίδια εντός Βρετανίας, με ορισμένους περιορισμούς.
Τέταρτη φάση
Με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο, θεωρείται πιθανή η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στις κοινωνικές συναθροίσεις, ενδεχομένως και σε εσωτερικούς χώρους.
Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, έχει δηλώσει ότι ευελπιστεί σε άρση των περιορισμών στον τουρισμό, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών εκτός κι εκτός της χώρας, καθώς και από τις εξελίξεις με τα παραλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού.