Η Ντενίζ Γκαρσία είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Northeastern στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Είναι επίσης σύμβουλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής για στρατιωτικούς σκοπούς και συγγραφέας. Η αμερικανίδα καθηγήτρια δεν κρύβει την άποψή της ότι τα έθνη θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην «ασφάλεια των ανθρώπων και το κοινό καλό και όχι στους εξοπλισμούς», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε πρόσφατο άρθρο της στην επιθεώρηση Nature.
Η αμερικανίδα επιστήμονας είναι πεπεισμένη ότι η ισχύς των όπλων δεν καθιστά τον κόσμο καλύτερο για τους πολίτες και ότι η πανδημία το απέδειξε περίτρανα: ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία και Σαουδική Αραβία είναι οι χώρες οι οποίες αντιπροσωπεύουν περί το 62% του παγκόσμιου προϋπολογισμού για τους εξοπλισμούς. Και όμως, οι τρεις από αυτές (ΗΠΑ, Ρωσία και Ινδία) επλήγησαν ιδιαίτερα βάναυσα από τον ιό. Απέτυχαν δηλαδή να προστατεύσουν τους πολίτες τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη διάρκεια του 2019 στο 96% των χωρών σημειώθηκαν εκδηλώσεις βίας όταν οι πολίτες διαδήλωναν ενάντια στον ρατσισμό, την αστυνομική βία, τη διαφθορά και την οικονομική δυσπραγία. Με άλλα λόγια, λέει η αμερικανίδα επιστήμονας, οι πολίτες όλου του κόσμου νιώθουν την ανάγκη να διαμαρτυρηθούν για λόγους οι οποίοι θα μπορούσαν να εκλείψουν και μάλιστα με κόστος μικρότερο από αυτό των εξοπλισμών. Και εξηγεί ότι ενώ το 10,6% του Παγκόσμιου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος ξοδεύεται σε εξοπλισμούς, θα αρκούσε το 1% αυτού για να ληφθούν τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία του περιβάλλοντος και το 5% για να υποστηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη.
Κατά την αμερικανίδα ειδικό, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές, ερημοποίηση κ.λπ.) θα οδηγήσουν σε μεταναστεύσεις πληθυσμών, θα εντείνουν τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες και θα δημιουργήσουν εκρηκτικές συνθήκες. Με τα παραπάνω φαίνεται μάλιστα να συμφωνεί και ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι θεωρεί την κλιματική αλλαγή την επόμενη παγκόσμια απειλή.
Σε μια περίοδο κατά την οποία η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από ένα παθογόνο το οποίο πιθανότατα αναδύθηκε εξαιτίας της υπερεκμετάλλευσης και της καταστροφής των φυσικών οικοσυστημάτων, ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε τρόπους να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος. Και φωνές όπως αυτές των Ντενίζ Γκαρσία και Μπιλ Γκέιτς αξίζει ίσως να μας προβληματίσουν.