Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς οι επιδημιολογική δείκτες κυρίως στην Αττική που δεν επιτρέπουν, για την ώρα, οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο από το αυστηρό lockdown.
Αντίθετα ενισχύεται η άποψη μεταξύ των ειδικών, για παράταση των περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον για μια εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι το lockdown στην Αττική -με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις- ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου.
Παρά τις δύο εβδομάδες καθολικού lockdown στην Αττική τα κρούσματα δεν δείχνουν να μειώνονται. Την Παρασκευή, όλοι οι κρίσιμοι δείκτες παρουσίασαν αύξηση. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.460 κρούσματα, 28 θανάτους και 325 οι διασωληνωμένους. Εξ αυτών για ακόμα μια μέρα οι μισοί βρίσκονται στην Αττική. Όλα αυτά, τη στιγμή που η πίεση στο σύστημα υγείας γίνεται ασφυκτική.
Πιθανώς αυτοί οι αριθμοί είναι και ό λόγος που ερωτηθείσα για την περίπτωση ενός ακόμα lockdown όταν ολοκληρωθεί αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Βάνα Παπαευαγγέλου ήταν ξεκάθαρη. «Νιώθουμε μια αισιοδοξία, χωρίς βέβαια να μπορούμε να πούμε από τώρα ότι αυτό είναι το τελευταίο lockdown. Αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς» είπε χαρακτηριστικά.
Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων
Όλα αυτά, τη στιγμή που -παρά το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία σταθεροποίηση στα κρούσματα-, τα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών «δείχνουν» πως την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση στις μολύνσεις.
Επομένως, αναμένεται τα κρούσματα να αυξηθούν την τελευταία εβδομάδα του lockdown, το οποίο λήγει τυπικά στις 28 Φεβρουαρίου.
Έτσι, βάσει των παραπάνω σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων πιθανώς να οδηγήσουν σε παράταση των περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα οι μεταλλάξεις φαίνεται πως έχουν «εισχωρήσει» σε αρκετές κοινότητες της χώρα μας προκαλώντας πονοκέφαλο στους ειδικούς.
Η βρετανική μετάλλαξη απειλεί πλέον τη χώρα καθώς 269 στελέχη της εντοπίστηκαν στην επικράτεια κι άλλα 8 της νοτίου Αφρική.
Σημειώνεται ότι από 530 που ήταν τα μεταλλαγμένα κρούσματα στην τελευταία σχετική ενημέρωση, τώρα έχουν εκτοξευτεί στα 811, καθώς βρέθηκαν 281 νέα κρούσματα. Τα κρούσματα αυτά βρέθηκαν την περίοδο από 7 Ιανουαρίου έως και 9 Φεβρουαρίου, ανάμεσα σε 454 νέα επιλεγμένα δείγματα.
Οι επιστήμονες ζητούν παράταση του lockdown
Υπέρμαχος της παράτασης του lockdown είναι o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται ξεκαθαρίζει πως η Αττική δεν πρέπει να ανοίξει, αφού θα υπάρξει σίγουρα αύξηση κρουσμάτων.
Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχει μια αποκλιμάκωση μικρή στην Αττική, εκεί δηλαδή που είναι πιο στοχευμένα τα μέτρα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως εφόσον χαλαρώσουμε στα μέσα Μαΐου θα βιώσουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες θα «χτυπήσει» τη χώρα πολύ πιο σφοδρά από τα προηγούμενα δύο.
Για παράταση του lockdown μίλησε και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο ΣΚΑΙ, μεταξύ άλλων, οι αναλύσεις μέχρι και Τετάρτη δείχνουν μια σταθεροποίηση στα υψηλά επίπεδα της προηγούμενης βδομάδας ωστόσο σημείωσε ότι αναμενόταν μεγαλύτερη αποκλιμάκωση.
Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος και μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης ανέφερε ότι ήδη ασφυκτιούν οι μονάδες covid.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, όχι μόνο έκανε λόγο για παράταση του lockdown, αλλά μίλησε και για αναβάθμιση των μέτρων, παράλληλα υπογράμμισε πως δεν έχει σημειωθεί η προσδοκώμενη ελάττωση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Συνεπώς, σύμφωνα και με τον κ. Βατόπουλο, τα πράγματα είναι σχετικά δύσκολα.
«Ένα θέμα είναι η βρετανική παραλλαγή του κορωνοϊού που αλλάζει λίγο τους κανόνες του παιχνιδιού με την έννοια ότι είναι λίγο πιο μεταδοτική και φαίνεται πως αναλογικά είναι και στα παιδιά» όπως δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Αυτό θα μας υποχρεώσει να αναβαθμίσουμε λίγο τα μέτρα» ανέφερε ο καθηγητής, παραπέμποντας και στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής στις 18:00.
Σε ό,τι αφορά στη λήξη του lockdown και στο άνοιγμα των σχολείων ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να πει κάτι για το θέμα αυτό.
Στο… τραπέζι η χρήση διπλής μάσκας σε μέσα μεταφοράς και κλειστούς χώρους
Ισχυρές συστάσεις για καθολική και σωστή χρήση της μάσκας απηύθυνε για μια ακόμα φορά η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Η σωστή χρήση της μάσκας και η χρήση διπλής μάσκας θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο έκθεσης στον νέο κορωνοϊό, υποστηρίζουν στο σύνολό τους ιατρικές μελέτες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι φορώντας μόνο μία μάσκα, είτε χειρουργική είτε υφασμάτινη, μπλοκάρεται περισσότερο από το 40% των σταγονιδίων που προέρχονται από την αναπνοή ενός ακάλυπτου προσώπου.
Αν όμως φορεθεί διπλή μάσκα, μια υφασμάτινη πάνω από μια χειρουργική αποκλείεται περίπου το 80% των σταγονιδίων.
Η χρήση της διπλής μάσκας, όπου παρατηρείται συνωστισμός, όπως τα μέσα μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ, φαίνεται να κερδίζει καθημερινά έδαφος.
Αρκετοί είναι αυτοί που φορούν ήδη διπλή μάσκα για μεγαλύτερη ασφάλεια.