Ενδείξεις ότι η αρχική εξάπλωση του κορωνοϊού στη Oυχάν (που επισήμως αναφέρθηκε τον Δεκέμβριο του 2019) μπορεί να έγινε πολύ νωρίτερα και να ήταν γεωγραφικά ευρύτερη στην Κίνα εντόπισε το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNN.
Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε ότι εκείνη την περίοδο κυκλοφορούσαν ήδη 13 στελέχη του ιού στη Γουχάν, τόνισε στο αμερικανικό δίκτυο ο επικεφαλής του διεθνούς αποστολής, Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ. Τώρα, αναφέρει το CNN , οι εμπειρογνώμονες «ζητούν επειγόντως πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα αίματος» κατοίκων της κινεζικής πόλης.
Η συγκριτική εξέταση αυτών των στελεχών με μία ευρύτερη βάση δεδομένων νοσούντων στην Κίνα το 2019 θα μπορούσε να δώσει πολύτιμα στοιχεία για την χρονική και τη γεωγραφική εξάπλωση του ιού, ακόμη και «πριν από τον Δεκέμβριο», προσθέτει.
Έχοντας μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του στη Γουχάν, το κλιμάκιο του ΠΟΥ ευελπιστεί να επιστρέψει μέσα στους επόμενους μήνες. «Υπάρχουν περίπου 200.000 διαθέσιμα δείγματα που είναι ασφαλή και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα νέο σύνολο μελετών», τόνισε ο Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι είναι πιθανό να ανακύψουν «τεχνικές δυσκολίες» ως προς αυτό.
Εν μέσω κλιμακούμενων πιέσεων, εν τω μεταξύ, από τον ΠΟΥ και τις ΗΠΑ, ώστε να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για την πανδημία, το Πεκίνο απάντησε δια της επίθεσης, μέσω ανακοίνωσης της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσγικτον. «Οι ενέργειες των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχουν υπονομεύσει σοβαρά τους τους πολυμερείς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ, και έχουν πλήξει σοβαρά τη διεθνή συνεργασία για τον COVID-19», ανέφερεται στην ανακοίνωση. «Ενεργώντας σαν να μην είχε συμβεί τίποτε από αυτά, οι ΗΠΑ δείχνουν με το δάχτυλο άλλες χώρες, που υποστηρίζουν πιστά τον ΠΟΥ»…