Oι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της Βιομηχανίας το 2020 στην Ελλάδα αναμενόταν να είναι 6,9% χαμηλότερες σε σχέση με τις δαπάνες του 2019.
Πρόκειται για τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων που καταγράφονται σε σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ που διεξήχθη το δίμηνο Οκωβρίου – Νοεμβρίου 2020 όταν είχαν ήδη υλοποιηθεί σε κάποιο βαθμό ή καθόλου, τα επενδυτικά σχέδια που είχαν αποτυπωθεί σε προηγούμενες έρευνες.
Η αρχική πρόβλεψη για πέρυσι, στην αντίστοιχη χρονικά έρευνα του 2019, ήταν ισχυρή άνοδος, κατά 21,5%. Βεβαίως, σε εκείνη την περίοδο δεν είχε ξεκινήσει η πανδημία του COVID-19, που είχε ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και στην πρόθεση για επενδύσεις.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτιμήθηκε για το 2020 υποχώρηση των επενδύσεων στην ΕΕ κατά 8,8% και στην Ευρωζώνη κατά 9,8%
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της περιόδου Οκτωβρίου-Νοεμβρίου για το επόμενο έτος, οι οποίες διαχρονικά ενσωματώνουν ένα βαθμό αισιοδοξίας, οι επενδυτικές δαπάνες στη μεταποιητική βιομηχανία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν το 2021 κατά 2,8%.
Πλέον υποστηρικτικοί παράγοντες στην υλοποίηση επενδύσεων είναι η προσδοκώμενη ζήτηση για προϊόντα και οι τεχνολογικές εξελίξεις. Κύριοι παράγοντες με αρνητική επίδραση είναι η οικονομική πολιτική στο σύνολό της και η φορολόγηση κερδών.
Ποιοι κλάδοι θα πρωταγωνιστήσουν
Μεταξύ των σημαντικότερων κλάδων, αύξηση επενδύσεων φέτος προβλέφθηκε στα Τρόφιμα– Ποτά – Καπνός, κατά 6,7% και στα Μη Μεταλλικά Ορυκτά (20,2%).
Στα Χημικά προβλέφθηκε μείωση της δαπάνης (-8,2%), όπως και στα Πλαστικά-Ελαστικά (-17,5%). Ισχυρή άνοδος αναμένεται στα Μεταλλικά Προϊόντα (+12,6%), στον κλάδο Ξύλου και Προϊόντων (+39,3%) και στα Διυλιστήρια (+58,4%).
Στην ΕΕ και την Ευρωζώνη οι προσδοκίες για το 2021 είναι θετικές, με την προβλεπόμενη άνοδο στη δεύτερη περιφέρεια να είναι μεγαλύτερη. Στο σύνολό τους οι επενδυτικές δαπάνες στη Βιομηχανία προβλέπεται ότι θα αυξηθούν φέτος κατά 2,2% στην ΕΕ και 4,6% στην Ευρωζώνη.
Πού θα στοχεύσουν οι επενδύσεις
Οι επενδυτικές προτεραιότητες το 2021 έχουν σχεδόν την ίδια ιεράρχηση με εκείνη για το 2020, με τα ποσοστά προτίμησης να διαφοροποιούνται ελαφρώς. Έτσι, βάσει των πρόσφατων προβλέψεων, η κυριότερη προτεραιότητα παραμένει και για φέτος η αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας για ήδη παραγόμενα προϊόντα, με ίδιο ποσοστό προτίμησης με πέρυσι (37% του συνόλου των επενδύσεων).
Έπονται και πάλι οι επενδύσεις για αντικατάσταση υφισταμένου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού (17%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται εκ νέου εκείνες για άλλους σκοπούς (14%), μαζί όμως με αυτές για βελτίωση των μεθόδων παραγωγής που ήδη εφαρμόζονται (14%). Ακολουθεί με οριακά χαμηλότερο ποσοστό προτίμησης και ελαφρώς ενισχυμένο από ότι το 2020, η διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για νέα προϊόντα (13%). Στην τελευταία θέση βρέθηκε για άλλο ένα έτος η εισαγωγή νέων παραγωγικών μεθόδων (4%).