Μια γειτονιά που υποπτευόταν, μια γειτονιά μουδιασμένη, μια γειτονιά που γνώριζε.
«Όταν μου είπαν ότι μένει απέναντι μου έπεσα από τα σύννεφα. Έπεσα από τα σύννεφα». «Τον έβλεπα με κάτι νεαρά παιδιά αλλά δεν σκέφτηκα ότι κάτι περίεργο γίνεται».
«Είχα ακούσει από τη Μαμούρη που λέγανε. Όταν έμενε εκεί, υπήρχε η φήμη. Πολλά χρόνια πριν». Αλλά δεν μιλούσε. «Είχα ακούσει και είχα δει, λυπάμαι που το λέω με λυπεί.»
«Και εμείς στην πολυκατοικία βλέπαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε, να κάνουμε κάτι». Οι μαρτυρίες από τη γειτονιά του Δημήτρη Λιγνάδη προκαλούν ανατριχίλα.
«Δεν γίνεται να μπαίνουν 2 τη νύχτα παιδιά. Δεν γίνεται. Όλα μικρά. 14-15. Πολλές φορές χτυπούσαν το κουδούνι και έλεγαν πάω για τον κύριο Λιγνάδη».
Όπως αποκαλύπτει στο LIVE NEWS ένοικος της πολυκατοικίας είχε επιχειρήσει να τον ρωτήσει για τις συχνές επισκέψεις που δεχόταν από μικρά παιδιά. Τότε όμως, ο ίδιος είχε αποφύγει εντέχνως τη συζήτηση.
«Με το λίγο θάρρος που είχα και του είχα πει κάποτε «Δημήτρη μου, πολλούς πιτσιρικάδες ανεβάζεις, πρόσεχε τι είναι αυτοί. Μπορεί να σου κάνουν κανένα κακό». Γύρισε και μου είπε «Αποκλείεται! Αποκλείεται κυρία (…), ξέρω ποια παιδιά βάζω και άλλωστε είναι για να τα βοηθώ και τα κάνω μαθήματα». Και γύρισα και του είπα «Αγόρι μου, αν κάνεις έτσι εθελοντική εργασία τα συγχαρητήριά μου».
Δεν μπορούσες να κάνεις πολλά, δεν σου άφηνε περιθώρια. Ήτανε πολύ έξυπνος.
Οι ένοικοι της πολυκατοικίας του Δ. Λιγνάδη έβλεπαν συχνά μικρά αγόρια να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι του σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ακούγονταν και φωνές. Το δικαιολογούσε ότι παρέδιδε μαθήματα θεάτρου.
«Φασαρία, φωνές. Πολλές φορές παραπονιόντουσαν οι ένοικοι αλλά έλεγαν ότι κάνουν πρόβα.»
Εντέχνως είχε αποφύγει να δώσει εξηγήσεις ακόμη κι όταν γείτονες τον βρήκαν μαχαιρωμένο στο πεζοδρόμιο, έξω από το παλιό του σπίτι στην Κυψέλη.
Οι γείτονες παραπονιούνταν συχνά για την έντονη φασαρία και τις φωνές που άκουγαν από το ρετιρέ του ογδόου ορόφου στο Μεταξουργείο.
«Ένα βράδυ καλοκαίρι γινόταν πολύ μεγάλη φασαρία. Χόρευαν νεαροί, κοπέλες γινόταν ένας πανικός. Βγήκα 3 το πρωί, φώναξα, αλλά τίποτα.»
Ένα απίστευτο περιστατικό περιγράφει γειτόνισσα στο LIVE NEWS, όταν η ίδια έστησε ολόκληρη επιχείρηση για να τον απεγκλωβίσει από το μπαλκόνι του.
«Ο φιλοξενούμενος τον κλείδωσε στο πίσω μπαλκόνι, πήρε το πορτοφόλι του τι του πήρε και εξαφανίστηκε. Και φεύγοντας έκλεισε και την πόρτα. Έμεινε ο Δημήτρης κλειδωμένος στην πίσω βεράντα. Κατέβηκα με σεντόνι στη βεράντα του για να του ανοίξω. Από την ταράτσα έδεσα σεντόνι και κατέβηκα στη δικιά του, στην μπροστινή βεράντα, από μπροστά, για να του ανοίξω την πόρτα.»
Σκεπτικό, «σκοτεινό», απόμακρο αλλά πάντα ευγενικό χαρακτηρίζουν οι γείτονες τον 56χρονο σκηνοθέτη.
«Μοναχικός άνθρωπος. Δεν είχε παρέες εδώ, πάντα μοναχικός.»
«Στον Άγιο Παύλο έβγαινε, διάβαζε την εφημερίδα του. Συχνά βέβαια, έβγαινε με το καφεδάκι του με το βιβλίο του. Και στον Άγιο Παύλο παιδάκια βγαίνουν.»
Εκτός από την πλατεία Βάθη, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, σύμφωνα με τους γείτονες, σύχναζε σε γηπεδάκι μπάσκετ της περιοχής.
«Τον έβλεπα σε ένα γηπεδάκι μπάσκετ εδώ δίπλα που είναι γεμάτο μετανάστες. Ψάρευε μετανάστες από εκεί και τα έφερνε προς τα εδώ. Δεν πρέπει να ήταν πάνω από 18 χρονών.»
