Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε την Δευτέρα το εμβόλιο της AstraZeneca για την πρόληψη της Covid-19, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη χορήγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων σε φτωχές χώρες.
Η αδειοδότηση του ΠΟΥ βοηθά τις χώρες που δεν έχουν τα μέσα να εξετάσουν μόνες τους την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων. Ανάβει επίσης πράσινο φως για τον μηχανισμό Covax, μια πρωτοβουλία για τη διάθεση εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο..
«Πλέον έχουμε βάλει στη θέση τους όλα τα κομμάτια για τη γρήγορη διανομή εμβολίων. Χρειάζεται όμως να αυξήσουμε την παραγωγή» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Η AstraZeneca είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι από τον Απρίλιο θα διπλασιάσει την παραγωγή στις 200 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΠΟΥ, το εμβόλιο μπορεί να χορηγείται σε ενήλικες όλων των ηλικιών, και όχι μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών όπως έχουν αποφασίσει ορισμένες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Οι δύο δόσεις χορηγούνται με μεσοδιάστημα 8-12 εβδομάδων.
Επίσης, ο ΠΟΥ εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου της Asrtra ακόμα και σε χώρες όπου κυκλοφορεί η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού, παρά τις ενδείξεις περιορισμένης αποτελεσματικότητας. Αν και δεν δείχνει να αποτρέπει αποτελεσματικά τη λοίμωξη, το εμβόλιο προλαμβάνει τη σοβαρή νόσο που χρήζει νοσηλείας.
Το εμβόλιο της Astra, το οποίο αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θεωρείται σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς είναι φτηνό και δεν απαιτεί βαθιά κατάψυξη.
Σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, σχεδόν 109 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό σε όλον τον κόσμο και περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πέθαναν. Μολύνσεις έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 210 χώρες και εδάφη αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP