ΔΕΔΔΗΕ : Στο σκοτάδι παραμένουν 4.000 νοικοκυριά μετά την κακοκαιρία

Μαραθώνιος η αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης στα βόρεια προάστια της Αττικής, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα για τέταρτο 24ωρο.

Σε μια μακρά και επίπονη διαδικασία εξελίσσεται η αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης στα βόρεια προάστια της Αττικής μετά την κακοκαιρία με χιλιάδες νοικοκυριά να παραμένουν χωρίς ρεύμα για τέταρτο 24ωρο.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στο 90% των περιπτώσεων, ωστόσο τέσσερα 24ωρα μετά την πρώτη νύχτα που «χτύπησε» η κακοκαιρία, 4.000 νοικοκυριά εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Αττική.

Αυτήν την ώρα δεν έχουν ρεύμα:

  • Εκάλη
  • Διόνυσο
  • Αγ. Στέφανος
  • Κρυονέρι
  • Άνοιξη
  • Δροσιά
  • Κάλαμος

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται επί ποδός και εργάζονται ασταμάτητα προκειμένου να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης.

Νωρίτερα, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε την αφαίρεση της χρέωσης του δικτύου διανομής για τον Φεβρουάριο σε όλους τους πελάτες που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Πρόκειται για μια έκπτωση της τάξης του 10% και αφορά όλους όσους επηρεάστηκαν από τις διακοπές ρεύματος, ανεξαρτήτως παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας.

Το «βραχυκύκλωμα» του επιτελικού κράτους

Τα Βόρεια Προάστια μοιάζουν βομβαρδισμένα. Εκατοντάδες δέντρα πεσμένα έχουν αποκλείσει ολόκληρες περιοχές, περιουσίες έχουν καταστραφεί.

Το δίκτυο ηλεκτροδότησης έχει καταρρεύσει σε πολλά οικοδομικά τετράγωνα. Μάλιστα, σε κάποια σημεία δεν μπορεί να προσεγγίσει κανείς λόγω του χιονιού.

Το ποιος φταίει για την κατάσταση δεν είναι αυτό που απασχολεί σήμερα τους κατοίκους. Η ερώτηση που κάνουν μία και μοναδική. Πότε θα έρθει το ρεύμα; Απάντηση δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διαχειριστή της ηλεκτροδότησης, τις επόμενες ώρες αναμένεται να ηλεκτροδοτηθούν και άλλα τμήματα των Βορείων Προαστίων ενώ και η ΕΥΔΑΠ έχει τοποθετήσει γεννήτριες για να λυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές.

Οι πτώσεις δέντρων και κλαδιών που σημειώθηκαν μόνο στην Αττική ήταν χιλιάδες. Οι πτώσεις, υπό το βάρος του πρωτοφανούς όγκου χιονιού, περισσότερων από 1.000 δέντρων στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσης και χαμηλής τάσης έριξαν το ρεύμα σε τουλάχιστον 20 δήμους της Αττικής.

Είναι ενδεικτικό ότι ξεπέρασαν τις 3.000 οι κλήσεις που έχει δεχθεί η Πυροσβεστική για την κακοκαιρία από όλη την Ελλάδα, ενώ μόνο από το Λεκανοπέδιο δέχθηκε πάνω από 2.700 κλήσεις.

Ακολούθησε ένα… πινγκ-πονγκ των ευθυνών μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ, δήμων, υπουργείου Εσωτερικών και υπουργείου Ενέργειας.

Οι περισσότεροι κρατικοί φορείς έριξαν γρήγορα την ευθύνη στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος είναι αλήθεια ότι έχει τις «πληγές» του. Ένας συνδυασμός έλλειψης επενδύσεων, μείωσης τεχνικού προσωπικού και απουσίας συννενοήσης με τους δήμους οδήγησε στην παράλογη ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες οικογένειες.

Παρ’ όλα αυτά, όλοι οι φορείς ήταν επαρκώς ενημερωμένοι και θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι, καθώς οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποίησει από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα για τη σαρωτική κακοκαιρία.

Την ίδια ώρα, ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη επανασχεδιασμού του δικτύου διανομής της Αττικής, ενώ στη χώρα μας μόλις το 10% των γραμμών μέσης και χαμηλής τάσης είναι υπογειοποιημένες.

Σε σχέση με τις αδυναμίες του συστήματος ηλεκτροδότησης που ανέδειξε η Μήδεια, από το υπουργείο Ενέργειας αναφέρουν πως έρχεται πλάνο υπογειοποίησης για τα καλώδια της ΔΕΗ με χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα επιτρέψουν τον εκσυγχρονισμό του συστήματος με υπόγεια καλώδια, ώστε να υπάρχει ανθεκτικότητα στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τίνος ευθύνη είναι τα πεσμένα δέντρα;

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει και για το θέμα των ευθυνών για τα δέντρα και ποιανού είναι η ευθύνη της φροντίδας και του κλαδέματός τους. Εδώ, το πρόβλημα υφίσταται στο πεπαλαιωμένο νομικό πλαίσιο.