«Τα έβλεπε όλη η πολυκατοικία, όλα αυτά τα χρόνια. Σταμάτησαν τα αλλοδαπά να μπαίνουν στην πολυκατοικία από όταν έγινε διευθυντής του Εθνικού. Από εκεί και ύστερα σταματήσαν, δεν μας έφερνε άλλα πιτσιρίκια.»
Ενώ, υπάρχουν μαρτυρίες πως συχνά προσέγγιζε μαθητές από γειτονικά σχολεία με το πρόσχημα των μαθημάτων.
«Μου το έχει πει και η κόρη μου ότι έχει πλησιάσει παιδιά από το σχολείο που ήταν. Τα έπειθε να έρθουν σπίτι αλλά όχι με πίεση.»
«Πολύ τακτικά βλέπαμε παιδιά να ανεβοκατεβαίνουν. Υπήρχανε στιγμές που ερχόντουσαν και 2-3 μαζί σαν γκρουπάκια.»
Την ίδια στιγμή συγκλονίζει η μαρτυρία γυναίκας που ισχυρίζεται πως ο γνωστός σκηνοθέτης προσκάλεσε τον τότε 15χρονο γιο της στο διαμέρισμα του με την πρόφαση των θεατρικών μαθημάτων.
«Έκανε πρόταση στο παιδί μου ν’ ανέβει πάνω. Ότι είχε μεγάλο ταλέντο και ότι ήταν μεγάλος μίμος και εγώ σαν μάνα είχα μια άσχημη προαίσθηση και δεν τον άφησα.»
Την ερχόμενη Πέμπτη ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής αναμένεται να συνεδριάσει με αφορμή τις αποκαλύψεις που συγκλόνισαν το Μεταξουργείο.
Ο Γεράσιμος, ένοικος της πολυκατοικίας, μιλώντας στην κάμερα του LIVE NEWS περιέγραψε την δική του σοκαριστική εμπειρία.
«Δεν είχα ιδέα και γλίτωσα με τύχη. Προσέχετε τα παιδιά σας. Μου είχε πει ότι είμαι πάρα πολύ καλός και με τα μαθήματα θα μπορούσε να με βοηθήσει και ίσως να με προωθήσει. Την πρώτη φορά συναντηθήκαμε και μου φάνηκε πολύ ευγενικός και καλός και μου πρότεινε αν ήθελα να πάω στο διαμέρισμά του. Ήμουν 16-17 χρόνων τότε. Δεν επέμενε πολύ. Όταν ανακάλυψε ότι είχαν γίνει όλα αυτά με τα παιδιά, δεν ήθελε να δώσει δικαίωμα λόγω της πολυκατοικίας. Μια άλλη φορά μου είπε ότι μπορούσα να πάω με έναν φίλο μου αν ήθελα».
Δεν είχα ακούσει κάτι, μόνο παρατηρούσα. Στην αρχή έρχονταν πολύ σπάνια. Έλεγα λόγω της δουλειάς του. Μετά που ήμουν πιο συχνά σπίτι κι έβλεπα αυτά τα παιδιά να μπαινοβγαίνουν είχα μια υποψία. Ήταν διάφορα παιδιά και ξένοι και Έλληνες. Ένα με δύο παιδιά κάθε μέρα. Μέσα στην ημέρα μπορεί να ήταν και τρία παιδιά. Έβλεπα άλλα παιδιά, δεν ήταν τα ίδια», ανέφερε συγκεκριμένα.
Από πλευράς της, η κυρία Ελένη, άλλη ένοικος της πολυκατοικίας, μίλησε για το «κοινό μυστικό» όλων στην πολυκατοικία και τον φόβο τους να μιλήσουν για τον «φτασμένο Λιγνάδη».
«Δεν έχω δει την αστυνομία. Εχω δει πάρα πολλά παιδιά. Και βράδυ και μεσημέρι. Τα περισσότερα ήταν ξένα. Έχουμε σοκαριστεί που το λέω αυτό. Ήταν γνωστός με τον άνδρα μου, είχε κάνει πρόταση για το παιδί μου. Είχε πει στον άνδρα μου ότι είναι καλό παιδί, έχει ταλέντο να μιμείται, να ανέβει πάνω. Είχα ακούσει πολλά πράγματα, αλλά δεν φανταζόμουν αυτό το μέγεθος.
Οι περισσότεροι μιλούσαν, αλλά δεν μίλαγαν. Ποιος θα άκουγε έναν ένοικο για τον φτασμένο Λιγνάδη; Όλα τα παιδιά ήταν ξένα. Πάρα πολλά παιδιά, όχι ένα και δύο. Χτυπούσαν και το κουδούνι μου και ζητούσαν τον κ. Λιγνάδη. Ξέρω για τον πρώτο όροφο για ένα κορίτσι που είχε παρενοχλήσει. Να του κάνει μαθήματα επειδή ήταν αδύναμο. Ξέρω και για άλλο όροφο. Ο γιος μου τον θαύμαζε, έχει σοκαριστεί. Ήταν πολύ ευγενικός, ευγενέστατος. Έχουμε σοκαριστεί… Τον ξέραμε πολύ καλά».