Παξιμαδάκια καλορίζικα

Στην Κρήτη τα προσφέρουν μαζί με τον καφέ σε χαρές και γιορτές- εξ ου και το όνομα τους. Νόστιμα και εύκολα, είναι φτιαγμένα με ελαιόλαδο και αμύγδαλα.

Προετοιμασία 10΄, Αναμονή 15΄, Ψήσιμο 50΄ – 70΄

ΥΛΙΚΑ (για 50 παξιμαδάκια)

230 ml αγνό παρθένο ελαιόλαδο

150 γρ. ζάχαρη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

115 ml χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος

30 ml κρητική ρακή

3 κάψουλες βανίλιας (βανιλίνη)

½ κ.γ. αλάτι

¼ κ.γ. γαρίφαλο

1 κ.σ. (γεμάτη) μέλι

Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

120 γρ. αμύγδαλα λευκά, χοντροαλεσμένα

1 κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. γαρίφαλο

2 κ.σ. γλυκάνισο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ, με τον αβγοδάρτη, το λάδι και τη ζάχαρη για 5 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και φτιάχνουμε 4 ρολά, σχεδόν 4 εκ. σε διάμετρο. Βάζουμε τα ρολά στο ταψί και αφήνουμε κενό ανάμεσά τους. Τα κόβουμε με ένα μαχαίρι κάθετα σε φέτες 2 εκ. χωρίς το μαχαίρι να φτάσει μέχρι κάτω. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150°C. Κόβουμε με ένα μαχαίρι τις φέτες και τις απλώνουμε στο ταψί τη μία δίπλα στην άλλη. Ψήνουμε για ακόμα 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγώς κλεισμένο σκεύος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.