Να συνεχίσουν να μιλούν, να πιστεύουν και να επιμείνουν, προέτρεψε η Σοφία Μπεκατώρου τα θύματα βιασμών που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν τους δικούς τους βιαστές, αλλά δεν έχουν δει ακόμα την παρέμβαση του εισαγγελέα. Παράλληλα, η ίδια θυμήθηκε τις δύσκολες ώρες που βίωσε όταν χρειάστηκε να καταθέσει ξανά για τον βιασμό.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Lean in Hellas, η Ολυμπιονίκης υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της καταγγελίας από την πλευρά του ανθρώπου που υφίσταται κακοποίηση λέγοντας πως:
«Επειδή ακριβώς η αποπλάνηση και την παρενόχληση, έχει να κάνει με την μαρτυρία του ενός έναντι του άλλου, κι επειδή αυτοί οι άνθρωποι συνήθως δεν σταματάνε σε ένα θύμα αλλά έχουν υιοθετήσει μια τέτοια λανθάνουσα συμπεριφορά, το κάνουν και σε άλλους, το να υπάρχει μια καταγγελία στο όνομα κάποιου ανθρώπου, θα βοηθήσει έτσι ώστε να μαζευτεί μια σειρά από επώνυμες καταγγελίες σε ένα συγκεκριμένο άτομο».
Η ίδια -όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα tvxs.gr- προτείνει για αρχή, μια πρώτη καταγγελία στο 15900: «Εκεί μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης, να πάρουμε αρχικά στήριξη από ψυχολόγους και να μας κατευθύνουν για το αν πρέπει να μιλήσουμε στον εισαγγελέα. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι έχουμε μόνο τρεις μήνες στο πλαίσιο που βρίσκεται τώρα ο νόμος, επομένως είναι πολύ δύσκολο αν δεν κάνουμε άμεσα κάτι, να υπάρχει στο αρχείο κάτι που να αφορά το συγκεκριμένο άτομο. Προσπαθούμε να πείσουμε την πολιτεία ότι το τρίμηνο για την παρενόχληση είναι λίγο πολλές φορές δεν προλαβαίνει να το συνειδητοποιήσει το θύμα.
» Η καταγγελία μας λοιπόν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν στοιχείο στην περίπτωση που υπάρχουν κι άλλα θύματα του ίδιου ανθρώπου. Μετά μπορούμε να μιλήσουμε με ψυχολόγο και δικηγόρο να δούμε ποιες είναι οι επιλογές μας».
Αδυναμία στο νομικό πλαίσιο
Στην ερώτηση τι έχει να πει στα θύματα που, ενώ μίλησαν, δεν είδαν ακόμα την παρέμβαση του εισαγγελέα και μια ανάλογη πλαισίωση από την πολιτεία απαντά: «Για μένα νομίζω ότι η κίνηση που έγινε από την πολιτεία είναι συμβολική και τώρα έχουμε μπει όλοι σε ένα δεύτερο στάδιο. Επειδή υπάρχουν τόσες καταγγελίες, έχει φανεί ξεκάθαρα ότι υπάρχει μια αδυναμία στο νομικό πλαίσιο, να μπορέσει να αξιολογήσει σωστά αυτές τις περιπτώσεις. Οπότε μεγαλύτερη ενέργεια έχει δοθεί στο να γίνουν κάποιες προσθήκες, ώστε οι δράστες να έχουν μεγαλύτερες ποινές και να αξιολογούνται πιο σωστά όλες οι καταγγελίες.
» Για αυτό, θα ήθελα να ζητήσω από τα θύματα, λίγη υπομονή και πίστη, να συνεχίσουν, να μην σταματήσουν και να πιστεύουν, γιατί εγώ δεν πάλεψα για την δική μου μόνο περίπτωση. Γνώριζα ούτως ή άλλως ότι θα παραγραφεί, ωστόσο επέλεξα να μιλήσω για να βοηθήσω άλλους ανθρώπους, άλλα παιδιά, που έχουν βιώσει την κακοποίηση. Και δεν θα σταματήσω να το προσπαθώ αυτό. Ήδη η πολιτεία προσανατολίζεται σε μεταρρυθμίσεις.
» Νομίζω ότι υπάρχουν και άλλοι πολλοί επιστήμονες, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα και γνωρίζουν ότι υπάρχει το πλαίσιο. Τώρα είναι σημαντικό όλοι να ενώσουμε τη φωνή μας και να συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε. Να μην αφήσουμε την δημοσιότητα να κάνει ένα μεγάλο πικ και μετά να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το θέμα. Να μην επαναπαυτούμε αν δεν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να αναφέρουμε το θέμα μέχρι να γίνει κάτι».
Η Ολυμπιονίκης η οποία ήταν αρκετά εξομολογητική στη συζήτηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είπε ότι, όταν χρειάστηκε να ξανά καταθέσει πριν λίγες μέρες για τον βιασμό, ήταν όλη τη μέρα άρρωστη και επανήλθαν ξανά οι εφιάλτες. Επισήμανε επίσης ότι σε κάθε ιστορία υπάρχουν τρία Θ: «Το θύμα, ο θύτης και οι θεατές, αυτοί που λένε εμένα δεν μου έχει συμβεί…» τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι το περιβάλλον να συμπαραστέκεται και να υποστηρίζει τα θύματα.