Η κοπή ενός δέντρου στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι. Η διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική αν το δέντρο βρίσκεται εντός ή εκτός οικισμού, αν βρίσκεται εντός κάποιας ιδιοκτησίας ή σε κοινόχρηστο χώρο. Εάν ένα δέντρο είναι σε ιδιωτικό χώρο, είναι ευθύνη του ιδιώτη. Εάν είναι σε αστικό περιβάλλον ευθύνη, φέρει ο Δήμος.

Ωστόσο, όσον αφορά στο κλάδεμα των δέντρων που γειτνιάζουν με καλώδια ρεύματος, σύμφωνα με νόμο του 1967, αποκλειστική αρμοδιότητα έχει ο Διαχειριστής της ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν πρόκειται για πεύκα μέσα σε πλατεία, τότε πρέπει να δώσει άδεια το δασαρχείο.

Ο ΔΕΔΔΗΕ δηλώνει αρμόδιος για το κλάδεμα των δέντρων που έχουν απόσταση μέχρι 2,5 μέτρα από τα καλώδιά του. Από εκεί και πάνω όμως θέλει την άδεια του Δασαρχείου για να παρέμβει.

Σε έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ προς το δήμο Νέου Ηρακλείου έναν μήνα ακριβώς πριν χτυπήσει η «Μήδεια», ο Διαχειριστής ενημερώνει στην καρδιά του χειμώνα την πρόθεσή του να κλαδέψει δέντρα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του ηλεκτρικού δικτύου.

Προφητικά θα έλεγε κανείς επισημαίνει ότι ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα προκαλούνται… σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας (π.χ. χιονοπτώσεις) και καλεί τους δήμους και τις κοινότητες να βοηθήσουν ενημερώνοντας για τυχόν προβληματικά σημεία.

Το έγγραφο έχει αποδέκτες και τα τρία δασαρχεία της Αττικής και κοινοποιήθηκε και στους δήμους που έμειναν τελικά στο σκοτάδι.

Για τον ορισμός της αποδοχής της αποκλειστικής ευθύνης του μπλακ άουτ στα Βόρεια Προάστια κάνουν λόγο οι δήμαρχοι.

Όπως φαίνεται, είναι… μπερδεμένο πού σταματούν οι αρμοδιότητες του ενός φορέα και πού ξεκινούν του άλλου.

Γι’ αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, το υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει να φέρει ρύθμιση για να μπει τάξη στο κουβάρι των αρμοδιοτήτων προκειμένου να είναι εντελώς ξεκάθαροι οι τομείς ευθύνης του κάθε φορέα.

Μαζικά «πυρά» από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «φιάσκο» όσον αφορά στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Μήδειας». Σημείο αιχμής, πέρα από το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, αποτέλεσε και το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «πρωθυπουργικό πινγκ πονγκ μεταξύ ανεμελιάς κ ανικανότητας». Ο κοινουβουλετικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής την κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Μάλιστα, 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος και Υποδομών – Μεταφορών, σχετικά με τις ευθύνες για την «τραγική κατάσταση των κατοίκων της Βορειοανατολικής Αττικής» από την πρόσφατη κακοκαιρία. Ζητούν να αναληφθεί «η ευθύνη για την εγκληματική ανεπάρκεια που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός» καθώς και να ενημερωθούν για τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας των αρμοδίων υπουργείων, «ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν τα ίδια τραγικά περιστατικά».

Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυση η Φώφη Γεννηματά, αναφέροντας ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης νίπτει τας χείρας του για την χρεωκοπία του δήθεν επιτελικού του κράτους».

Από την πλευρά τους, βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, με σχετική επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και τον πρόεδρο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μάξιμο Χαρακόπουλο, ζητούν τη σύγκληση της Επιτροπής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης σχετικά «με τις παραλείψεις και τις αστοχίες του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας».

Σε αυστηρή ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλεί και εμπαίζει όσους έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό.

Ευθεία πυρά κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε στη Βουλή και ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλη Κριθαρίδη. Όπως τόνισε, ο κ. Μητσοτάκης «δεν ντράπηκε σήμερα μετά από την τεράστια αποτυχία του επιτελικού του κράτους και αφού υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας χωρίς ρεύμα, να εξαγγείλει μείωση των τιμολογίων του ρεύματος για τους πληττόμενους. Ο πρωθυπουργός που κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας απολάμβανε ανέμελος τον καφέ του, έρχεται τώρα κατόπιν εορτής, χωρίς να ζητήσει καμία συγγνώμη και χωρίς να αναλάβει την οποιαδήποτε ευθύνη, να “καλύψει” με όρους επικοινωνίας την παταγώδη αποτυχία του κρατικού του μηχανισμού».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.