Όταν η ΝΑSA ζήτησε από όλο τον πλανήτη τα ονόματα όσων ήθελαν να ταξιδεύσουν στον Άρη, λίγοι στην αρχή ανταποκρίθηκαν. Ζήτησε συγκεκριμένα όσοι θέλουν να δουν το όνομά τους να ταξιδεύει στον κόκκινο πλανήτη, μπορούν να το συμπληρώσουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα της NASA έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Και ξαφνικά η πλατφόρμα αυτή γέμισε με εκατομμύρια ονόματα από όλη τη γη που σήμερα έχουν «ξεφορτωθεί» στον Άρη. Και ποιος άραγε δεν ήθελε το όνομά του να φιγουράρει στον κόκκινο πλανήτη; Τώρα μάλιστα μετά το κατόρθωμα της NASA της προσεδάφισης του Perseverance στον Άρη. Δεν είναι η πρώτη φορά που η NASA στέλνει ρομποτικό διαστημόπλοιο στον πλανήτη Άρη, είναι όμως η πρώτη φορά που μεταφέρει ονόματα, ίσως και το δικό σου εάν είχες προνοήσεις να το στείλεις εγκαίρως μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της NASA.
Το έστειλαν όμως 22.000 Έλληνες και αυτή τη στιγμή τα ονόματά τους (ελληνικά γραμμένα) βρίσκονται ήδη στον Άρη. Ήταν τόση μεγάλη η προθυμία για τα ονόματα, που η NASA για να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα αποφάσισε να τα χαράξει σε μιροτσίπ. Συνολικά 11 εκατομμύρια ονόματα από όλες τις χώρες βρίσκονται τώρα στον μακρινό αυτόν πλανήτη. Ανάμεσά τους και ο…Snoopy, ενώ η Τουρκία έστειλε 2,5 εκατ. ονόματα.
Τα ονόματα ταξίδευσαν εντός του ρόβερ μικροτσίπ σιλικόνης ενσωματωμένα πάνω σε μια πλακέτα. Η έκπληξη για τους ανθρώπους της NASA ήταν η μεγάλη ανταπόκριση που είχε η πρόσκλησή τους με το σύνθημα «Στείλε το όνομά σου στον Άρη». Έτσι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τρία (αντί ενός) μικροτσίπ προκειμένου να αποθηκευτούν όλα τα ονόματα.
Στον Άρη βρίσκονται και 9.000 ονόματα Κυπρίων και στη Λευκωσία, γιόρτασαν με ειδική εκδήλωση την προσεδάφιση. Μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία. Εγινε μάλιστα και ζωντανή σύνδεση με τη NASA για την παρακολούθηση των όσων μεταδίδονταν σε σχέση με την προσεδάφιση.
Δύο βράχοι στον Κόκκινο Πλανήτη, απέκτησαν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, αφού πρόσφατα τους δόθηκαν ονόματα στην κυπριακή διάλεκτο!
Η NASA, βλέπετε, υιοθέτησε για πρώτη φορά λέξεις από την κυπριακή διάλεκτο, ονομάζοντας δύο βράχους στον πλανήτη Άρη, τιμώντας έτσι το έργο του 33χρονου Κύπριου επιστήμονα Δρ Κωνσταντίνου Χαραλάμπους, ο οποίος εργάζεται στην αποστολή της διαστημοσυσκευής InSight της NASA, που έχει προσεδαφιστεί με τεράστια επιτυχία στον κόκκινο πλανήτη, όπως αναφέρεται και στο Offsite.com.cy.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε κυπριακής διαλέκτου ονόματα στον κόκκινο πλανήτη» δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Χαραλάμπους, ο οποίος είναι ερευνητικό μέλος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO).