«Η Ευρώπη κέρδισε τον πόλεμο των εμβολίων», διεκήρυξε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας σε γαλλικό καλωδιακό κανάλι ο Τιερί Μπρετόν. Ο αρμόδιος για τη Βιομηχανική Πολιτική επίτροπος της ΕΕ δήλωσε επίσης ένθερμος υποστηρικτής της πρότασης της Αθήνας για τη χορήγηση πιστοποιητικού εμβολιασμού στους αεροπορικούς επιβάτες που μετακινούνται εντός της Ευρώπης – κάτι που, όπως αποκάλυψε, μελετούν ήδη κάποιοι αερομεταφορείς.
«Για να επιβιβαστεί κανείς σε ένα αεροσκάφος είναι δυνατόν να του ζητείται να επιδείξει ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι είναι ανοσοποιημένος. Διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλλεται σε ένα rapid test αντιγόνων», εξήγησε ο Μπρετόν μέσω της BFMTV.
Σε κάθε περίπτωση, ο γάλλος επίτροπος θεωρεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε ό,τι αφορά την πορεία εμβολιασμού του πληθυσμού και θωράκισής του από την πανδημία. Υποστήριξε ότι η ΕΕ έχοντας συμφωνήσει με έξι εργαστήρια για την προμήθεια εμβολίων «έχει κερδίσει τον πόλεμο» που διεξάγεται σε παγκόσμια κλίμακα.
«Προτού τελειώσει το καλοκαίρι»
Ο Μπρετόν διαβεβαίωσε όλους τους Ευρωπαίους που θέλουν να εμβολιαστούν ότι θα το έχουν πετύχει πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, ο ίδιος εργάζεται για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα τους Ευρωπαίους να ταξιδεύουν άφοβα. Και «μια προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Δικαιολογώντας τις πανηγυρικές διαπιστώσεις του περί «νίκης στον πόλεμο των εμβολίων» ο επίτροπος εξήγησε ότι η παρασκευή ενός εμβολίου είναι μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί συνήθως την παρέλευση πέντε ετών για να ολοκληρωθεί. «Παρά ταύτα, εμείς καταφέραμε να παρασκευάσουμε και να διαθέσουμε εμβόλια για την Covid-19 σε έξι μόλις μήνες», τόνισε.
Αναφερόμενος στην ανέγερση νέων φαρμακευτικών μονάδων στην Ευρώπη είπε ότι το να ανοίξει κανείς ένα καινούργιο εργοστάσιο είναι υπόθεση πενταετίας. Γι’ αυτό «εμείς χρησιμοποιούμε για τους σκοπούς μας τα περίπου δέκα εργοστάσια που ήδη λειτουργούν και είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τον κεντρικό στόχο μας, που είναι να καταστήσουμε σε ένα 18μηνο από τώρα την Ευρώπη την πρώτη ήπειρο στον κόσμο σε ό,τι αφορά την παραγωγή εμβολίων».
Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα εξηγηθεί λεπτομερώς μεθαύριο, Τετάρτη, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει η γαλλική «Le Figaro».
Νέοι φόροι για το «χρέος Covid»
Ερωτηθείς για το αν τελικά η Ευρώπη θα παραγγείλει δόσεις από το ρωσικό εμβόλιο, Spoutnik V, ο Τιερί Μπρετόν εμφανίστηκε σκεπτικός. «Πρόκειται για ένα εμβόλιο δυο φορές πιο περίπλοκο από τα άλλα για να παραχθεί. Εξάλλου, έχουμε ήδη εξασφαλίσει επαρκή αριθμό εμβολίων», είπε ο επίτροπος.
Τέλος, αναφερθείς στο «χρέος Covid» ο Τιερί Μπρετόν θύμισε ότι, εξ ορισμού, αυτό δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα «διαρκές χρέος». Ως εκ τούτου θα πρέπει να αποπληρωθεί, αλλά με μια πολύ μακρά διαδικασία αποπληρωμής, που θα διαρκέσει περίπου μια τριακονταετία.
Όσο για τους πόρους αποπληρωμής του χρέους που συσσωρεύουν οι χώρες-μέλη για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο γάλλος επίτροπος είπε ότι μπορεί να είναι καινοτόμοι και να προέρχονται από νέες πηγές.
Ανέφερε, συγκεκριμένα, την επιβολή φόρου στις ψηφιακές υπηρεσίες και επίσης τη φορολόγηση του άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ, που «θα μας επιτρέψει να αποκλείσουμε τις εισαγωγές προϊόντων που δεν σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος και εν γένει δεν ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα».