«Μάς εξαπάτησε», ομολογεί δημοσίως η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τον «επικίνδυνο», όπως τον χαρακτήρισε, Δημήτρη Λιγνάδη, πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, του σημαντικότερου ίσως δημόσιου οργανισμού θεατρικής παιδείας. Αλλά πώς αλήθεια μπορεί ένα καλλιτεχνικός διευθυντής να εξαπατήσει κοτζάμ υπουργό, η οποία μάλιστα τον είχε τοποθετήσει στη θέση αυτή; Το παρασκήνιο είναι πλούσιο…

Με τις πρώτες σοβαρότατες καταγγελίες εναντίον του κ. Λιγνάδη, η υπουργός τον καλεί στο γραφείο της, αλλά δεν εκδίδεται καμία ανακοίνωση. Χωρίς περιστροφές τον ρώτησε τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί το θέατρο και γενικά ο κόσμος έχει βουίξει με καταγγελίες ανήκουστες. Τον ρώτησε συγκεκριμένα εάν αληθεύουν οι καταγγελίες αυτές, περί βιασμών κτλ.

Ο κ. Λιγνάδης στεκόταν ατάραχος και επαναλάμβανε σχεδόν στερεότυπα «εγώ δεν έχω καμία σχέση με αυτά», ή «όλα αυτά που ακούγονται δεν αφορούν εμένα», ή ακόμα ότι «οι φήμες αυτές που σέρνονται για τον Λιγνάδη δεν ισχύουν, είναι ψευδείς και ότι σύντομα όσοι τις διακινούν θα λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη».

Εντύπωση έκανε στην υπουργό, όπως η ίδια μου είπε, δύο πράγματα: Πρώτον η υποκρισία του και δεύτερον η θεατρικότητά του: «Ήταν σαν να έπαιζε θέατρο, με ξεγέλασε», είπε. Μάλιστα σε κάποια στιγμή η κυρία Μενδώνη του είπε πως δεν είναι μόνον οι καταγγελίες που προέρχονται από το Θέατρο, είναι και οι καταγγελίες άλλων ανθρώπων που καταγγέλλουν και αυτοί απίστευτα πράγματα. Εδώ, του είπε, γίνεται λόγος για κακουργηματικές πράξεις, με τον Λιγνάδη να απαντά: «Έχε μου εμπιστοσύνη, θέλω να μου έχεις εμπιστοσύνη και να με στηρίζεις, δεν συμβαίνει τίποτα από όσα με κατηγορούν»…

***
Έπαιζε συνεχώς θέατρο και μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο ωσάν εκείνη την ώρα να βρισκόταν στο σανίδι. Ήταν τόσο θεατρικός, μου είπε η κυρία Μενδώνη, που μπορούσε να ξεγελάσει πολλούς, ακόμα και υπουργούς.

***
Τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Ο αντικαταστάτης του κ. Λιγνάδη θα οριστεί τον Σεπτέμβριο, αλλά μετά από… διαγωνισμό (θα υπάρξουν δηλαδή εξετάσεις για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου). Επιπλέον βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εθνικό σχέδιο για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και ένας Κώδικας Δεοντολογίας Καλλιτεχνών για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στον καλλιτεχνικό κόσμο.

«Δεν εξαπάτησα κανέναν»

Τη δική του απάντηση σε όλα όσα τον κατηγορούν τις τελευταίες εβδομάδες έδωσε χθες, μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Σε πιο ήπιους τόνους από την πρώτη του αντίδραση στις δηλώσεις της Λίνας Μενδώνη, ο κ. Λιγνάδης απάντησε στην υπουργό Πολιτισμού πως «έκανε αυτήν τη διατύπωση για εμένα, έχω να απαντήσω πως την επικινδυνότητα ενός ανθρώπου στη ζωή του, πολλω δε μάλλον στην δουλειά του».

***
«Καπαρώσαμε» 4.200.000 εμβόλια της J&J

Πάμε πρώτα στα καλά νέα: Έως την Κυριακή θα έχουν εμβολιασθεί συνολικά 625.000 Έλληνες. Θα είχαν εμβολιαστεί κατά 11.000 περισσότεροι εάν δεν μεσολαβούσε η «Μήδεια» και το λεγόμενο πινγκ-πονγκ της απόδοσης ευθυνών, που ανέβαλε και τους εμβολιασμούς. Όλοι αυτοί θα εμβολιασθούν έως την Τρίτη. Την Δευτέρα έχει προγραμματισθεί να έρθουν άλλα 90.000 εμβόλια της Pfizer και έγινε γνωστή η συμφωνία με την οποία η χώρα μας έχει «καπαρώσει» 4.200.000 της Jonhnson & Johnson (J&J), τα εμβόλια δηλαδή της πρώτης δόσης. Τα πρώτα 1,2 εκατ. εμβόλια της «J&J» θα έρθουν το Απρίλιο. Και τα υπόλοιπα έως το Ιούνιο. Και κάτι ακόμα: από τους 625.000 εμβολιασμούς που έως τώρα έγιναν στην χώρα μας μόνον οι… 65 πήγαν σε πολιτικούς. Όλων των κομμάτων.

***
Στα καλά νέα είναι και η επιθυμία (και μάλιστα μαζική) για εμβολιασμό όλων αυτών (ηλικία 80-85 ετών) που είχαν σειρά να εμβολιασθούν και δεν εμβολιάστηκαν, περιμένοντας τι θα γίνει με τα εμβόλια ή εάν τα εμβόλια θα παρουσιάσουν παρενέργειες. Σας πληροφορώ ότι με ένα εκπληκτικό ποσοστό που φθάνει το 99% επιθυμούν τώρα όλοι όσοι έμειναν πίσω να εμβολιαστούν.

***
Πάμε στα κακά νέα. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους και γενικά η κυβέρνηση κυνηγούν ακόμα όλους αυτούς που κάνουν κατ΄εξαίρεση το εμβόλιο, όπως συνέβη χθες σε ένα Γηροκομείο του Βόλου. Φαίνεται ότι εμβολιάστηκαν, μαζί με τους γέροντας και το προσωπικό και κάποιοι… εφοριακοί της περιοχής. Ήδη ο κ. Θεμιστοκλέους έστειλε την Αρχή Διαφάνειας στο Γηροκομείο Βόλου προκειμένου να εξετάσει τι έγινε και να επιβάλει τα δέοντα.

***
Η απλή αναλογική και τα ακραία κόμματα

Ενώ για πολλούς η προσοχή τούτο τον δύσκολο καιρό είναι στραμμένη στην πανδημία, και στον τρόπο περιορισμού της διασποράς του ιού, ορισμένοι ωστόσο (γνωστοί και μη εξαιρετέοι) έχουν βάλει στο μυαλό τους την ίδρυση ενός νέου κόμματος ή πολιτικού σχηματισμού. Με την ελπίδα ότι η απλή αναλογική μπορεί να ευνοήσει τα μικρά κόμματα. Και εξηγούμαι…

Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει θεσπιστεί νόμος που να στερεί τα πολιτικά δικαιώματα σε όσους τελεσίδικα έχουν καταδικαστεί σε εγκληματικές ενέργειες (όπως συμβαίνει με τους Χρυσαυγίτες) έδωσε ελπίδα σε μερικούς αμετανόητους νοσταλγούς του εθνικισμού και του φασισμού να οραματίζονται κάθοδο στις εκλογές ακόμα και από τις… φυλακές. Ήδη οι δύο πρώην υπαρχηγοί του Μιχαλολιάκου, οι Ηλίας Κασιδιάρης και Δημήτρης Ζαφειρόπουλος (άσπονδοι εχθροί μέχρι πρότινος) συναντώνται συχνά διαδικτυακά και προετοιμάζουν κοινή κάθοδο στις εκλογές, μαζί με το άλλον εθνικιστή, που κινείται πιο ακραία ακόμα και από τη Χρυσή Αυγή, τον αρχηγό του Εθνικού Μετώπου Μάνο Κώνστα.

***
Η χαλαρότητα στην ψήφο που μπορεί να δημιουργήσει η απλή αναλογική και οι αναμενόμενες καραμπόλες στο πολιτικό σύστημα που θα επιφέρουν, ενθαρρύνουν στοιχεία που έως τώρα κινούνταν στις παρυφές των πολιτικών κομμάτων και του πολιτικού μας συστήματος, να προχωρήσουν στην ίδρυση κόμματος. Σου λένε ότι «μπορεί να κάτσει η μπίλια και να βρεθούν είτε στη Βουλή είτε μ’ ένα ποσοστό, εκεί γύρω στο 1,5% που να δικαιολογεί και τη κρατική χρηματοδότηση».

Στη Βόρειο Ελλάδα, λένε οι πληροφορίες, διάφοροι έχουν προσεγγίσει καλανάρχη (καθώς και έναν κάτοχο εθνικιστικού site) για να προβάλλουν από εκεί τις ακραίες δεξιές και «αντισκοπιανές» απόψεις τους τις οποίες ακόμα και ο Κυριάκος Βελόπουλος με το κόμμα του την Ελληνική Λύση, δεν τις υιοθετούν. Υπάρχουν όμως και άλλες πολιτικές οργανώσεις που έχουν στο μεταξύ εμφανιστεί στη Βόρεια Ελλάδα, είτε με τη μορφή «Κινήσεων», είτε με τη μορφή «πολιτικού συλλογισμού», είτε ως «πρωτοβουλίες προοπτικής». Ας μην ξεχνάμε άλλωστε και την πρόθεση του Γιώργου Τράγκα να δημιουργήσει και αυτός δικό του κόμμα συνεπικουρούμενος από πρώην βουλευτή. Ή ακόμα τη σύμπραξη που ανακοινώθηκε τελευταίως του Θάνου Τζήμερου με τον Φαήλο Κρανιδιώτη της Νέα Δεξιάς.

***

Η Πρόεδρος στα Γιάννενα και στους Οθωνούς

Στα Γιάννενα θα βρεθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης. Αυτή τη φορά λόγω lockdown δεν θα υπάρξουν παρελάσεις ή άλλες εκδηλώσεις, αλλά δοξολογία και κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων. Στη Δοξολογία στη Μητρόπολη θα είναι μόνον 12 άτομα, μαζί με τους πέντε βουλευτές του νομού. Τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί στο βορειότερο σημείο των Επτανήσων στα νησάκια Οθωνοί και Ερεικούσα. Στους Οθωνούς θα επισκεφθεί ένα εμβολιαστικό κέντρο και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων του υποβρυχίου «Πρωτεύς». Στην Ερεικούσα θα επισκεφθεί το Δημοτικό Σχολείο του νησιού.

***

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί παραίτηση υπουργού

Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε: Έως τώρα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) έχουν ζητήσει τις παραιτήσεις μιας πλειάδας υπουργών. Σε έναν μάλιστα προχώρησαν και σε πρόταση μομφής. Έτσι έως σήμερα ζήτησαν τις παραιτήσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Βασίλη Κικίλια, του Άδωνη Γεωργιάδη, του Κ. Καραμανλή, της Νίκης Κεραμέως, της Λίνας Μενδώνη, του Χρήστου Σταϊκούρα (για τον οποίο υπέβαλαν και αίτημα για πρόταση δυσπιστίας), του Β. Κοντοζαμάνη, του Νότη Μηταράκη, του Στ. Πέτσα, του Ν. Παπαθανάση, του Αλκ. Στεφανή (επειδή θα πήγαινε στο Γράμμο), του Γιάννη Βρούτση (όταν ήταν υπουργός), του Τάκη Θεοδωρικάκου (επίσης όταν ήταν υπουργός για τις μάσκες στα σχολεία). Συνολικά 14 υπουργούς!

Το περίεργο είναι ότι δεν ζήτησαν ακόμα παραίτηση της κυβέρνησης και διεξαγωγή εκλογών και ζητούσαν παραιτήσεις υπουργών ή προχωρούσαν σε προτάσεις δυσπιστίας εναντίον υπουργών ακόμα και σε παραμονές ανασχηματισμού. Γνωρίζοντας ότι τα αιτήματά τους δεν πρόκειται να εισακουστούν. Πότε άλλωστε ζήτησε η όποια αντιπολίτευση παραίτηση υπουργού και ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτό το αίτημα της; Αφήστε που πολλοί πιστεύουν ότι όταν ζητείς με αυτόν τον τρόπο παραίτηση υπουργού, μπορείς και να τον σώσεις από τον επερχόμενο ανασχηματισμό.

***

Το Σήμα της Δημοκρατίας

Την ανάδειξη του Δημοσίου Σήματος στον Κεραμεικό, του σημαντικότερου νεκροταφείου της αρχαίας Αθήνας, προγραμματίζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με ανασκαφή από την αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Το υπουργείο, μαθαίνω πως έχει προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις των οικοπέδων επί των οδών Πλαταιών 28, Πλαταιών 26 και Λεωνίδου 86 και Σαλαμίνος 33 και Λεωνίδου 82-84. Η απαλλοτρίωση ολοκληρώθηκε το 2015 και έως σήμερα δεν έχει γίνει καμία αρχαιολογική εργασία στα απαλλοτριωμένα ακίνητα.

Το Δημόσιο Σήμα, χρονολογείται στον 5 αι. π.Χ. και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την άνοδο της Δημοκρατίας. Είχε ιδρυθεί στην Βορειοδυτική παρυφή της πόλης, κατά μήκος της αρχαίας οδού που συνέδεε μέσω του άστεως τον Κεραμικό με την Ακαδημία Πλάτωνος. Εκεί είχαν ενταφιαστεί, δημοσία δαπάνη, επιφανείς άνδρες, αλλά και οι πεσόντες στους πολυάριθμους πολέμους των Αθηναίων, ώστε το Δημόσιο Σήμα να προσομοιάζει με στρατιωτικό νεκροταφείο. Να σημειώσω ότι η ανασκαφή που έχει ήδη πραγματοποιηθεί προ αρκετών ετών στο οικόπεδο επί της οδού Σαλαμίνος 35, δεν είναι επισκέψιμη για το κοινό.